Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK HYSSNA 1:4 - husnr 1, HYSSNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HYSSNA KYRKA (akt.)
2002-11-08
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS - Kyrkorummet i Hyssna kyrka karakteriseras stilmässigt av nygotik med jugendinslag. Kyrkans väggar genobryts av spetsbågiga fönster. Smalare kor i öster och orgelläktare i väster. Den fasta inredningen ritades av Stockholmsarkitekten Fritz Eckert. Kyrkorummet täcks av ett trätak med synliga takstolar och sekundärbärprofiler. De spetsbågiga sidoportalerna i trä är utspringande i kyrkorummet och kröns av överljuspartier.
GOLV - Oljat brädgolv och gråmålad golvlist. Gröna mattor i mitt- och sidogångar. Gjutjärnsgaller i golvet för äldre ventilations- och värmeanordning.
VÄGG - Slätputsade väggar av kalkavfärgade vita. På östra långhusväggen finns på vardera sidan om koret rundbågiga öppningar med utsirat gjutjärnsgaller med fyrpassform i övre delen. På den östra långhusväggen finns också en bård målad i brunt med grönt bladmotiv. På västra långhusväggen sitter väggfasta klädhängare i trä målade gröna.
PORT - Nord- och sydportal i form av gulmålade rundbågiga pardörrar på långhusväggarnas mitt. Utanpåliggande spetsbågiga portalomfattningar i trä målade i mörkare och ljusare gul kulör med överljuspartier ovan dörrarna. Dörrbladen är gulmålade och spegelfyllnaderna markeras av rödmålade lister. Ovanför dörrarna finns spröjsade överljusfönster.
INNERDÖRRAR - Uppglasad pardörr med sido- och överljuspartier och stickbågigt överstycke åt väster. Ursprungligt utformade som svängdörrar senare försedda med tröskel. Glaset är spröjsat i rektangulära rutor och snickerierna gulmålade. Nedre delen av dörrbladen och omfattningen är speglade och målade ljust gula.
FÖNSTER - Fyra treluftsfönster på respektive långhusvägg i spetsbågiga fönsteromfattningar med slätputsade fönstersmygar. Två spetsbågefönster med ett runt fönster placerat mellan bågspetsarna. Samtliga fönster har järnbågar spröjsade med vitmålad blyspröjs. Mittposten i form av en kolonett i sten.
TAK - Öppen takstol i trä med sekundärbärprofiler målade i mörkt gul kulör som indelar taket i olika fält. Pärlspontpanel målad i ljust gul kulör. I öst-västlig riktning löper ljusare gula ribbor, vissa rundade till formen, andra kvadratiska med fasade hörn.
KOR
GOLV - Golv lika långhus och förhöjt i tre steg och gråmålad golvlist.
VÄGG - Koret markeras med en murad triumfbåge som står på gråmålad träsockel. Triumfbågen markeras i långhusväggen med ett illusionsmålat motiv i grisaille. I själva bågen utgörs motivet av en girland i grönt med blått band mot gul bakgrund. Slätputsad vit vägg, lika långhus.
INNERDÖRR - Gråmålad dörr med rakt överstycke åt norr. Dörbbladets nedre del är speglat och övre delen har nio runda antikglasrutor i rader om tre i ett spröjsat ramverk.
FÖNSTER - Tre fönster lika långhuset, ett fönster åt öster, ett åt nordöst samt ett åt sydöst. Korfönstren har bemålat och blyinfattat glas.
TAK - Takvalvet är slätputsat, avfärgat ljust blått och bemålat med guldstjärnor. Gråmålad profilerad murad taklist.
FAST INREDNING
ALTARE - Det fristående altaret står på ett förhöjt träpodium. Framstycket är utsmyckat med en snidad förgylld akantusdekoration mot blå bakgrund samt två snidade bemålade keruber, vilka flankerar en medaljong med romerska sifferbeteckningen XII och kröns av en kunglig krona i guld och rött. Ramverket är målat brunt och framstyckets motiv inramas av en profilerad rödmålad list. Sidostyckena har guldfärgad akantusdekor som omsluter ett kors illusionsmålat.
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen utförd i barockstil av Gustav Kihlman 1710, överflyttad från Hyssna gamla kyrka. Den är utförd i tre etager där det nedre delen utgörs av en målning med nattvardsmotiv, utförd i olja på duk och signerad L Larsson 1907. Tavlan inramas av en profilerad list marmoreringsmålad i bruna kulörer. Mittetagen utgörs av en skulpturgrupp i halvrelief föreställande "Korsfästelsen". En snidad duva överst. Överstycket har rikt skuren genombruten ornamentik dekorerad med förgylld akantus och kröns av ett bevingat änglahuvud. Bemålningen är främst utförd i rött, guld och gråblått.
ALTARRING - Halvrund altarring på gråmålad sockel. Balustrad målad i gråblått med spiralformade kolonetter i rött och guld som upptill binds ihop av arkadbågar. Armstöd och knäfall stoppat och klätt med tyg i beige kulör.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen är målad i grönt och rött och är indelad i fyra öppna kvarter med åtta bänkrader i varje som avgränsas mitt- och sidogångar. Bänkkvarteren har en speglade framstycken med rektangulära spegelfyllningar med övre trepassform målade i gul kulör, grönmålat ramverk och rödmålad överliggare. Bänkgavlarna har nedtill delvis förgyllda gråmålade svarvade ben och är förhöjda i förhållande till bänkryggarna. Överstycken med stiliserade delvis förgyllda bladmotiv. Bänkarna är stoppade och klädda med grönt tyg.
