Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BENGTSFORS BILLINGSFORS 9:1 - husnr 1, BILLINGSFORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BILLINGSFORS KYRKA (akt.)
2003-08-20
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är förhållandevis brett och lågt utformat med rakt avslutat kor i öster och en smal läktare i väster. Rummet är ljust och rymligt men ger också en viss intim karaktär genom dekormålningar på väggarna och ett plant innertak .

Golvet består av ljusa skifferplattor i mittgången och koret liksom bakom bänkarna mot väster. I bänkkvarteren är golvet av lackade brädor. Korgolvet är förhöjt ett steg. Väggarna är vitputsade med bröstningspanel av grå släta brädor förutom i koret. Dekormålningarna tillkom 1951 i en gustaviansk stil. Kring fönstren finns draperimålningar i ljust grå, blå och gröna kulörer på breda utskjutande foder. Draperimålningar finns även på norra och södra väggen kring porträtten av kyrkans byggherre Leonard Magnus Uggla och hans hustru Anna Märta Taube. En draperimålning med en fredsduva och Mose stentavlor som motiv finns på väggen bakom predikstolen. På kortsidorna finns målade pilastrar i ett randigt mönster i beige, grått och svart och med joniska kapitäl. Det plana trätaket består av gråmålade breda brädor. Ovan läktaren är taket förhöjt ca en meter och består där av smalare brädor, liksom taket under läktaren som har ett svagt bågformat mittparti. Längs väggarna löper en bred snedställd takfot med ljusa dekormålade girlanger inramade av bemålade taklister. Till vapenhuset finns en kraftig pardörr med snedställd profilerad panel vilket eventuellt är en ursprunglig kyrkport från tiden före tornets tillkomst 1823. Från kyrkorummet finns också en dörr bakom altaret in till sakristian. Stora segmentbågeformade fönster finns på långsidorna samt två på korets östvägg. Fönstren är indelade i smårutor i fyra lufter med grönt antikglas i ytterbågarna och är målade i ljust grå färg.

Altaret av trä har en sexsidig planform med de tre främre sidorna svängda i en rokokoinspirerad form. Altaruppsatsen består av en tavla med utsnidad och dekormålad (bl a marmorerad) växtornamentik på sidorna. Tavlan är en avbildning av en målning från 1500-talet av Utrechtmålaren Jan von Scorel "Kristi nedtagning från korset". Tavlan kröns av ett utsnidat lamm med fana. Altarringen är sjusidig och sluter tätt mot altaret och har grindar mot söder och norr. Barriären är öppen med platta balusterdockor med målad växtornamentik. Predikstolen på norra sidan av koret är från 1951 då den ersatte en predikstol placerad ovan altaret. Den är utformad i antikiserande stil, målad i ljust grå kulörer med symboler, bl a kors, segerlamm och timglas på korgen. Baldakin saknas. På väggen bakom predikstolen finns draperimålningar med en fredsduva och Mose stentavlor som motiv. Kyrkan saknar dopfunt och vid dop används en särskild skål som placeras på ett träbord i södra delen av koret. I fönstret bakom bordet finns ett förgyllt träkors, vilket före 1951 utgjorde kyrkans altarprydnad.

Bänkarna är indelade i två kvarter och anslutna mot långväggarna. Det är äldre bänkar, ombyggda 1951. De slutna bänkarna med speglar på dörrarna, gavlarna och skärmarna är täckmålade i grå och gröna kulörer samt delvis mörkt röda sitsar och ryggar. Dörrarna är numrerade och norra främre bänken (No 1) har en särskild dekormålning. Läktaren nås via en öppen trappa i kyrkorummets nordvästra hörn. Läktaren kan också nås via tornet och långhusets 1991 förlängda del norr om tornet. Härifrån finns en dörr på läktarens västvägg. För symmetrins skull finns en blinddörr på södra sidan av väggen. På väggen finns också ett par antikiserande pilastrar. Läktaren är relativt smal med utsvängda sidopartier. Den nätta och klassicerande utformningen ger delvis associationer till en teaterläktare från 1700-tal eller tidigt 1800-tal. Läktaren bärs upp av två par dubbelkolonner på var sida om mittgången. Barriären är täckmålad i grå och gröna kulörer med spegelfält. På det svagt utskjutande mittpartiet finns målad växtornamentik och två skulpturer, Petrus och Paulus, tillverkade av Eskil Odenbrand, Stenebyskolan 1951. Kyrkans orgel är placerad i korets södra del. Den är byggd av Göran Strand, Bengtsfors 1988- 90. Intill orgeln står ett s k orgelpositiv som införskaffades i samband med kyrkans invigning 1763.

