Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVENLJUNGA REVESJÖ STOM 1:6 - husnr 1, REVESJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

REVESJÖ KYRKA (akt.)
2004-10-20
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS
GOLV - Lackat brädgolv under bänkarna, mitt- och sidogångarna täcks av en brun heltäckningsmatta.

VÄGG - Vita, slätputsade väggar med viss struktur. Slät träsockel i en gräddvit kulör.

PORT - Sydportalen består av en helt slät dubbeldörr som har stickbågigt överstycke, och som målats i en beigebrun kulör. Porten åt vapenhuset i väster är belägen i en djup nisch och det är en dubbeldörr med rakt överstycke, även denna målad i en beigebrun kulör. Tre halvfranska fyllningar på varje dörrblad, två stående fyllningar med en liggande, smalare emellan.

FÖNSTER - Långhuset har fyra rundbågiga fönster på varje sida, där det främre på sydsidan delas med koret. Den kraftiga mittposten och de två tvärposterna delar in fönstren i fem spröjsade lufter, fyra stående rektangulära som kröns av ett lunettfönster. Fönstren är belägna djupt i sina nischer och är spröjsade till 30 rutor. Över sydporten finns ett lunettfönster, spröjsat till sex rutor på insidan. Samtliga snickerier är målade i en ljusbeige kulör med gul ton.

TAK - Flackt tunnvälvt trätak i en ljust gråblå kulör. Den profilerade gesimsen är ljusgrå med röda inslag.

KOR
GOLV - Korgolvet förhöjs i ett steg där koret smalnar av och ytterligare ett steg innanför altarringen. Innanför altarringen består golvet av lackade brädor, utanför denna är golvet täckt av en ljusbrun heltäckningsmatta.

VÄGG - Lika långhuset.

INNERDÖRRAR - Till sakristian från koret leder en beigebrun enkeldörr med rakt överstycke. Tre halvfranska fyllningar, indelning likt porten mot vapenhuset.

FÖNSTER - Ett fönster lika fönstren i långhuset, åt söder. I det rundade korpartiet finns ett fönster åt nordöst och ett åt sydöst, med samma storlek, rundbågiga form och indelning i fem lufter som de övriga fönstren i kyrkorummet. År 1936 insattes antikglas i dessa två korfönster, tonade i rosa, blå, gula, gröna och bruna kulörer. Varje av dessa fönster är blyspröjsade till totalt 209 tonade rutor.

TAK - Välvt brädtak i en mörkare blå kulör än taket över långhuset.

FAST INREDNING
ALTARE - Altaret i trä, som avfärgats i en ljusgrå kulör, är på sidorna sammanbyggt med socklarna till de kolonner som ingår i altaruppsatsen. På altarets framsida finns tre fyllningar bredvid varandra, en stor liggande fyllning i mitten och en mindre stående på var sida om denna. Fyllningarna kantas av ett förgyllt ramverk. På den mittersta fyllningen finns en förgylld utsmyckning bestående av en stjärna, omgiven av strålglans. I de mindre fyllningarna avtecknas mot blå botten ett förgyllt rombmönster med fyrbladiga blommor. Altaret dekoreras upptill av en blå pärllist samt under denna en förgylld list. Altarets ljusgrå sockel pryds i överkant av en blå skivmönstrad list.

ALTARUPPSATS - Altartavlan är utförd av Boråskonstnären John Hedaeus och insattes i kyrkan år 1951. Målningen, som har en rundbågig avslutning upptill med förgylld list, föreställer hur Jesus lämnade graven. På var sida om tavlan står toscanska kolonner som bär upp ett rakt bjälklag med förgylld tandfris upptill och triglyfer mellan släta fält. Under triglyferna syns utskurna, förgyllda guttae mot svart botten. Hela uppsatsen är målad i en ljusgrå kulör. Kolonnernas krön och bas är dekorerade med förgyllda lister, liksom en del av den utskjutande gesimsen. Kolonnerna står på släta, ljust grå socklar som är sammanbyggda med altaret. Den sida av sockeln som vetter mot kyrkorummet dekoreras av förgyllda rombformade arabesker. Bjälklaget kröns av en blåmålad, flackt rundbågig fronton, upptill avslutad med en förgylld slät list. Tympanonfältet dekoreras i mitten av förgyllda strålar kring en ljust grå triangel, på vilken Jahvetecknet finns skrivet. På gesimsens undersida finns egenartade, utskurna dekorationer som delats in i rombformade fält. Dekorationerna består av förgyllda palmetter och en utspringande, kulliknande ornamentik. Uppsatsen kan vara ett verk av Johannes Andersson, Mjöbäck.

