Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS HÄSSLEHUS 12 - husnr 1, HÄSSLEHOLMENS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÄSSLEHOLMENS KYRKA (akt.)
2002-03-26
Interiörbeskrivning
Kyrkans församlingshemsdel inrymmer en central hall med trappa, församlingssal kallad "salongen", kontor, barntimmelokal, konfirmandsal och i undervåningen ett grekisk-ortodoxt kyrkorum, förskola, ungdomsgård och träningslokal. Eftersom kyrkorummet samverkar intimt med den övriga byggnaden, särskilt entréhallen, beskrivs den här kortfattat. Golv- och väggmaterial liksom färgvalet är desamma i båda lokalerna: klinkergolv, brunmelerade träfiberskivor och brunt tegel på väggarna, samt intensivt blågrönt laserade snickerier. Taken i hallen har dock vitmålade träulitskivor. Besökaren leds från entrén mjukt mot kyrkorummet i söder av en konkav vägg av tegel, vilken samspelar med en påföljande konvex tegelvägg med dörr som svänger in till västväggen, döljande trappan ned. Dörren leder till en korridor utanför kontoren. Den buktande väggen pryds av en tupp i svartmålad metall, likadan som den på taknocken och ritad av Annika Lund 1994. Tre välvda takfönster i djupa schakt, klädda med blågrönlaserad plywood, ger kontrasterande ljus till en rundad hörna med öppen spis och sittmöblemang i sydväst. En smal spjälvägg av trä avgränsar ytan och skapar en tydlig gång in mot kyrkorummet. Åt norr finns toaletter och kapprum, åtskiljda från korridoren med spjälväggar, samt en dörr till tre arbetsrum. Norr om entrén är fönster och växtlighet, söder om densamma finns kök och vaktmästarkontor. På väg till kyrkorummet från entrén passeras "salongen" i öster. Här ges allt från kyrkkaffe till buggkurser. Det är ett stort, ljust rum med vita väggar och plastmatta. Östväggen upptas av fönster. I suterrängvåningen är ett kapell inrett av en grekisk-ortodox församling. Rumsytorna är inte förändrade.

LÅNGHUS - Kyrkorummet är beläget i byggnadens sydvästra hörn med koret i väster. Likt många moderna kyrkorum har kyrkan ett jämnbrett rum utan tydlig avskiljning av koret. Det markeras genom en upphöjd yta längs västväggen. Kyrkorummet nås huvudsakligen dels genom en utvändig entré i sydöst, dels från församlingshemmets hall i nordöst. Åt norr vidgas rummet till ett sidokapell med lägre tak och två dörrar i norrväggen; en till en liten sakristia i nordväst och en till ett litet genomgångsrum från expeditionen, förbundet med sakristian. Kyrkorummets färgsättning är mörk, men sydväggen har höga, smala fönster. Taket sluttar ned åt norr. Alla fasta träsnickerier är laserade i en intensivt blågrön färg. I kapellet står en orgel och intill den ett mahognyfanerat, blankt piano från 1974. I kapellet står lösa stolar av annan sort än i långhuset. De är ljusare, av bok med spjälor i ryggen och bruna tygsitsar. All armatur synes vara ursprunglig.
Observerat: Saltutfällningar i kapellets östra vägg efter fuktproblem.
GOLV - Brun klinker som lagts i ett kvadratiskt rutsystem av rektangulära plattor.
VÄGG - Rödbrunt, stenimiterande tegel med bruna breda fogar, likadant som exteriören. Mellan fönstren i söder sitter brunmelerade träfiberskivor. Östväggen har rutor av håltegel i samma färg som övrigt tegel och fyra smala, rektangulära ventilationsgaller av gulmetall på mitten. Under fönstren löper en cirka 50 centimeter hög sockel döljande varmluftskanaler. Ovansidan har gulmetallgaller. På norra sidan sitter en vävd textil av B. Rendahl 1974 och bakom predikstolen i söder en dito av J. Callenberg, Gammelstads handväveri, "Jesus utträde ur graven", 1974 eller senare.
PORT - Huvuddörrarna i öster och väster är likadana och ursprungliga: utåtgående pardörrar av blågrönt laserat trä, där ett ramverk omringar två breda skivor med en lodrät glipa emellan. Dörrbladet är slätt i övrigt med metallringar som tryck och dörrstängare är monterade. Dörrarna i kapellet är enkla och släta med dito foder och vred av metall.
FÖNSTER - Söderväggen har tio smala, höga fönster i två skift, rakt ovanför varandra. Det vertikala förstärks ytterligare av att ett träklätt försänkt parti löper längs deras västra sida likt en pelare. Detta återkommer exteriört i fönsterbanden. Fönstren sitter indragna i träklädda smygar. De är fasta tvåglasfönster med rullgardiner. Vevanordningarna döljs av gardiner. Hela nordväggen har liggande, smala fasta fönster längs taket mellan bjälkarna.
TAK - Taket lutar ned åt norr och är belagt med likadana brunmelerade träfiberskivor som på sydväggen. I nord-sydlig riktning löper smala och höga limmade träbjälkar utmed takytan. I sidokapellet sänker sig taket kraftigt med ett välvt parti, klätt med spåntade, träbetsade bräder av furu. Kraftiga träpelare bär av mellan taket och en tvärställd träbjälke, likadan som de i taket. I den inre, norra väggen syns också en liggande bjälke. Armaturen är ursprunglig och består av grupper om fyra cylinderformade lampor av gulmetall med utstansad dekor med likformiga kors upptill. De hänger från taket i långa sladdar.

