Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK FRITSLA 3:59 - husnr 1, FRITSLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FRITSLA KYRKA (akt.)
2005-08-10
Interiörbeskrivning
FRITSLA KYRKA är en enskeppig stenkyrka med halvrunt kor och orgelläktare i väster. Sakristian är belägen bakom altaret i öster och avskiljd från kyrkorummet av ett skrank i halv rumshöjd. Väggarna är målade i bruten vit kulör och det välvda taket i ljusgrått. Väggarna genombryts av höga rundbågiga bemålade fönster. Ingångar genom nord- och sydportaler med överljus från lunettfönster.

LÅNGHUS

GOLV - Lackat brädgolv.

VÄGG - Väggarna är målade i bruten vit kulör.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Gråmålade nord- och sydportaler på långhusväggarnas mitt. Portalerna är utskjutande i kyrkorummet och har rundade hörn, raka överstycken och kröns av bladornament samt förgyllda listverk. Speglade pardörrar målade i ljust grå kulör med spegelfält i orange med listverk i blått och mörkare grått. Speglad pardörr målad i ljust grå kulör i väster mot vapenhuset. Tre speglar per dörrblad målade i beige kulör med lister i mörkt grönt och guld. Ett enkelt dörrfoder målat ljust grått inramar dörren.

FÖNSTER - Stora rundbågiga fönster, tre på vardera långsidan samt två lunettfönster ovanför nord- och sydportalen. Två lunettfönster i höjd med läktaren från av läktarunderbyggnaderna förbyggda långhusfönster. Innanfönstren utgörs av tre lufter med smårutigt blyinfattat färgat glas i gröna, gula och blå kulörer.

TAK - Kyrkorummet täcks av ett brädvalv målat i ljust grå kulör. Profilerad taklist målad i brunt, beige, blått, grått och orange.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Två rum under läktaren byggdes 1973. Läktarunderbyggnaderna är indragna under läktaren med gråmålade speglade väggar med rundade hörn åt mittgången. Speglarna är målade i beige kulör med listverk i grönt och guld.

KOR

GOLV - Korgolvet är förhöjt i ett steg och belagt med stavparkett i ek, runt dopfunten mönsterlagt i en cirkel med funten placerad i mitten av denna. Golvet är förhöjt i ännu ett steg framför altaret.

VÄGG - Lika långhuset.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Två enkeldörrar med raka överstycken till sakristian bakom altaruppsatsen i öster.

FÖNSTER - Två fönster lika långhuset med glasmålningar.

TAK - Lika långhuset.

FAST INREDNING

ALTARE - Altaret är sammanbyggt med altaruppsatsen och är, liksom denna, vitmålad med förgylld bladdekor skuren i trä i rektangulära spegelfält framtill och på sidorna. Profilerade listverk i altarets över- och underkanter.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen är tillverkad 1849 av Johannes Andersson i Mjöbäck. Uppsatsen är klassicerande med en tempelgavel som bärs upp av kopplade kolonner. Uppsatsen är vitmålad med förgyllda detaljer. Kolonnerna har förgyllda kannelyrer och strålglans omger triangeln som symboliserar treenigheten i gavelfältets mitt. Altaruppsatsens mittparti utgörs av en altartavla utförd av konstnären Albert Eldh 1929-30. Korset som ursprungligen var placerat i uppsatsens mitt är nu placerat på korets södra vägg. Den URSPRUNGLIGA ALTARPRYDNADEN utgörs av ett kors målat i rosa kulör med förgyllda kanter, vitmålad mantel samt en förgylld törnekrona. Korset kröns av ett textband med ett Kristusmonogram. Den fd altarprydnaden är placerad på en väggfast sten, dekorerad med en duva, invid korets södra vägg. SAKRISTIESKRANK - Ett skrank i halv rumshöjd avskiljer sakristian från kyrkorummet och utgör delvis korets fond. Skranket är placerat i omedelbar anslutning till altaruppsatsen och är, liksom denna, målad i vitt och guld. Skranket är åt väster dekorerat med två speglar på vardera sidan om altaruppsatsen. Dessa har i mitten förgyllda symboler och utfördes vid renoveringen 1949 av konstnären Joël Mila. En fris med akantusblad i guld kröner skranket och två urnor snidade i trä är placerade på skrankets övre hörn.

ALTARRING - Altarringen är inte väggansluten, passager finns närmast väggarna i norr och söder. Sargen är genombruten med vitmålade balusterdockor med listverk i guld. Sockeln är målad i ljust grå kulör. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med rosa tyg med guldtråd som ger ett randigt mönster.

BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning i fyra kvarter, åtskiljda av mittgång, sido- och tvärgångar. Bänkskärmarna är utvändigt målade i ljust grå kulör och dekorerade med fyra stora liggande rektangulära beigemålade speglar med smala listverk i orange och guld. Sidostyckena har spetsiga överstycken och är dekorerade med rektangulära smala fält i mitten. Kanterna är målade i mörkt grå kulör. Sockeln är målad i grönblå kulör. Bänkinredningen är invändigt målad i beige och försedd med fasta dynor, stoppade och klädda med ljusblått tyg.

PREDIKSTOL - Predikstolen är tillverkad av Johannes Andersson i Mjöbäck 1849. Korg och ljudtak har rund form, liksom alla av Anderssons hand. Korg och tak är vitmålade med förgyllda detaljer. Korgen pryds av kraftiga balusterdockor i halv relief och undersidan täcks av fjäll. En förgylld pinjekotte markerar övergången mellan korg och golvstöd. Takets insida är målat i klarblå kulör och i mitten dekorerat av en förgylld sol. I takets kant hänger förgylld bladdekor skuren i trä. Taket kröns av ett förgyllt kors på klot. Rak trappa åt öster med vitmålad speglad barriär. Väggen mellan korg och stol har klassicerande motiv i form av två vitmålade pilastrar som inramar ett blåmålat väggparti dekorerat med ett kors med mantel och törnekrona i guld.

ORGEL - Orgelfasaden är utförd i klassicerande stil i två våningar, vitmålad med förgyllda listverk och detaljer. Åtta pipfält i rektangulär form, varav två har rundad utspringande form och reser sig upp över överkanten. De åtskiljs av kopplade pilastrar. Orgelfasadens mittparti är förhöjt och överstycket kröns av urnor samt en lyra i mitten. Den övre våningen sammanbinds med den undre med voluter. Kyrkans första orgel tillverkades av orgelbyggare Molander och skänktes till kyrkan 1897 av fabrikören Lars Johan Wingqvist med hustru Lovisa. Den ombyggdes 1925 och 1948 av Åkerman & Lunds orgelfabrik. Senast ombyggdes orgelverket 1994 av A Mårtenssons orgelfabrik i Lund.

LÄKTARE - Orgelläktaren i långhusets västra del bärs upp av läktarpelare och läktarunderbyggnad. Tolv pelare är synliga i kyrkorummet. Pelarnas nedre del är cylindrisk och målad i mörkt grå kulör medan den övre delen har formen av en kolonn, målad i ljust grått med listverk i grönt, mörkt grått och guld. Läktaren har en halvrund utskjutande del på mitten. Läktarens undersida är panelklädd och gråmålad med infällda armaturer. Hela bänkinredningen är borttagen på läktarens båda sidor. En grå golvmatta täcker golvet, som har fyra gradänger på vardera sidan om orgeln. LÄKTARBRÖSTNINGEN är vitmålad och dekorerad med elva rektangulära liggande speglar med förgyllda listverk. En tandsnittslist pryder överkanten. Skyddsräcke i gul metall. En ÄLDRE LÄKTARBRÖSTNING som dekorerades med målningar i mitten av 1730-talet av Sven Wernberg, finns uppsatt i norra läktarunderbyggnaden. Bildserien föreställer Kristus och apostlarna. Före 1973 var denna placerad under läktaren.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Konstnären Albert Eldh utförde altartavlan 1929-30, föreställande Kristus på korset. Kristus flankeras av knäböjande Maria och lärjungen Johannes. Målningen är utförd i dova färger och de tre personerna har förgyllda glorior över sina huvuden.

DOPFUNT - Dopfunt av sandsten i två delar från 1100-talet. Cylindrisk cuppa med skrånande undersida. Cuppans liv är utsmyckat med en ringkedjefris som på ett ställe avbryts av ett kors. Upp- och nedtill på cuppans liv finns motvända spetsflikkragar. På cuppans överkant finns en urholkning för dopljus. Rund fot med skrånande översida dekorerad med ritsar. Dopfunten tillbringade 50 år utomhus men återinsattes i kyrkan 1938.

NUMMERTAVLOR - Två psalmnummertavlor står på vitmålade träpelare i koret, en i norr och en i söder. Pelarna har förgyllda lister upptill. Tavlan är rektangulär med svartmålad botten och förgylld ram krönt av en lyra och två basuner, kring vilka stiliserade band är lindade och hänger ned på sidorna.

VAPENHUS - Ej inventerat

SAKRISTIA - Ej inventerad

TORN - Ej inventerat