Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK ÄLEKULLA 3:1 - husnr 1, ÄLEKULLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÄLEKULLA KYRKA (akt.)
2004-08-25
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

GOLV - Röd heltäckningsmatta. Omålat brädgolv i bänkkvarteren.
VÄGG - Putsade väggar kalkavfärgade vita. På södra långhusväggen hänger en altaruppsats från 1687.

PORT - Saknas

INNERDÖRR - Pardörr åt väster med rakt överstycke. Släta dörrblad ådringsmålade i rödbrun kulör.

FÖNSTER - Fyra rundbågiga fönster i djupa nischer, två åt norr och två åt söder. Fyra fönsterbågar, tre nedre stående rektangulära spröjsade till tre rutor, krönta av ett lunettfönster spröjsat till fem rutor. Smårutigt blyspröjsat antikglas i ljusa färger. Vitmålade fönstersnickerier.

TAK - Tunnvälvt brädtak bemålat av målarmästaren Detleff Ross 1760. Takmålningen utgörs av ett himlamotiv mot blå botten kantat av rödmålade fält med grå akantusslingor och ovala medaljonger med figurativa bibliska motiv. En profilerad taklist i koret, gråmålad med inslag i rött och blått.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Saknas

KOR

GOLV - Lika långhuset, förhöjt innanför altarringen och täckt med blå heltäckningsmatta.

VÄGG - Lika långhuset.

PORT - Brunmålad pardörr med rakt överstycke åt söder i rundvälvd portal.

INNERDÖRR - Brunmålad dörr med rundbågigt överstycke åt norr, dekorerad med ett träkors.

FÖNSTER - Två fönster lika långhuset, åt nordöst respektive sydöst.
TAK - Koret är bemålat i samma stil som långhustaket men senare än detta, vid korets tillbyggnad 1794, av Varbergsmålaren J M Hultgren.

FAST INREDNING

ALTARE - Altare målat i rödbrun kulör. Sannolikt breddat för att passa den nya bredare altaruppsatsen. Ett smalt rektangulärt liggande fält på nedre delen av framstycket. Ovanför fältet finns en inskrift på latin, troligen från 1700-talet.

ALTARUPPSATS - Enligt inskrift på baksidan utförd av Johannes Larsson i Brastorp 1796. Altaruppsatsen har ett överstycke med svängd form. Målningarna som ingår i altaruppsatsen utfördes av J M Hultgren, som kompletterade Ross takmålningar 1796. Målningarna föreställer en Nattvards- och en Korsfästelsescen. Ett profilerat listverk marmoreringsmålade i blått skiljer de bemålade fälten åt och kröner uppsatsen. Målningarna flankeras av förgyllda spiralvridna kolonnetter. Utskuren dekor i blått och guld vid sidorna. En förgylld kungakrona samt två urnor kröner uppsatsen.

ALTARRING - Rundad altarring, tidigare väggansluten men nu är de båda dörrarna avlägsnade. Sockelpartiet är målat i ljusgrå kulör. Balustrad med smala svarvade dockor målade i grått med listverk i rött och guld. Profilerade överliggare marmoreringsmålad i grå kulör. Armstöd och knäfall stoppade och klädda med randigt tyg i ljusblått.

BÄNKINREDNING - Sluten bänkinredning i två vägganslutna kvarter omfattande 16 bänkrader. Den bakersta bänkraden är borttagen och de två främsta i norr förkortade invid predikstolen. Bänkskärmarna och bänkdörrarna är speglade och bemålade med blomstermotiv, alla olika, mot vit botten. Mellanstyckena är rödmålade med blomsterhängen i olika grå nyanser. Blåmålad överliggare. Bänkinredningen är invändigt ådringsmålad i rödbrun kulör. Lösa sittdynor stoppade och klädda med randigt tyg i ljusblå kulör.

PREDIKSTOL - Hög rak blåmålad korg indelad i fyra fält med bemålade motiv föreställande de fyra evangelisterna. Fälten avdelas av spiralformade kolonetter, marmoreringsmålade i rött och grått. Profilerade över- och underliggare i brunt Korgen är invändigt beigemålad. Rak trappa åt öster med röd heltäckningsmatta på trappstegen. Speglad trappbarriär med blåmålade fält och ljusgula smala lister. Ljudtaket är mindre än korgen med sexsidig form och marmoreringsmålat i rött, grått och blått. Triangulära överstycken med växtornamentik i grått. Figursågade stiliserade girlanger i underkant. I takets mitt hänger en förgylld snidad duva.

ORGEL - Orgelfasaden är målad i ljusblå kulör och har ett överstycke med svängd form, bemålat i rosa och guld. Tre pipfält, varav det mittersta har rundbågig form med guldlist. Ytterkanterna är dekorerade med pilastrar och pipsektionerna är i överkant krönta av två lyror och en harpa, bemålade i beige, rosa och guld. Kyrkans första orgel byggdes på 1880-talet av Johan Henrik Torell. En ny orgel byggdes 1938 av Hammarbergs orgelbyggeri. Denna ersattes 1979 av en orgel byggd av Tostareds orgelfabrik.

LÄKTARE - Orgelläktare i väster med kraftigt utspringande rektangulärt mittparti. Läktaren bärs upp av tio läktarpelare. Pelarna är kvadratiska med avfasade hörn, marmoreringsmålade i brunt, beige och blått. De två främsta läktarpelarna är från 1760 års utsmyckning av kyrkan. Slätspontad undersida målad i ljusgrå kulör. Fem bänkrader i norr och söder på fyra gradänger. Öppen bänkinredning målad lika övrig bänkinredning. En blåmålad list kröner bänkryggarna. Röd heltäckningsmatta på läktargolvet. LÄKTARBRÖSTNINGEN är målad i rödbrunt med grå inslag. Bröstningen är dekorerad med 14 rektangulära fält, varav tio är figurativt bemålade och fyra blåmålade. Profilerade listverk i gråblå kulör. Skyddsräcke i trä.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - Medeltida dopfunt i täljsten, en sk Starrkärrsfunt, daterad till 1300-talet. Fyrpassformad cuppa och fot. Cuppans sidor är dekorerade med arkadbågar med växtornamentik.

NUMMERTAVLOR - Två fristående nummertavlor på fot, troligen från 1700-talet, flankerar altaret i koret. Tavlorna har oval form och svart botten med förgyllda ramar med en smal rödmålad list. Tavlorna kröns av förgyllda kungakronor. Två nummertavlor i norr och söder i långhuset med rundbågiga överstycken invid de främre fönsternischerna. Tavlorna har blåmålad ram och svart botten.

VAPENHUS - Ej inventerat.

SAKRISTIA - Ej inventerad.

TORN - Ej inventerat.