ALTARRING - Altarringen i trä är rundad till formen och når väggen. Barriären är öppen och består av ljusgrå dockor med en förgylld list. Knäfall och överliggare är klädda i vinröd sammet.

KORBÄNKAR - I det rundade korpartiet finns en korbänk på var sida om altarringen. Bänkarna är slutna till karaktären och har samma utförande som bänkinredningen, även när det gäller färgsättningen. Bänkarna har inget ryggstycke utan är byggda direkt mot väggen. Dörren är placerad på västra sidan och pryds av en stående fyllning medan bänkskärmarna har fått en liggande fyllning. På var sida om dörren finns den förgyllda klassicerande dekor som också återfinns på bänkinredningen, bestående av kannelyrer, en stående kvadrat och guttae. Bänkarna är relativt små till storleken i relation till rummets och den övriga inredningens storlek, troligen är de endast avsedda att rymma två personer var.

SIDOALTARE - Sidoaltare under södra korfönstret i korets nedre del. Altaret är uppbyggt enligt samma princip som bänkinredningen och är målad i samma ljusbeige kulör med gul ton. Altarets framsida, som vetter mot norr, består av en stående fyllning som omges på båda sidor av den förgyllda, klassicerande dekor som nämns ovan. Altarskiva i en beigegrå kulör. På östra sidan av altaret står ett förgyllt kors med strålglans, som troligen stått på altaret före det att John Hedaeus målning sattes in.

BÄNKINREDNING - Fyra slutna bänkkvarter med sju rader i de främre kvarteren och nio i de bakre. En bänkrad har tagits bort längst bak i kyrkorummet på båda sidor. Invid väggarna löper sidogångar, här saknas bänkdörrar. Inredningen är målad i en ljusbeige kulör med gul ton, både in- och utvändigt. En stående fyllning i varje bänkdörr, omgärdad av en smal gråbeige list. De smala bänkgavlarna är mot mittgången nyklassicistiskt ornerade med förgyllda dekorationer i form av guttae, en stående kvadrat och kannelyrer på en pilaster. Mot väggarna är gavlarna släta och odekorerade med undantag för första och sista raden i varje kvarter, som dekorerats på samma sätt som gavlarna mot mittgången. Bänkskärmarna pryds av tre liggande fyllningar bredvid varandra. Såväl bänkskärmarna och dörrarna som gavlarna avslutas upptill med en profilerad överliggare i en gråbeige kulör. Ryggstöden lutar något och pryds av tre liggande rektangulära fyllningar. Bokbräda i samma ljusbeige kulör. Stoppade fasta dynor, klädda i ett blått, smårandigt tyg.

