Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVENLJUNGA STRÖMSFORS KAPELL 1:1 - husnr 1, STRÖMSFORS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

STRÖMSFORS KAPELL (akt.)
2004-11-03
Interiörbeskrivning
Kapellsalen i Strömsfors kapell är brett och ger intryck av att vara stort och ljust trots att taket är ganska lågt. Ursprungligen kunde rummet förlängas genom att skjutdörren mellan kapellsalen och kyrksalen väster därom kunde föras åt sidan. Rummet präglas av de ändringar som gjordes 1948 i samband med en omfattande renovering.


LÅNGHUS

GOLV - Lackat brädgolv med löst liggande ljust brunrosa melerad matta i mittgången.

VÄGG - Slätputsade väggar som avfärgats i en ljusgrå kulör upptill och med en blågrå målad bröstning under fönstren. Bröstningen avslutas i överkant av en violett målad rand. I kapellsalens sydvästra hörn finns en murad, slätputsad anordning med rundbågig öppning där en kamin troligen stått tidigare. Den skjutdörr som ursprungligen fanns i västväggen är idag igensatt men dörrlisten finns kvar. Vitmålad profilerad list längs golvet.

PORT - Dörren till vapenhuset är belägen i väster nära det nordvästra hörnet. Det är en halvfransk vitmålad dubbeldörr med rakt överstycke och tre fyllningar, två stående med en smalare liggande emellan.

FÖNSTER - Långhuset har fem stora kvadratiska treglasfönster åt norr och fyra åt söder, som indelats i sex lufter. De östligaste paret delas med koret. Fönstren är placerade i par. De tre nedre lufterna är långsmala, och de övre är avsevärt mindre och dekorerade med en utanpåliggande spröjs på utsidan med spetsbågeform.

TAK - Slätputsat vitt, stickbågigt tak som avslutas mot väggen med ett putsat, vitmålat listverk med fyra smala vulster. Två kronfästen över mittgången bestående av enkelt utformade takrosetter.

KOR

GOLV - Lackat brädgolv, på detta ligger en lös ljust brunrosa melerad matta som täcker större delen av golvet i nedre delen av koret. Förhöjt golv i två steg där koret smalnar av. Trappstegen och den övre delen av koret täcks av en heltäckningsmatta helt lik den lösa matta som tidigare nämnts.

VÄGG - Den nedre delen av koret skiljs åt från den smalare via en stickbågig koröppning i långhusets östvägg. I den nedre delen av koret är väggen helt lik vapenhuset, med undantag för det dekorativa ritsade mönster i putsen som finns på östväggarna intill den stora öppningen i väggen. Den smalare delen av koret har en putsad östvägg som dekoreras ca 3,5 meter upp på väggen av samma dekorativa rits i putsen som nyss nämnts. På sidorna avskiljs koret från sakristian och andra utrymmen belägna bakom koret, med hjälp av vitmålade, ca två meter höga träskärmar. Dessa har en fältindelning med långsmala slät fält nedtill och mindre, släta fyllningar ovanför. Skärmarna är rakt avslutade upptill och snedställda i förhållande till östväggen, vilket ger intrycket av att koret är något rundat. På östra långhusväggen finns två enkeldörrar, en leder från sakristian till predikstolen på norra sidan och dörren på den södra sidan leder till ett utrymme bakom koret. Båda är vitmålade enkeldörrar med rakt överstycke och pryds av fem långsmala fyllningar där en är liggande i mitten och de övriga är placerade i par, stående över och under den liggande. Båda har dörrkarmen som fortsätter ett stycke upp och har stickbågig avslutning. I utrymmet som bildas över den södra dörrens dörrblad är nummertavlan placerad. I skärmarna i den smalare delen av koret finns en osynlig dörr på var sida som leder till sakristian och utrymmena bakom koret.

FÖNSTER - Två fönster som delas med långhuset, beskrivna ovan.

TAK - Stickbågigt, slätputsat och avfärgat i samma blågrå nyans som bröstningen i kapellsalen.

