Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FÄRGELANDA TORPS PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, TORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TORPS KYRKA (akt.)
2004-04-28
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är relativt brett i förhållande till sin längd. Det tresidigt avslutade koret är förhöjt ett steg i förhållande till långhuset samt förhöjt ytterligare ett steg innanför altarringen. I väster finns en orgelläktare. Ingångar till kyrkorummet finns från vapenhuset i väster, mitt på södra långsidan samt från sakristian på korets norra sida. Inredningen i kyrkorummet präglas av en sammansatt helhet med olika tidsskikt.

Golvet är ett slipat och lackat trägolv och väggarna är putsade i en vitgul ton. Det välvda trätaket är gråmålat. Mellan långväggarna löper två dragbjälkar i underkant av den enkelt profilerade och dekormålade taklisten. Parspegeldörrarna mot söder och till vapenhuset, liksom enkelspegeldörren till sakristian är täckmålade i beigeaktiga kulörer. De smårutsindelade fönstren (1953) har samma färgsättning och har blyinfattat bränt och tonat antikglas i ytterbågarna. Det målade korfönstret mot söder är från samma tid och målningarna är utförda av konstnär Gunnar Erik Ström, Göteborg. Huvudmotivet Maria med barnet samt de tre vise männen.

Altaret, av trä, är placerat mot östra korväggen. Altaruppsatsen, från 1745, är troligen utförd av samma konstnär som gjort altartavlan till grannkyrkan i Valbo-Ryr och är skänkt av O J Almegren, Ellenö, och hans hustru Maria Gellerstedt. Den är relativt enkelt utformad och består av en övre och en nedre tavla med utsnidade ramar bl a i form av växtmotiv. Den nedre, större, tavlan har motivet "Nattvardens instiftan" och den övre innehåller ett målat krucifix. Altaruppsatsen kröns av en Kristusfigur. Altarringen, från 1935, är tidstypiskt utformad med en sluten barriär. Den har långa rektangulära spegelfält och är ådringsmålad i bruna kulörer. Predikstolen är placerad längst fram på långhusets norra vägg. Den är ursprungligen från 1700-talet men senare delvis omgestaltad. På korgen finns utskurna evangelistsymboler från 1950-talet av konstnär Erling Valldeby. Predikstolen är färgsatt i röda och bruna kulörer, bl a ådringsmålade fält kring evangelisterna, på trappbarriären och på dörren till trappan. Den åttkantiga baldakinen är försedd med profilerade lister, medaljonger och festonger (girlander). Kyrkans dopfunt är placerad i södra delen av koret. Den är av huggen granit och enligt en inskription på dopfatet skänkt av kyrkovänner i Torp 1926.

Bänkinredningen är indelad i tre vägganslutna kvarter delade av mittgång och tvärgången till södra ingången. Mot södra delen av västväggen finns en trappa till läktaren. De öppna, rött ådringsmålade, bänkarna tillkom enligt uppgift efter ritningar av arkitekt Bror Almquist 1913. På gavlarna finns ett återkommande jugendinspirerat inskuret mönster. Läktaren är indelad i två etager med en högre bakre del. Den bärs upp av elva kolonner, marmorerade i grågrönt och försedda med enkla kapitäl. Bröstningen, med dekormålade speglar, har ett svagt framskjutande mittparti. På detta finns skurna träreliefer från 1950-talet, det allseende ögat i mitten flankerat av två basunerande änglar. Läktarorgeln, från 2006, har en klassicerande utformning.