PREDIKSTOL - Med största sannolikhet är predikstolen (liksom altaruppsatsen) gjord av Johannes Andersson i Mjöbäck, som stod bakom inredningen i många av Sandhultsbyggmästarnas kyrkor i Sjuhäradsbygden. Den runda korgen är ljusgrått avfärgad med vulst nedtill. Avsaknaden av fot under korgen ger intrycket av att den hänger i luften. Rak trappa åt öster. Täckta grå korgväggar med dockor som pryds av förgyllda lister och dekorationer. Vulsten är dekorerad med en förgylld lövfris och korslagda band. Över dockorna syns en något utkragande list med förgyllda blommor. Över denna i sin tur en enkel gesims med förgyllda akantusblad. Den ljusgrå bibelbrädan har på undersidan ett skuret polykromt änglahuvud med förgyllt hår och vingar. Korgens undersida avsluts nedtill av en pinjekotte hängande i luften, förgylld med blå inslag. Runt denna syns på undersidan droppformade fält med förgylld växtliknande ornamentik. Vartannat av dessa fält har blå botten, vartannat har ljusgrå botten med blå ram. Trappans täckta barriär har rakt överstycke och är målad i en ljust beige kulör med gul ton, överliggaren är grå. Barriären har två stående fyllningar på den övre delen som nedtill avslutas med en utkragande list i samma färg. Den nedre delen är klädd med slät panel och avfärgad på samma sätt. Korgen och barriären är ljusgrå på insidan, golvet samt trappstegen är klädda med en rödbrun matta. På väggen bakom predikstolen syns ett klassicerande motiv med två ljusgrå pilastrar på var sida om ett ljusgrått kors, avbildat mot blå botten. Kring korset slingrar sig en förgylld orm. Pilastrarna har förgyllda listverk upp- och nedtill. Ljudtaket har samma runda form som korgen. På undersidan avtecknas mot blå botten det allseende ögat i en förgylld triangel på ljusgrå rundel, omgivet av förgylld strålglans. Runt det blå fältet syns en ljusgrå äggstavslist. Korgen är ljusgrå på ovansidan och pryds i ytterkanten av en förgylld list. På toppen ett förgyllt kors på blå kula. En förgylld list löper runt kulans fot, från denna list löper fyra förgyllda tungliknande dekorationer ut och ned över taket. Från takets nederkant hänger ljusgrå lambrekänger med förgylld blomma och tofs. Mellan dessa hänger skurna förgyllda palmetter.

ORGEL - Kyrkans första orgel byggdes 1868 av Setterqvist. Den ombyggdes av Nils Hammarberg 1956 med bibehållande av den gamla fasaden. Denna fasad är ljusgrått avfärgad och arkitektoniskt indelad i tre större fält, där det mittersta i sin tur består av ett arkadmotiv med tre mindre fält. Samtliga av öppningarna är rakt avslutade förutom det mittersta, rundbågiga. Förgyllt listverk både över och under pipsektionerna. Fasaden har en rak överkant som på mitten kröns av ett överstycke, även detta med rak avslutning. På detta överstycke syns förgylld växtliknande ornamentik. På var sida om rundbågen i den mittersta sektionen syns en förgylld dekoration bestående av korslagda facklor omslutna av en lövad krans. Fasadens överkant är ornamenterad med förgyllda palmetter, såväl över mitt- som sidosektionerna.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster bärs upp av sex kvadratiska pelare som är placerade i par på var sida om mittgången, och som målats i samma ljusbeige kulör som bänkarna. De två östligaste pelarparen är sammanbyggda med bänkinredningen, det västra paret sluter an mot västra långhusväggen och har en slät sockel nedtill. Pelarna dekoreras av räfflor som målats i en gråbeige kulör, upptill avslutas pelarna av en röd utanpåliggande list samt ovanför denna ett utkragande listverk som sluter an mot det blågrått avfärgade taket. Läktarbröstningen är utspringande på mitten och är målad i samma ljusbeige kulör med gul ton som pelarna och bänkinredningen. Bröstningen är indelad i släta kvadratiska fyllningar med förgylld list runt om, fyra fyllningar på var sida om mittsektionen som har tre stående fyllningar. Det utspringande partiets fyllningar pryds av förgyllda arabesker med girlanger och rocailler. Över hela bröstningen löper i överkant ett räcke i mässingsliknande kulör med ljusbärare. Uppe på läktaren finns två bänkrader på var sida om orgeln samt lösa stolar. Bänkarna är målade i samma kulör som läktarbröstningen. Orangebrun heltäckningsmatta på golvet.

SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Dopfunten i sandsten gjordes sannolikt under 1200-talet och är placerad i södra delen av koret framför sidoaltaret. Cuppan är prydd med djupt huggna ornament. Cuppans liv är dekorerat med en akantusranka och en rundstav samt ett flätverk med treklöverblad. På underdelen finns korta repstavar medan skaftet är utsmyckat med bandflätor. Uttömningshål saknas.

NUMMERTAVLA -Två svarta nummertavlor i trä, fastmonterade på ljusgrå, svarvade träskaft som är sammanbyggda med korbänkarnas östra sidor. Tavlorna omges av en förgylld ram som i sin tur är omfattad av ett ljusgrått ramverk. Överstycke med ljusgrå voluter och på dessa en förgylld lyra med korslagda basuner.