Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS GÖTA 2:1 - husnr 1, SANKTA BIRGITTAS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

SANKTA BIRGITTAS KAPELL (akt.)
2002-04-03
Interiörbeskrivning
Byggnaden är placerad i öst-västlig riktning och består till största ytan av själva kapellet. I öster finns ett litet utrymme för personalen i söder och ett förråd i norr. Kapellrummet har rymd och ljus då taket går i nock och fönstren är många. Längs väggarna sitter väggfasta bänkar och i öster står ett altare med målningar på putsad vägg runtom. Entrén är mitt emot i väster. Öster om altaret är en draperiförsedd öppning till personalutrymmena.

KAPELLRUM - Lösa stolar är placerade i v-form på var sida om en katafalk klädd med olivgrön galon. Framför kistpodiet står en mullskål av svart smide och två guldfärgade höga metalljusstakar flankerar. Ett orgelharmonium finns i nordöstra hörnan och en ambo av trä står vid södra väggen.
GOLV - Mönstergjutna klinkerplattor i en ljus gulgrön ton. I relief syns en variant av franska liljan med treklöverformer i ändarna placerad i en kantställd fyrkant och i skarvarna där fyra plattor möts formas liksidiga klöverkors.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och avfärgade vita med plastfärg. På västväggen runt porten finns en murad båge av rött tegel med svag spetsbågsform. Övre halvan av väggen inuti bågen är indragen och har en lutande utvidgning till nedre halvan som kragar något utanför bågen. I tegelbågens kälformade språng löper en rundstav. Längs golvet löper en målad list i ton med golvet. Runt fönstersmygarna är det en smal dekormålad rand i gråsvarta toner och silverrutor. Längs långsidorna står väggfasta bänkar. Silverfärgade radiatorer sitter i öster på långsidorna.
Östra väggen har ett framspringande parti runt altaret med en spetsbågad nisch där ett altarkors är placerat. Den spetsbågade nischen runt altaret och väggarna är dekormålade al secco av konstnären John Hedaeus. I höjd med altaret har draperier i gråtoner målats. Däröver står en hög ängel på var sida i svepande kläden. Den till höger har ett knippe med ax i famnen och den till vänster har en fackla riktad nedåt, dödens symbol. Kanterna har en bård liknande den runt fönstersmygarna, med stavar i gråskala och rutor i svart och silver. Spetsbågen kröns av en plym och nischen har ett virvelmönster format av breda penseldrag med ljusgrå färg.
PORT - Porten är åt väster och har en skjutdörr med två blad, alldeles innanför ytterporten, som innefattas av en omfattning med segmentbågat överstycke. Dörrbladens ramverk formar vertikalt ett kors som står på ett liksidigt kors, vilket ger åtta fyllningar. Dörren är sannolikt ursprunglig. Över dörren bildas ett tympanon som har en fyllning med en utanpåliggande cirkel. Alla kanter är profilerade och snickerierna är målade med vit täckfärg. Mot ytterporten är dörrbladen målade mörkblågröna och ytterporten har en grågrön insida, som tidigare varit gulbrun.
FÖNSTER - Långsidorna har tre par med smala spetsbågade originalfönster i nischer, med ett smalt väggparti mellan fönstren i paret. Fönsterbänkarna sluttar brant nedåt men smygarna i övrigt vidgas endast obetydligt. Fönstren har inner- och ytterbåge som spröjsats till åtta rutor, samt tre i spetsbågen och de har katedralglas i gult och vitt. Troligen är de vita senare då flera fönster bara har gula glas. Över porten sitter ett överljus i en slät träkarm i form av en spetsbåges båge, spröjsat med svängda, profilerade spröjsar och vitmålade snickerier.
TAK - Taket är det som är mest typiskt för tillkomsttiden. Det går i nock och är brutet samt indelat i kassetter med pärlspåntade bräder i brunbetsade ramverk av trä. Kassetterna är målade i grönblått med mörkare blå ram. Fyra bjälkar stöder ner på väggarna på konsoler av huggen sedimentär sten. I profil kan de sägas likna ett stiliserat fårhuvud. (Liknande takkonsoler av trä finns även i Vänga kyrka från samma år.) "Huvudet" har en mässingskrona med kors framför och ur kronan häver sig två lamparmar med skärmar av mässing, i form av halva cylindrar.

FAST INREDNING
ALTARE - Altaret är av marmorsten med en tygklädd bönpall framför och står på ett upphöjt steg. Det är inte ursprungligt, då man hade ett furualtare med kors inledningsvis. Sannolikt installerades det vid restaureringen på 1920-talet. Fronten har ett grunt, vertikalt utkragande parti. På altaret står ett mycket högt, smalt guldfärgat kors i en väggnisch.
ALTARUPPSATS - Saknas
BÄNKINREDNING - Längs långsidorna står väggfasta bänkar, liknande dem i kapellet på S:t Ansgars griftegård. Om de ingick i den ursprungliga, spartanska interiören, eller tillkom vid 1920- eller 30-talens åtgärder är okänt. Ryggarna är höga och indelas av vinkelräta armstöd med fasade hörn och själva armstödet är något indraget från bänkens framkant och har en profilering undertill i framkanten. Ryggarna indelas i tre fyllningar med tunna kvartslister mot ramverket. Sitsarna är målade i blågrönt och sittvänligt svängda i ytan. Träslaget är troligen furu som har oljats. På senare tid har ett gallerverk skruvats på undertill för att dölja radiatorer, där spjälornas nedre hörn har fasats av. De har på senare tid troligen även flyttats ut från väggen av samma anledning och då fått en bräda med hål i längs överkanten och plywood på sidorna.
Lösa karmstolar av hög kvalité, av lackat trä med röda tygdynor, står placerade i två kvarter i v-form. Troligen är de från sent 1950-tal eller tidigt 1960-tal (ett foto från omkring 1955 visar andra stolar med repsits). De har en smal, liggande oval ryggbricka som grips av de svängda, spetsiga armstöden. Från dessa löper benen ner i en A-form med sitsen emellan.
PREDIKSTOL - Kapellet har en ambo som är placerad vid söderväggen i öster, intill bänkgaveln. Den är utförd av samma material som bänkarna och i samma stil, med fyra täckta, släta sidor och ett gallerverk nedtill. Ovansidan är slät och lutar som bokbräda.
ORGEL - I nordöstra hörnan står ett lågt eldrivet orgelharmonium av ekfanerade spånskivor.
LÄKTARE - Saknas.

SPECIFIKA INVENTARIER
NUMMERTAVLOR - På norra väggen sitter en utfällbar nummertavla med rundade överhörn.

BIUTRYMMEN - Golvet i det lilla personalrummet täcks av en grön heltäckningsmatta och har samma målade golvlist som i gudstjänstrummet. De putsade väggarna har målats med plastfärg, vilket har gett skador på grund av instängd fukt i södra väggen och särskilt i takets sydvästra hörn. Igenmålade vridventiler i ytterväggarna. Smala, höga originalfönster med ytter- och innerbågar, där de yttre är spröjsade till sex rutor, sitter ett åt öster och två åt söder. Garderober står i nordväst med en hatthylla bredvid och en dörrlös öppning in till ett stort förråd finns längst i nordöst. Vid östväggen står ett bord med stol Förrådet har gråmålat betonggolv, vitputsade väggar med vita trähyllor och en segmentbågad, tvåbladig, grön, slät port ut i östväggen.