LÅNGHUS - Långhuset med rakt avslutat kor och utbyggd sakristian i öster utgör kyrkans ursprungliga delar. Tornet i väster tillbyggdes 1823. Vid en renovering 1991 tillbyggdes också långhuset mot väster med nya utrymmen vid på tornets norra och södra sida. Dessa utrymmen beskrivs nedan under långhus, övrigt.
GOLV - Mittgången (liksom koret) samt väster om bänkkvarteren (ej vägganslutna mot väster) och under läktaren; Ljusa skifferplattor. I bänkkvarteren; lackat trägolv. I mittgången mot koret är golvet uppbyggt som en svagt sluttande ramp.
VÄGGAR - Vitputsade. Bröstningspanel av gråmålade släta brädor som längs långväggarna skjuter ut ca 10 cm. Draperimålningar kring fönstren på breda och utskjutande foder av trä i ljusa grå, blå och gröna kulörer. Även draperimålningar kring porträtten av bruksägaren och kyrkans byggherre Leonard Magnus Uggla och hans hustru Anna Märta Taube. Porträtten är placerade på södra respektive norra långväggen nära koret. På västra väggen (i hörnen och i mittpartiet) finns pilastrar uppbyggda som "knutlådor" av brädor. Dessa är målade randiga i beige, grått och svart och med kapitäl av jonisk typ. Likadana pilastrar finns också längs östra väggen i koret (se koret). Väggen bakom läktaren: ljust målad träskiva.
PORT - Till vapenhuset (tornets nedervåning) i väster finns en äldre, eventuellt ursprunglig kyrkport. Kraftig pardörr med snedställd profilerad panel mot kyrkorummet och rakt ställda brädor mot vapenhuset.
INNERDÖRRAR - Från läktaren till utrymmet norr om tornet: Enkel slät gråmålad dörr. Blinddörr för symmetrins skull markerad på väggen i motsvarande läge mot utrymmet söder om tornet.

FÖNSTER - Två på var sida mot norr och söder. Stora segmentbågeformade 4-lufts indelade i smårutor. Ljust grå färg på insidan, gråblå på utsidan. Ej kopplade bågar, ytterbågarna från 1991 och innerbågarna troligen från 1951. Grönt s k antikglas i ytterbågarna som troligen flyttades över från äldre bågar. På kyrkvinden finns ett halvmåneformat fönster mot öster. 2-lufts, småspröjsat och vitmålat på insidan. Gråblått på utsidan.
TAK - Plant trätak av gråmålade breda brädor. Ovan läktaren är taket förhöjt ca en meter och består där av smalare brädor, liksom taket under läktaren.Bred snedställd takfot med ljusa dekormålningar. Taklister i över- och nederkant av takfoten, kraftigare taklist i nederkanten. Svagt bågformat takparti under läktaren vid porten till vapenhuset.
ÖVRIGT - Utrymmena som tillbyggdes 1991 på norra och södra sidorna av tornet: På södra sidan finns en souterrainvåning med handikappentré mot söder och ett förrådsrum. Från entrén finns en hiss en trappa en halvvåning upp till vapenhuset (tornets nedervåning). På detta plan finns en toalett och ett väntrum inredda i tillbyggnaden mot norr. I tornets norra och södra sidor är inrymt trappor som leder upp till de övre våningsplanen i 1991 års tillbyggnader samt tornets övre våningsplan. Mot söder finns personalutrymmen (ett pentry och ett tvättrum) och mot norr ett förrådsutrymme. Golven består av tegel vid entrén mot söder, lackade brädor i väntrummet och plastmattor i övrigt. Väggarna består av ljusa skivor. I väntrummet finns det ströplingar på väggen. Taken är plana trätak av vitmålade smala brädor. Dörrarna är också ljust målade, till vapenhuset och till väntrummet utformade som spegeldörrar. I entréhallen mot söder, väntrummet mot norr och pentryt mot söder finns segmentbågeformade relativt små fönster, småspröjsade och bl a med s k antikglas i ytterbågarna till fönstren i väntrummet och entréhallen mot söder.

