Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRANEMO MOGHULT 1:91 - husnr 1, GRIMSÅS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GRIMSÅS KYRKA (akt.)
2003-09-12
Interiörbeskrivning
GRIMSÅS KYRKA inrymde vid uppförandet 1969 av kyrkorum, konfirmand- och syföreningsrum samt utrymmen för söndagsskola och studiecirklar. Kyrkan utgörs idag av flera rum som grupperar sig kring en klostergård med ingång från församlingshemsdelen i norr. Väster om kyrkorummet finns den ursprungliga församlingslokalen, på tidstypiskt vis tillgänglig via en vikvägg. Samtliga lokaler har stengolv i form av rödbruna plattor tillverkade i Höganäs och väggar av vitt tegel med ljusa fogar. Ljust trä av furu genomgående i takstol, bänkinredning och dörrar. Golvfönster till takfoten ger god kontakt med omgivningen. Långbänkar av furu i bänkkvarteren. Innertaket utgörs av furupanel mellan fyra limträbågar. Bordsaltare. I kyrkan finns 124 sittplatser vilket kan utökas med 32 genom att skjuta undan en sidovägg. Kor i öster, förlängt fram till första bänkraden. Dopfunt och predikstol är gjutna i betong.

KYRKORUM

GOLV - Rödbruna golvplattor från Höganäs. Grön heltäckningsmatta i mittgång och bakom bänkkvarteren.

VÄGG - Vita tegelväggar där tegelstenarna i nedersta och översta murskiftet är murade på högkant. Vikvägg av furu i väster.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Pardörr i norr mot entrépartiet. Dörrblad i furu med två spegelfyllningar av stående panel. Furudörr med två spegelfyllningar av stående panel i norr till sakristian.

FÖNSTER - Sex fönster åt söder och sex fönster åt norr. Ospröjsade fönsterglas från golv till tak. Fönsterbågar i omålad furu. I det norra fönsterpartiet i kyrkorummet finns fyra TRÄSKULPTURER i form av symbolerna för de fyra evangelisterna. Trägallerverket är ställbart så att spjälorna kan regleras med hänsyn till önskat ljusinsläpp i kyrkorummet från gården.

TAK - Kyrkorummets innertak följer sadeltakets form. Innertak av omålad furupanel lagd i lock. Fyra synliga takstolar i form av limträbågar.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Saknas

KOR

GOLV - Förhöjt korgolv i två steg. Rödbruna golvplattor från Höganäs.

VÄGG - Lika kyrkorummet.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Furudörr i norr till sakristian. Dörrblad med två spegelfyllningar av stående panel.

FÖNSTER - Två fönster från golv till tak åt norr. Fönsterbågar i omålad furu.

TAK - Lika kyrkorummet

FAST INREDNING

ALTARE - Altaret är utfört i kalksten och placerat invid den östra korväggen. Altardisken i form av en tjock stenskiva är placerad på två stenfundament.

ALTARUPPSATS - Se altarprydnad.

ALTARRING - Den öppna altarringen har rektangulär form, utförd i furu och placerad ett stycke från den östra korväggen. Knäfall stoppat och klätt med ljust brunt tyg.

BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning i omålad furu. Sex bänkrader i norr och åtta i söder. Stoppade fasta sittdynor klädda med tyg i ljust brun kulör.

PREDIKSTOL - Predikstolen är utförd i trä och betong. Framstycket i betong har på mitten en inskrift i form av en Kristussymbol. De grekiska orden som i svensk översättning betyder "liv och ljus" är korsvis skrivna. Sidostyckena är raka och klädda med stående furupanel.

ORGEL - Kyrkans nuvarande orgel installerades 1996. Det är en 14-stämmig mekanisk orgel tillverkad av Hammarbergs Orgelbyggeri AB. Orgeln är placerad i korets sydöstra hörn. Fasaden är utförd i ljust omålat trä med förhöjt mittparti flankerat av två lägre sidopartier med raka överstycken.

LÄKTARE - Saknas

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARPRYDNAD - Altarprydnad i glas utförd av konstnären Erik Höglund 1970. Kristusfiguren i klarglas överst är omgiven av en mörkt blå mandorla, dvs en hel gloria. Den polykroma högra symbolen föreställer nattvarden, de tolv apostlarna, kalkar och bröd samt fiskar. I mitten ett mörkt kors i mörkt blå kulör. Symbolen till vänster är utförd i röda kulörer och hämtar sitt ursprung i solsymbolen, en ring som senare kompletterades med fyra eller eventuellt sex ekrar. Om ekrarna böjdes och ringen bröts sönder fick man fram symbolen som vi ser i kyrkan. Det sexekrade himmelshjulet är i den kristna konsten Kristusinitialerna I och X lagda på varandra.

DOPFUNT - Dopfunten är utförd helt i betong och rektangulär till formen. Framstycket har dekorationer i form av fördjupningar i betongen. Överst finns en stiliserad duva, i mitten Kristusmonogrammet och under detta vågmärken samt fiskar.

NUMMERTAVLOR - Som nummertavlor fungerar svarta siffror som hängs på krokar fästade i limträbågen i koret.

VAPENHUS - Saknas

SAKRISTIA - Sakristian är placerad norr om kyrkorummet. I den östra väggen finns en väggfast piscina i sten. En väggfast stenskiva på vitmålade konsoler i den södra väggen utgör altare.
GOLV - Lika kyrkorummet.
VÄGG - Lika kyrkorummet. I den norra väggen finns inbyggda textilskåp, varav ett uppglasat.
PORTAR/INNERDÖRRAR - Dörr lika övriga dörrar till kyrkorummet i söder och till kapprum i norr.
FÖNSTER - Fönsterrad från golv till tak mot klostergården. Vitt gardintyg skyddar från insyn.
TAK - Plant innertak av omålad furu.

TORN - Saknas