PREDIKSTOL - Predikstolen med tillhörande ljudtak i barockstil utfördes 1906 av Gustav Kihlman i Borås för Hyssna gamla kyrka. Den sexsidiga korgen är placerad på en fot med snidade bladmotiv bemålad i mörkt rött och blått. Nedre delen av trappräcket och korgen är dekorerat med bladmotiv i rött, blått och guld. Profilerade lister i grått och rött inramar målade speglar i rött där hörnen markeras med snidade bemålade änglahuvuden. Huvuddelen av korgen upptas av speglar med snidade figurer bemålade i silver och guld. Mellan speglarna spiralformade kolonetter med korintiska kapitäl. Upptill profilerade listverk och överliggare marmoreringsmålade grå. Änglahuvuden markerar predikstolskorgens hörn. I ljudtakets mitt finns en utsnidad duva. Förutom bladmotiv och hörn markerade av änglahuvuden står fyra små basunänglar på ljudtakets kant i varje hörn.
ORGEL - Orgelfasaden är nedtill målad grön med inslag av rött och guld. Nedre delen är speglad med spegelfyllnader målade ljust gula med övre trepassform. Orgelfasadens övre del har tre utspringande halvrunda partier med orgelpipor. De två mellanliggande partierna har varsin stor fyrpassform framför raderna av orgelpipor. Orgelpiporna sticker upp ovanför orgelfasadens övre kant, som utgörs av en bård av cirkelformer.
LÄKTARE - Läktaren bärs upp av tolv kvadratiska läktarpelare målade i grön kulör med listverk i guld, rött och mörkare grönt. Läktarens undersida är indelad i fem sektioner med pärlspontpanel h målad i ljust gul kulör. Fyra gradänger på golvet med fyra bänkrader i söder. I norra delen finns en bänkrad på övre gradängen och på de andra lösa trästolar. LÄKTARBRÖSTNINGEN är utförd i stil med bänkinredningens framstycken med samma färgsättning. Bröstningen är indelad i fem speglade sektioner med sex spegelfyllningar i varje. Ramverket är målat grönt, spegelfyllnaderna med övre trepassform gula och den avfasade listen runt om dessa är målad röd. En guldfärgad list ovanför och under speglarna. Baksidan av bröstningen är helt grönmålad med dito psalmboksstöd. Skyddsräcke i form av lamellglasskivor i fästen av vit metall.
SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Dopfunten är utförd i trä och i huvudsak målad i blått, med detaljer i rött och guld. Foten har motiv i relief och mjukt rundade lister. Cuppan har rundad form och listverk målade i mörkt blått och guld. Rödmålat textband med förgylld inskription i överkant.
NUMMERTAVLOR - Invid triumfbågen finns de två nummertavlorna i trä. Stående rektangulära tavlor med vit botten. Ramverk målat i gråblå kulör med profilerad list i rött och guld. Upptill och nedtill finns snidade partier med bladmotiv med bemålning i rött, guld, brunt och blått.
VAPENHUS
GOLV - Grå heltäckningsmatta.
VÄGG - Slätputsade väggar avfärgade vita.
PORTAL - Kyrkans huvudingång nås via vindfång i väster. Kyrkporten är en pardörr i trä målad gul och speglad med tre speglar per dörrblad. Överljusfönster med spetsbågigt överstycke spröjsat till tre rutor.
INNERDÖRRAR - Svängdörr i form av gulmålad pardörr åt väster med uppglasat övre parti samt spröjsat överljusfönster med stickbågigt överstycke. Två dörrar åt väster på vardera sidan av pardörren. Gulmålad pardörr åt öster, lika interiör långhus. Gulmålad dörr med rundbågigt överstycke med glasat övre dörrblad åt norr.
TAK - Kryssvalv avfärgat vitt med ribbor som möts i halvrunda anfangsstenar ett stycke ned på väggarna. I väster en murad båge som bärs upp av halvrunda pelare med tärningskapitäl.
SAKRISTIA
GOLV - Ljust trägolv och gråmålad golvlist.
VÄGG - Slätputsad vägg avfärgad vit. Östra väggen är till större delen täckt av väggfast skåpinredning i trä med speglade gråmålade dörrar med rödmålade listverk. I västra väggens södra del finns en liten murad nisch med rektangulär form.
INNERDÖRRAR - Dörr åt söder, lika interiör kor. Gråmålad dörr åt väster med speglat dörrblad. Dito åt öster.
FÖNSTER - Ett rundbågigt enluftsfönster åt norr med antikglas spröjsat till elva rutor, sex undre rektangulära rutor med den mittersta övre rutan förhöjd och rundbågig samt de fyra övriga omramande denna. Fönsterbänk av sten.
TAK - Vitmålat tak och rödmålad profilerad taklist.
TORN
VÅNING 1 - Vapenhus
VÅNING 2 - Omålat brädgolv, murade väggar och omålat plant brädtak. Enkel öppen trätrappa. Dörr åt norr. Stort runt masverksfönster åt väster med kolonetter i sten mellan de åtta fönsterlufterna som har trepassform ytterst.
VÅNING 3 - Omålat brädgolv, murade väggar och omålat plant brädtak. Enkel öppen trätrappa. Spjälvägg av trä i väster och bakom denna förvaring.
VÅNING 4 - Klockvåning.Två klockor. Omålat brädgolv, murade väggar och trätak. Enkel öppen trätrappa. Ljudluckor av stående träpanel målade röda. Två ljudluckor åt alla väderstreck.
VÅNING 5 - Kontrollrum. Ej besökt.