KOR - Koret sträcker sig längs västgaveln och är upphöjt med ett trappsteg längs hela bredden. I norr är kortsidan något smalare för att ge plats åt en sluttande ramp vidare längs västväggen åt norr till sakristian. Ett fristående altare står i centrum, en predikstol i söder och en dopfunt i norr. Altarprydnaden är en textil. På norra väggen finns ett smalt altare med sidor av tegelstenar vinkelställda mot väggen i en stens bredd. Skivan är av blålaserad plywood.
GOLV - Klinker som i långhuset, även på trappan och rampen.
VÄGG - Tegel som långhuset. I västväggen finns nedtill på båda sidor om altaret sex smala liggande hål i två skift för varmluftsutblås.
PORT - Saknas
FÖNSTER - Saknas
TAK - Som långhuset. I främre bjälken sitter fyra cylinderformade spotlights. En filmduk hänger i söder från samma bjälke.

FAST INREDNING
ALTARE - Fristående altare tillverkat 1974 av fanerad bok på spånskiva, laserad i mahogny och med grönbetsad furu i stommen. De fyra benen har tvärslåar och försänkningar som är laserade i grönt, liknande de indragna pelarna längs fönstren. Altaret har i övrigt en nötbrun lasering. Skivan markeras också av försänkningar i den breda sargen. På altaret står ett kraftigt kristallkors från 1974 och två kristalljusstakar. En bred bönpall lik knäfallen står under altaret.
ALTARRING - På var sida av altaret står ett rakt knäfall i samma stil som altaret. En slät träram av icke massivt virke med stoppad, kraftigt sluttande dyna, klädd i samma smalrandiga tyg som stolarna.
BÄNKINREDNING - Ingen fast bänkinredning finns. Två jämnbreda kvarter med lösa stolar som hålls ihop av brickor under armstöden är arrangerade i ett famnande "v" mot koret med sidogångar.
Stolarna är av pigmenterad, lackad bok och har stoppade dynor i blågrönrandigt tyg i sits och ryggbricka.
PREDIKSTOL - Predikstolen är belägen på korets södra sida i framkanten och tillverkad 1974. Till skillnad från många moderna kyrkor har den en fast förankring och inte en ambokaraktär. Utformningen är som ett skrank i vinkel med bred brunlaserad stående, utanpåliggande träpanel, fanerad spånskiva i bok, med glipor emellan samt i över- och underkant, på en grönlaserad trästomme. Bokstödet ingår i en uppskjutande skrivpulpet av ek i stil med skranket, placerad i vinkeln.
ORGEL - Orgeln tillverkades 1975 av furu med bokdetaljer och har en fri placering i kapellet i norr, något vriden in mot kapellet. Organisten har ryggen åt församlingen. En nummertavla av brunlaserad plywood är applicerad som utvikbar skärm på orgelns gavel. Orgeln är laserad i samma färg som övrigt i koret, nötbrunt, med blågrönt ramverk. Över spelbordet finns en jalusi för blottande av piporna. Pedalverket är av ek och sittbänken av lackad furu.
LÄKTARE - Saknas

SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - En textil från 1974 i applikationsteknik i starka pastellfärger hänger direkt på väggen som altarprydnad. Den visar en solbelyst stad bland kullar och vatten med en text nedtill: "Vi hava här ingen varaktig stad. Hebr. 13:14. Solen har en trekant i mitten, symbolen för treenigheten. Konstnär är Gunnel Schultze.
DOPFUNT - Dopfuntens utformning liknar predikstolen, med utanpåliggande träpanel på grön botten. Den är tillverkad 1974 av spånskiva fanerad i bok och laserad som mahogny. Formen är kvadratisk i plan och rak i lod med skråkantade hörn. I den plana överdelen är en nedsänkt, rund dopskål av handdriven mässing, som skjuter upp över den plana ytan. Den är tillverkad av Bengt Kjellberg. Skålen täcks av en mässingsplåt med inskriptionen "Guds rike tillhör barnen".

VAPENHUS - Mellan ytterentrén i sydöst och innerdörrarna skapas ett vindfång med karaktär av vapenhus. Mindre saltutfällningar ses upp- och nedtill på tegelväggarna.
GOLV - Som i kyrkan av klinker med nedsänkta skrapmattor av plast.
VÄGG - Tegel i norr och väster, brunmelerade träfiberskivor i övrigt, som i kyrkan.
FÖNSTER - Söderväggen upptas i det närmaste helt av ett fönsterparti med fem fasta, smala, höga tvåglasfönster i grönblålaserade snickerier.
PORT - Likadana som i kyrkan. Två pardörrar, en ytterdörr åt öster och en till kyrkan i väster, samt en enkel åt norr till ett biutrymme till salongen.
TAK - Vitmålade träfiberskivor med plafondarmatur i gulmetall.

SAKRISTIA - Sakristian är belägen i nordväst med dörr åt kyrkan i söder och åt öster. Framför fönstren i väster står ett smalt altare, höljt i grönt tyg med mönster av likadana kors som i lamporna i kyrkorummet. En liten bönpall står framför, klädd i ett mer sentida tyg i beige toner som även de tre trästolarna har. Armaturen är plafonder av gulmetall Sakristian är enkelt möblerad med ljusa bokmöbler och tavlor på väggarna, bland annat en batik signerad Gerd från 1950.
GOLV - Brungrå linoleummatta.
VÄGG - Brunt tegel som i kyrkan åt söder, gulmålad vävtapet åt öster och i övrigt brunmelerade träfiberskivor som i kyrkorummet.
PORT - Enkel, blågrönt laserad trädörr, slät, metallvred åt båda håll i dito foder.
FÖNSTER - Två treglasfönster med pivåhängning åt väster i vita träsnickerier.
TAK - Brunmelerade träfiberskivor som väggarna.

TORN - Saknas