KOR - Rakt avslutat kor. Utgör långhusets östra del.
GOLV - Ljusa skifferplattor. Korgolvet förhöjt ca 15 cm över långhusgolvet.
VÄGGAR - Vitputsade som långhuset, ej bröstningspanel. Pilastrar på östra väggen motsvarande de på långhuset västra vägg; placerade i hörnen och på var sida om dörren till sakristian (bakom altaruppsatsen). Mellan de sistnämnda två pilastrarna: vägg av släta vita brädor. Vid predikstolen, på norra korväggen finns ljusa draperimålningar med motiv av en fredsduva och stentavlorna med de tio budorden.
INNERDÖRR - Till sakristian: enkel bräddörr, grå mot kyrkorummet, vit mot sakristian.
FÖNSTER - Fyra likadana som i långhuset (se långhus). Två mot öster, ett mot söder och ett mot norr.
TAK - Som långhus
FAST INREDNING
ALTARE - Av trä med ljust gråmålade släta skivor. Planformen är 6-sidig och de tre främre sidorna har svängda former (rokokoinspirerat).
ALTARUPPSATS - Altartavla med utsnidad, dekormålad (bl a marmorerad) växtornamentik på sidorna. Ovan tavlans ram ett utsnidat segerlamm. Altartavlan inköptes och placerades här 1951. Målningen är en kopia efter en tavla från 1500-talet av Utrechtmålarens Jan van Scorel, "Kristi nedtagning från korset". Före renoveringen 1951 bestod altarprydnaden av ett förgyllt kors från 1823 (nu placerat framför södra korfönstret. Då var också predikstolen placerad bakom och över altaret. Efter 1951 har väggpartiet bakom altaruppsatsen förändrats (se koret, vägg).
ALTARRING - 7-sidig form som sluter tätt mot altaret med grindar mot söder och norr. Öppen barriär som har platta balusterdockor och målad växtornamentik. Stoppade knäfall och överliggare klädda med ljust brunt tyg. Oklart om altarringens ålder. Eventuellt från 1823 års renovering då det förgyllda korset enligt uppgift tillkom (korset är nu placerat vid det södra korfönstret).

BÄNKINREDNING - Två hela bänkkvarter, anslutna mot långväggarna men ej mot västra kortväggen. Äldre bänkar som ombyggdes 1951. Slutna bänkar med speglar på dörrarna, skärmarna och gavlarna. Täckmålade i grå och gröna kulörer samt delvis mörkt röda på insidan. Numrerade på dörrarna. Främre bänkparet kortare än övriga och norra främre bänken med särskild dekor på dörren.
PREDIKSTOL - Placerad vid norra korväggen, tillkom 1951. Den tidigare predikstolen var placerad ovan altaret. Målad i ljust grå kulörer med symboler på korgens yttersidor, bl a två kors, segerlammet med fanan och ett timglas. Saknar baldakin. På väggen bakom predikstolen, finns ljusa draperimålningar med motiv av en fredsduva och stentavlorna med de tio budorden.
ORGEL - Läktarorgel finns ej. Kororgel placerad i södra delen av koret byggd av Göran Strand, Bengtsfors 1988-90. Bl a mörkt mittparti, laseringar i gröna kulörer och förgylld dekor på överdelen. Intill orgeln står ett s k orgelpositiv som införskaffades i samband med kyrkans invigning 1763.
LÄKTARE - Nås via en öppen trappa i kyrkorummet. Trappan, placerad mot norra långväggen, tillkom 1991. Läktaren kan också nås via tornet och det 1991 tillbyggda utrymmena norr om tornet. Läktaren är relativt smal med två symmetriska utsvängningar på sidorna närmast långväggarna och ett svagt utskjutande mittparti. Bärs upp av två par dubbelkolonner, täckmålade i mörkt grått, på var sida om mittgången. Läktarbarriären är täckmålad i i grå och gröna kulörer med spegelfält. På det utskjutande mittpartiet finns dekormålningar i form av växtornamentik samt två skulpturer, Petrus och Paulus, tillverkade av Eskil Odenbrand, Stenebyskolan, 1951. Golvet på läktaren är ett lackat trägolv. Orgel och fast bänkinredning finns ej. Möblering med lösa stolar.

SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Se altaruppsats
DOPFUNT - Finns ej. Vid dop placeras en skål på ett långsmalt bord i södra delen av koret.
VAPENHUS - Utgör tornets nedervåning.
GOLV - Ljusa skifferplattor.
VÄGGAR - Vita träväggar med stående bred lockpanel.
PORT - Kyrkport mot väster: Pardörr, eventuellt från tornets tillkomst 1823 men senare bytt panel. På utsidan snedställd profilerad panel, gråblå. På insidan stående slät brun panel.
INNERDÖRRAR: Till kyrkorummet: se långhus. Mot söder: Tre dörrar i samma utformning som väggen, till torntrappa, till hiss och till handikappentré (se långhus, övrigt ovan). Mot norr: Två dörrar av samma utformning som väggen till torntrappa och el-central. Till väntrum; modern spegeldörr (se långhus, övrigt ovan)
TAK - Plant trätak av breda brädor. Dekormålat (troligen på 1950-talet) som himmelsblått med moln i bl a grå kulörer. Bård bl a som växtornamentik.

SAKRISTIA - Belägen öster om det rakslutna koret och nås via och en ytterdörr mot norr.
GOLV - Lackat trägolv.
VÄGGAR - Ljust målade träväggar av bred locklist mot öster, väster och norr. Mot söder fast skåpsinredning.
DÖRRAR - Ytterdörr mot norr: Dubbeldörr med enkeldörrar. Ytterdörren äldre dörr, eventuellt ursprunglig, gråblå snedställd profilerad panel mot utsidan, släta vitmålade stående brädor mot insidan. Innerdörren av yngre datum och med vita släta skivor. Dörr till koret: se koret
FÖNSTER - Mot öster: Segmentbågeformat 2-lufts med mittspröjs, ej kopplade bågar. Innerbågen troligen 1951 och ytterbågen från 1991.

TAK - Vitmålat plant trätak. Breda brädor med locklist. Snedställd taklist.
ÖVRIGT - Fast skåpsinredning (1951-52) längs södra väggen. Litet träaltare vid norra väggen.

TORN- Tillkom 1823 då det ersatte en fristående klockstapel.
VÅNING 1 - Se vapenhus.
VÅNING 2 - Tornkammare med sidoutrymmen, bl a trappa till våning 3. Denna trappa är belägen öster om tornkammaren och intill denna finns den öppna kyrkvinden. Tornkammaren inreddes 1950 och har ett lackat trägolv, tak och väggar av vitmålade träskivor. Mot öster finns en enkel slät vitmålad trädörr och mot väster ett halvmåneformat vitt småspröjsat fönster.
VÅNING 3 - Våningen ovan tornkammaren utgörs av en avsats där golvet motsvarar tornkammarens tak och ej går helt ut till väggarna. Här finns tre rundbågiga 1-lufts småspröjsade fönster åt väster, norr och söder.
VÅNING 4 - Klockvåning. Öppen takkonstruktion som tälttak. Parluckor som ljudluckor åt alla fyra väderstreck, svartmålade släta träluckor.