LÅNGHUS -
GOLV - Lackat trä
VÄGGAR - Putsade, vitgula
PORT - Mot söder: Från 1935, Rundbågig port som dubbla pardörrar med passagen genom muren som vindfång mellan yttre och inre dörrparen. Yttre dörrbladen, rundbågiga, av lackad ek med snedställd profilerad panel, smidda beslag och kläpp på utsidan, speglar på insidan. Innerdörrarna, täckmålade i beigeaktiga kulörer, parspegeldörrar rakt avslutade upptill, utanpåliggande speglar.
INNERDÖRRAR - Till vapenhuset. Parspegeldörrar, lika innerdörrarna till södra porten (se port ovan).
FÖNSTER - Från 1953. Två mot norr, två mot söder rundbågiga 8-lufts med blyinfattat bränt och tonat antikglas i ytterbågarna. Mot väster, vid läktaren: Ett kvadratiskt 2-lufts likaså med blyinfattat bränt och tonat antikglas i ytterbågarna. Fönstren är interiört målade som dörrarna i beigeaktiga kulörer.
TAK - Välvt brädtak, troligen ursprungligt. Grå kulör. Enkelt profilerad dekormålad taklist. Två dragbjälkar löper mellan långväggarna i underkant av taklisten. Tak under läktaren, släta breda brädor.
KOR - Tresidigt
GOLV - Förhöjt ett steg i förhållande till långhuset. Ytterligare förhöjt innanför altarringen. Lackat trä, heltäckningsmatta innanför altarringen.
VÄGG - Som långhus
DÖRR - Till sakristian på korets norra sida. rån 1935. Liten rundbågig enkelspegeldörr i samma färgsättning som kyrkorummets övriga dörrar (se långhus, port och dörrar).
FÖNSTER - Rundbågigt, mot söder, med glasmålningar av konstnären Gunnar Ström. Huvudmotivet är Maria med barnet och bimotiv är de tre vise männens besök samt herdarna på marken.
TAK - Som långhus
FAST INREDNING
ALTARE -Från 1935. Av trä, släta skivor.
ALTARUPPSATS - Från 1745. relativt enkelt utformad. troligen utförd av samma konstnär som gjort altaruppsatsen i grannförsamlingen Valbo-Ryr. Den består av en övre och en nedre tavla med utsnidad ramar med bl a växtmotiv. Den undre, större tavlan har motivet "nattvardens instiftan" och den övre ett målat krucifix. altaruppsatsen kröns av en kristusfigur.
ALTARRING - Från 1935. Halvcirkelformad, sluter tätt mot korväggen. sluten barriär ådringsmålad i bruna kulörer. Långa rektangulära spegelfält.
BÄNKINREDNING - Indelade i tre vägganslutna kvarter förutom vid läktartrappan i sydväst. Tillkom enligt uppgift 1916 efter ritningar av arkitekt Bror Almquist 1913. Öppna bänkar ådringsmålade i rött. På gavlarna finns ett speciellt inskuret mönster. Ej bänkinredning på läktaren.
PREDIKSTOL - Från 1700-talet men delvis omgestaltad senare. Troligen tillkom de utskurna evangelistsymbolerna på 1950-talet, av konstnär Erling Valldeby. Predikstolen är färgsatt i röda och bruna kulörer med evangelistfigurerna placerade i rundbågiga marmorerade fält med namnen under. Längs korgen och trappbarriären (som har rombformade rödbrunt marmorerade fält) löper profilerade lister, liksom kring den åttakantiga baldakinen, som är försedd med utsnidade medaljonger (överdelen) och festonger (nederdelen). Till trappan finns en dörr, dekormålad som övriga predikstolen och med pilastrar som sidostycken och volut som överstycke.
ORGEL - Läktarorgel från 2006 av orgelbyggare Sven-Anders Torstensson, Lidköping i klassicerande utformning.
LÄKTARE - Nås via trappa i sydvästra delen av kyrkorummet. Indelad i två etager med en bakre högre el. Bärs upp av elva kolonner, marmorerade i grågrönt och med enkla kapitäl. Bröstningen med dekormålade speglar har ett svagt framskjutande mittparti. På detta finns skurna träreliefer från 1950-talet. I mitten det allseende ögat i en cirkel flankerad av två basunerande änglar. SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Se altaruppsats
DOPFUNT - Av huggen granit. skänkt enligt inskription på dopfatet av kyrkovänner i Torp 1926.
VAPENHUS - Nuvarande vapenhuset av trä är sannolikt nybyggt, eller genomgripande ombyggt, 1935. Det tycks ha funnits ett enklare vapenhus, också av trä tidigare men oklart hur gammalt det var.
GOLV - Lackat trägolv täckt av heltäckningsmatta.
VÄGGAR - Gråmålad slätpanel.
PORT - Mot söder. Som pardörr i lackad ek med speglar inåt och snedställd profilerad panel, smidda beslag på utsidan.
INNERDÖRRAR - Till kyrkorummet, se långhus.
FÖNSTER - Mot väster. Kvadratiskt smårutigt 2-lufts med enkelbåge.
TAK - Svagt välvt gråmålat brädtak.
ÖVRIGT - Årtalet 1750 (kyrkan byggdes 1750-55) i järn över dörren till långhuset. Fast skåpsinredning av släta skivor.
SAKRISTIA - Helt nybyggd 1998. Ersatte då den sakristia som uppfördes 1935 på samma plats, norr om koret. Inrymmer förutom själva sakristierummet, en hall med ytterdörr mot öster, ett arbetsrum, en toalett, ett städutrymme samt en toalett för kyrkobesökare som nås via en ytterdörr mot väster.
GOLV - Lackat trägolv i själva sakristian, i övrigt plastmattor.
VÄGGAR - Släta ljusa skivor.
DÖRRAR - Till kyrkorum, se kor. Mot väster, två ytterdörrar, dels till hallen och dels till toaletten för kyrkobesökare, enkelspegeldörrar av lackad ek, snedställd profilerad panel på utsidan. Övriga dörrar, enkelspegeldörrar.
FÖNSTER - Kvadratiska vita smårutiga 2-luftsfönster: I själva sakristierummet, två mot söder och ett mot norr. I arbetsrummet, ett mot norr.
TAK - Släta vitmålade skivor. Profilerade taklister.
ÖVRIGT - Fast skåpsinredning för textilförvaring, både hängande och liggande.