Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK ÖXABÄCKS STOM 1:40 - husnr 1, ÖXABÄCKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖXABÄCKS KYRKA (akt.)
2004-08-26
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

GOLV - Omålat brädgolv med gråmålad profilerad golvlist. Rosa gångmattor.

VÄGG - Putsade väggar avfärgade i vit kulör. I de vitputsade fönsternischerna finns dekorativt måleri i beige, ljust brunt och orange. I runda medaljonger avbildas olika blommor.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - Syd- och nordportal i form av pardörrar med raka överstycken. Dörrarna är gråmålade med fyra speglar per dörrblad målade i ljust grå kulör inramade av smala lister i orange kulör. Helt uppglasad pardörr i grå metall till läktarunderbyggnaden i väster. Gråmålad pardörr med rakt överstycke och tre kvadratiska speglar per dörrblad till vapenhuset i väster, målad lika portarna.

FÖNSTER - Två rundbågiga fönster åt norr och två åt söder, spröjsade till tio rutor med smårutig blyspröjs och antikglas i ljusa färger. Ett tredje bakre fönsterpar är förbyggda av läktarunderbyggnaden. Stora överljusfönster över nord- och sydportalerna i lunettform. Fönstren är spröjsade till åtta rutor med smårutig blyspröjs lika övriga långhusfönster. Två lunettfönster i västra långhusväggen i höjd med läktaren, spröjsade till åtta rutor med smårutig snedställd blyspröjs. Mörkgrå fönstersnickerier.

TAK - Tredingstak med blåmålade Uniteplattor. Gråmålade bjälkar indelar taket i fält. Synliga profilerade stöd ned mot långhusväggarna.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnadens vägg mot kyrkorummet är vävförsedd och vitmålad. Sidopartierna och dörrpartiet i mitten är uppglasade. I söder finns en rak läktartrappa med samma ytskikt. Andaktsrum åt söder samt toalett och elskåp åt norr.

KOR

GOLV - Lika långhuset, förhöjt golv ett stycke innanför altarringen i fyra steg. Dekorativ bemålning i oval form framför altaret i vitt, grått, grönt och aprikos.

VÄGG - Lika långhuset fram till triumfbågen. Innanför denna är väggen fältindelad och upptill avslutad med en rundbågefris. Triumfbågens insida är bemålad med akantusdekorationer i gråblått, beige och brunt. Sakristian är inbyggd i koret bakom altaret och väggarna är målade i ljusgrå kulör.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - Två gråmålade dörrar med raka överstycken till sakristian, åt söder och norr. Tre speglar per dörrblad målade i ljus grå kulör med smala lister i orange.

FÖNSTER - Två fönster lika långhuset åt norr respektive söder. Två rundbågiga fönster åt nordöst respektive sydöst, spröjsade till tio rutor med blyinfattat antikglas, delvis bemålat. Det sydöstra fönstret är upptill bemålat med en uppslagen bibel med texten "Lären av mig. Min lära är icke min, utan hans, som har sänd mig. Joh: evang: Kap: 7 vers 16. b". Nedtill ett textband med orden "OCH TRON EVANGELIUM". Det nordöstra fönstret är upptill bemålat med Moses tavlor, nedtill ett textband med orden "GÖREN BÄTTRING". Bemålningarna är i huvudsak utförda i gult, grönt och rosa. Fönsterbågarna målade i grått.

TAK - Lika långhuset.

FAST INREDNING

ALTARE - Vitmålat altare i trä med ljusgrå rektangulära fält och grå sockel. Invid det södra korfönstret finns ett SIDOALTARE i trä, målat i vitt och grått. Altarbordet bärs upp av tio ben i form av kolonetter. På altaret står en kopia av Thorvaldsens Kristus.

ALTARVÄGG - Altarväggen utgörs av sakristians västvägg, målad i ljusgrå kulör dekorerad med fyra rundbågiga fält. I de blåmålade fälten finns snidade och bemålade figurer föreställande evangelisterna. Fälten inramas av två förgyllda profilerade lister. I överkant finns ett listverk som kröns av 22 ljusbärare i gulröd metall.

ALTARRING - Rundad altarring i trä i form av en fältindelad skärm, målad i två ljusgrå färgtoner. Knäfall och armstöd stoppade och klädda med vinrött tyg.

BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning i fyra kvarter. Sju bänkrader i de främre och fem i de bakre kvarteren. Gråmålade bänkskärmar med stående rektangulära fält målade i ljusgrå kulör med smala lister i orange. Smala rektangulära fält målade lika de andra på bänkgavlarna. Gråmålad sockel och överliggare. Bänkinredningen är invändigt målad i rödbrunt. Lösa sittdynor stoppade och klädda med grått tyg. LÄKTARBÄNKAR i form av fyra bänkrader i söder och tre i norr med utformning lika övrig bänkinredning.

PREDIKSTOL - Polygonal korg och rak trappa åt öster. Korgen är huvudsakligen bemålad i olika grå toner, på sidorna finns rundbågiga fält dekorerade med förgyllda symboler mot blå botten. Förgyllda listverk och dekorationer med växtmotiv. Ljudtaket, bemålat lika korgen, är åttasidigt med en huvliknande form upptill och kröns av ett förgyllt kors på blåmålat klot med förgyllda band. Ljudtakets undersida utgörs av ett blåmålat fält dekorerat med en förgylld symbol. Trappbarriären är fältindelad och målad i två ljusgrå nyanser. Golv och trappsteg är klädda med orange heltäckningsmatta.

ORGEL - Kyrkans orgel byggdes 1888 av folkskolläraren J H Thorell i Älekulla och snickaren S J Magnusson i Öxabäck. Orgeln reparerades i samband med kyrkorenoveringen 1944-45. Orgeln ombyggdes och omdisponerades 1956. Orgelfasaden från 1888 i klassicerande stil är målad i ljusgrå kulör. Förhöjda mitt- och sidopartier. De fem pipsektionerna avdelas med pilastrar. De yttre och mittersta pipfälten är rundbågiga upptill. Listverk i ljusblått och guld.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster bärs upp av två läktarpelare och läktarunderbyggnader i norr och söder. De kvadratiska läktarpelarna är klädda med väv och vitmålade med en gråmålad indragen list i överkant. Läktaren har ett utspringande mittparti med kvadratisk form och rundade hörn. Orange och brunrandig heltäckningsmatta på läktargolvet. Läktartrappa i söder. LÄKTARBRÖSTNINGEN är gråmålad och indelad i rektangulära fält, vartannat liggande och stående, målade i ljusgrå kulör inramade med smala lister i orange. Läktarbröstningens baksida är speglad och målad i ljust grå kulör. Överliggare och skyddsräcke i metall målade i mörkgrått.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARPRYDNAD - På altaret står ett svartmålat träkors med den korsfäste Kristus snidad i trä och bemålad.

DOPFUNT - Medeltida dopfunt i täljsten med fyrpassform. Cuppan är indelad i 16 rundbågiga fält, s k musselindelning enligt Sven Axel Hallbäck. I cuppans överkant finns ett förgyllt band samt förgyllning mellan fyrpassformerna. Fyrpassformat skaft och fot.

NUMMERTAVLOR - I koret finns två psalmnummertavlor på den östra långhusväggen. Murade ramar med rundbågiga överstycken, vitputsade lika väggen. Rundbågiga vitmålade vändbara trätavlor i metallram.

VAPENHUS - Ej inventerat

SAKRISTIA - Ej inventerad

TORN - Ej inventerat