Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK HARATÅNGEN 1:25 - husnr 1, SVENASJÖ KAPELL (SVENASJÖ KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

SVENASJÖ KAPELL (SVENASJÖ KYRKA) (akt.)
2005-12-07
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet i SVENASJÖ KYRKA har rektangulär planform med smalare kor i öster. Ingång till sakristian i söder och till vapenhuset i väster. I kyrkorummets västra del finns en orgelläktare med vinklat trapplopp invid den västra gaveln åt söder.

LÅNGHUS

GOLV - Smala lackade golvbräder. Profilerad golvlist i beige kulör. Gångmattor i brun kulör.

VÄGG - Väggarna är klädda med stående bräder, målade i vit kulör.

PORT/ INNERDÖRRAR - Pardörr åt väster till vapenhuset med rakt överstycke målad i beige kulör. Dörrbladen är dekorerade med en stor rektangulär marmoreringsmålad fyllning.

FÖNSTER - Fönstren i kyrkorummet har stickbågiga överstycken och utgörs av fyra lufter med ospröjsat glas. Vitmålade snickerier. Två fönster åt söder och tre åt norr.

TAK - Träinnertaket har formen av ett trågvalv och är målat i ljusblå kulör. Takgesimsen är profilerad och marmoreringsmålad i grönt och rödbrunt. I taket finns två marmoreringsmålade dragbjälkar i trä.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Saknas

KOR

GOLV - Korgolvet är förhöjt i två steg samt i ytterligare ett steg innanför altarringen. Golvet är täckt av en röd heltäckningsmatta.

VÄGG - Lika långhuset.

PORT - Pardörr åt söder till sakristian lika långhusets dörr i väster, fast bredare.

FÖNSTER - Två fönster lika långhuset, ett åt norr och ett åt söder.

TAK - Plant ljusblåmålat träinnertak.

FAST INREDNING

ALTARE - Altare i trä utfört 1934 av Hallstorps snickerifabrik i Öxabäck. Altaret är marmoreringsmålat i svart, rött och grått. Sidorna är dekorerade med en gråmarmorerad spegelfyllning vardera, kvadratiska åt sidorna och en stor rektangulär på framstycket. Altarskivan är målad i rödbrun kulör med profilerad kant.

ALTARUPPSATS - Se altarskåp.

ALTARRING - Altarringen i trä är utförd 1934 av Hallstorps snickerifabrik i Öxabäck. Altarringen är U-formad och väggansluten med ingång i norr, invid korets östra vägg. Cylindriska och släta dockor målade i beige med inslag av rött och svart. Sockelpartiet är marmoreringsmålat i rödbrun kulör. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med röd sammet.

BÄNKINREDNING - Bänkinredningen tillverkades 1934 av Hallstorps snickerifabrik i Öxabäck. Öppen och väggansluten bänkinredning i två kvarter med 13 bänkrader i norr och söder. Två bänkrader är borttagna näst längst bak i norr och i söder går bänkarna fram till läktartrappans barriär. Bänkinredningen är strålaserade i beige kulör och ryggstöden är dekorerade med tre liggande rektangulära fält. Gavlarna har raka överstycken och är marmoreringsmålade i grönt, rött, brunt och beige. En ljusbärare i metall och glas finns på varannan gavel. Lösa dynor klädda med rött tyg.

PREDIKSTOL - Predikstolen tillverkades 1934 av Hallstorps snickerifabrik i Öxabäck. Predikstolskorgen är placerad i kyrkorummets nordöstra hörn med vinklat trapplopp i hörnet, målat i beige med röd matta. Korgen är marmoreringsmålad med beigebrun botten och inslag av brunt, rosa och beige. Korgens sidor är dekorerade med en rektangulär stående spegelfyllning. Över- och underliggare är profilerade och målade i svart, rött och grönt. Vitmålat golvstöd indraget under korgen.

ORGEL - Orgeln tillkom 1959. Orgelhus och fasad är utfört i omålat trä. Orgelpipor i metall och trä täcker såväl orgelfasaden som sidopartierna.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster bärs upp av två runda läktarpelare, marmoreringsmålade i beige, svart och rött. Läktarens undersida är slätspontad och vitmålad. På läktargolvet finns en gradäng och hela golvet är täckt av en grå textilmatta. LÄKTARBRÖSTNINGEN är svartmålad med marmorering i rött och grått. Bröstningen dekoreras med tre stora liggande rektangulära fält, marmoreringsmålade i grått med rosa, brunt och blått. Rosaröda listverk och profilerad överliggare i ljusgrått.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARSKÅP - Altarskåpet är en triptyk utförd i Tyskland som bär årtalet 1683. Huvudmotivet är Nattvardens instiftande och sidostyckena dekoreras av två lärjungar. Marmorerat ramverk i grönt, rött och beige. Överstyckets mittparti är något förhöjt och kröns av ett kors.

DOPFUNT - Dopfunten utfördes 1934 av Hallstorps snickerifabrik i Öxabäck. Cuppan och skaftet har oktogonal form med kvadratisk fotplatta. Cuppans sidor är dekorerade med en liten fyllning målad i ljust grått med ramverk i gult. Dopfunten är marmoreringsmålad i mörkt och ljust grått med listverk i rödbrunt.

NUMMERTAVLA - En psalmnummertavla sitter på långhusets östra gavel, åt söder. Tavlan har rektangulär form med spetsigt överstycke. Svartmålad botten med klassicerande pilastermotiv i ramen som är marmorerad i grönbeige, rött och mörkare grönt.

VAPENHUS - Ej inventerat

SAKRISTIA - Ej inventerad