FAST INREDNING

ALTARE - Altaret i trä är avfärgat i en ljusgrå kulör. Mot väster är altaret dekorerat med fyra stående utanpåliggande fyllningar som kantas av en förgylld list. Två likadana fyllningar finns på altarets sidor. Sockel i samma ljusgrå kulör.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen består av två målningar, som är insatta i ett egenartat, mörkbetsat ramverk. Verken är utförda av boråskonstnären John Hedaeus. Den övre tavlan är mindre till storleken och föreställer de två lärjungarna och Kristus på väg till Emaus. Den nedre målningen är mycket bredare och visar samma figurer sittandes till bords. Under denna syns texten "Var två eller tre äro församlade i mitt namn där är jag mitt ibland dem". Den nedre målningen kröns upptill av en bruten trekantsgavel. Den mindre är placerad i mitten av denna gavel och kröns i sin tur av volutliknande dekorer samt ett förgyllt kors i mitten med strålar. Förgyllda guttae längst ut i kanterna under den större målningen.

ALTARRING - Rundad altarring i trä som ej når väggen. Räcke av ljust grå enkla dockor, avsmalnande på mitten och utan lister och profiler. En målad förgylld rand är målad i över- och underkant på dockorna. Knäfall och överliggare klädda i vinröd sammet.

SIDOALTARE - I långhusets sydöstra hörn finns ett ljusgrått, femsidigt sidoaltare på vilket Thorvaldsens Kristus står placerad. På altarets framsida finns en infälld slät fyllning med förgylld list.

BÄNKINREDNING - Öppen ljusgrå bänkinredning med nio rader i varje av de två kvarteren. Sidogångar längs väggarna, inga bänkskärmar. Enkla gavlar med en slät, kvadratisk fyllning nedtill och en skåra längs med sidan på ryggstyckena. Fyllningarna och skårorna är avfärgade i en gråblå kulör. Ryggstödet, som är något lutat, är uppbyggt av liggande brädor där varannan är något utkragande. Ljusgrå bokbräda. Stoppad lös sittdyna, klädd i rosa tyg.

PREDIKSTOL - Den femkantiga predikstolen pryds av skulpturer symboliserande Frälsaren och evangelisterna, utförda av Göteborgskonstnären Arvid Bryth, Gbg. Var och en av skulpturerna är placerade på en utanpåliggande fyllning med förgylld list runt om. Predikstolen hör till kapellets byggnadstid medan skulpturerna tillkom vid den stora renoveringen år 1948. Korgen avslutas upptill med en enkelt formad, utkragande överliggare, avfärgad i en gråblå kulör liksom bibelbrädan. Den ljusgrå korgens sidor delas in av släta, gråblå kolonner, formade likt altarringens dockor. Målad förgylld rand upp- och nedtill på kolonnerna. Kolonnerna står på ett blågrått listverk med förgylld list. Denna list står i sin tur på släta blågrå pilastrar som löper ända ned till golvet. Korgens bas är lika bred som korgen och har samma kantiga form. Basen tillkom i samband med att predikstolen höjdes upp några steg vid 1948 års renovering.

ORGEL - Orgeln från Olof Hammarbergs orgelbyggeri i Göteborg byggdes 1941. Orgelhuset som är omålat och rakt avslutat upptill är helt öppet mot kyrkorummet så att alla pipor är synliga.

LÄKTARE - Läktaren är belägen i väster ovanpå kyrksalen. På läktaren finns förutom orgeln ett antal ljusgrå lösa bänkar med sittdynor lik de i kapellsalen. Västväggen har en blågrå bröstning med violett målad rand upptill. I västväggen finns tre rektangulära stående fönster med en luft. Trappa i norr till vapenhuset. Den öppna läktarbröstningen består av ett enkelt spjälverk som delats in i 21 fält med hjälp av ett slätt ramverk. De kvadratiska, stående spjälorna är blågrå medan ramverket är ljusgrått. Blågrå profilerad överliggare upptill och över denna ett senare tillkommet räcke i mässing. Utkragande avslutning nedtill, ljusgrå med blågrå profilerad list mitt på. Under denna en gles tandad list där tänderna är gråblå.

SPECIFIKA INVENTARIER

DOPFUNT - Dopfunten i trä är femkantig och avfärgad i en ljusgrå kulör. Det öppna skaftet är uppbyggt av ljusgrå enkla kolonner av det slag som altarringens räcke är uppbyggt av. Cuppan är dekorerad med enkla målade förgyllda band. Även sockeln är femkantig och ljusgrå med förgyllda band.

NUMMERTAVLA - Nummertavlan är placerad i långhusets östra vägg, ovanför en dörr som leder in till ett utrymme söder om det smalare korpartiet. Tavlan består av en vändbar, ljusgrå skiva av trä med stickbågig avslutning upptill.

VAPENHUS - I byggnadens nordvästra hörn.
SAKRISTIA - Bakom koret i öst och norr.
TORN - Nej.