Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GRUMS EDS KYRKBY 4:1 - husnr 1, EDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

EDS KYRKA (akt.)
2002-09-20
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Enskeppig salkyrka med entré via vapenhus i västtorn. Tresidigt avslutat, förhöjt korparti med vidbyggd sakristia i öster. Trätunnvalvstaket är målat i gråblått. Läktare i väster med orgel. Väggarna är putsade och avfärgade i vitt. De rundbågeformade träfönstren är målade i gråvitt och försedda med blyspröjs. Två öppna bänkkvarter med mittgång och sidogångar. Predikstol på norra sidan och altaruppsats bakom halvcirkelformad altarring i öster. Dopaltare i korets södra fönsternisch med medeltida dopfunt.
LÅNGHUSETS golv består av lackat trägolv. I mittgången roströd heltäckningsmatta. I sidogångarna finns galler i golvet för spridning av varmluft. Vertikala fönsternischer med stenhäll. Rummet täcks av ett trätunnvalv av släta brädor, målade i ljust gråblått och avslutas neråt med en profilerad taklist målad i blått, grått, gråvitt och rött. Fyra dragstag inmålade i takets gråblå färg. Dragstaget längst fram är försett med åtta stycken inmålade spotlights.
Ett rymligt KOR, förhöjt ca 15 cm är lagt med lackade furubrädor. Två igensatta fönster på de snedställda korväggarna är markerade med rundbågade ristningar i vilka det hänger två stycket målningar av Olle Hjortzberg. Dessa föreställer Kristus som välsignar barnen och Johannes döparen som hälsar Kristus som Guds son. Predikstol från tidigt 1700-tal och altaruppsats från 1720-talet, senare kompletterad. Framför altaruppsatsen hel altarring med fyllningar försedda med marmoreringar i blått och grått. Kormatta i ryateknik; blått, gråvitt och brun toner, märkt: "Värml Hemls 1938 AMEH". Korstol. På väggen bakom altaruppsatsen, som står ca två meter från väggen, hänger en själaringningsklocka. Under denna finn nedgång till sakristian via fem trappsteg. På var sida om trappan finns lådor innehållande ljudskåp och förvaring. PREDIKSTOLEN är enligt uppgift utförd av Nils Falk, Grums och daterad 1701. Den överflyttades till den nuvarande kyrkan vid tiden för nybyggnationen. På korgen finns skulpturer föreställande Kristus och de fyra evangelisterna. Den är dessutom smyckad med spiralvridna kolonetter och olika slags ornamentik. På baldakinen finns ornamentik av olika slag och en ängel som bär ev vapensköld med ätten Rosenbielkes vapen, troligen syftar detta på Christian Rosenbielke, gift med kapten Erik Uggla och farmor till Carl Fredrik Uggla. På predikstolen står en ängel från 1720-talet. Han har en lie i sin hand och en dödskalle vid sina fötter. Han har också tidigare hållit ett timglas. Ängeln symboliserar på så vis tidens flyktighet och dödens ofrånkommlighet. ALTARUPPSATS tillverkad av Nils Falk på 1720-talet. Flyttades från den sk mellankyrkan, och förändrades och förstorades något i samband med att den flyttades över till den nya kyrkan. Tillskottet gjordes av bildhuggaren Erik Grund fr Karlstad på 1780-talet. Mittpartiet föreställer Kristus på korset. Nedanför finns Guds lamm och en inskrifts tavla. Två par spiralvridna kolonetter omger skulpturer föreställande evangelisterna Markus och Johannes. På platsen för de igenmurade fönstren hänger två st oljemålningar av Hjortsberg.
De två BÄNKKVARTEREN innehåller 16 bänkar på var sida. De gråmålade bänkarna har blå överliggare och är försedda med gavlar vars spegelfyllnad har ett marmorerat mittparti samt vita, blå och gråa lister. Lösa blå dynor.
LÄKTAREN tillkom i slutet av 1870-talet då kyrkan också fick sin första orgel, byggd av EA Setterqvist, Örebro. Från denna orgel finns fasaden bevarad.
SAKRISTIAN har lackat trägolv och putsade väggar. Ett rektangulärt fönster i öster med två lufter; 4x4 spröjs av bly i varje luft. Det platta innertaket är målat i blågrått. Utgång i norr som togs upp 1875. Textilförvaring. Enkla trämöbler.
Öppningen i tornmuren och en LÄKTARUNDERBYGGNAD ger ett förrum med ett devis sluttande lackat trägolv med röd heltäckningsmatta. Väggarna utgörs i väster av murverk, för övrigt av skivmaterial med målad väv. Taket i lyfts av pelare som står på en ca 50 cm hög, svartmålad bas. Skaftet försett med blå marmorering och avslutas med en förgylld ring. I förrummet finns 4 st gamla gravkors av smide inställda. Mot norr finns HANDIKAPPTOALETT med vit spegelförsedd dörr av trä. HWC har plastgolv, väv på väggar och skivor i tak. I söder ett VÄNTRUM med dubbel vitmålad spegeldörr. Ett lacka trägolv, vägg i väster utgörs av tornmuren, de andra tre är skivor med målad väv. Södra väggens övre del är glasad för ljusinsläpp från långhusfönstret. Trätak målat i gråblått. Väntrummet är möblerat med nytillverkade möbler i Karl-Johan stil. Läktarunderbyggnaden går inte ända ut mot ytterväggarna och på så sätt finns i söder utrymme för klädavhängning och förvaring i skåp försedda med skjutluckor. På norra sidan finns förvaringsskåp med dörrar samt förråd. Kyrkorummets västvägg utgörs av vitlaserad spontad panel, nedtill försedd bröstpanel med marmorerad spegelindelning i blått. På den södra sidan Series Pastorum med fotografier på de sex senaste prästerna som verkat i församlingen. På den norra sidan ett inbyggt glasat skåp för förvaring av föremål. Dubbeldörr av trä leder in till läktarunderbyggnaden.
Tornets bottenvåning utgörs av VAPENHUS med stengolv och vitputsade väggar. Trätak, vitmålat. De två fönstren är blyspröjsade med färgat glas vars övre del innehåller figurativa delar som är synliga från tornvåningen 1tr. Trappa på norra väggen av trä med betsade och lackade sättsteg. Räcke av gråvita spjälor med grå handledare. Lös ledare förbi fönstret i norr. Vitmålat trätak, mässingskrona i taket. Dubbelport av trä, invändigt målad i grått. Vapenhuset möblerat med vit bänk för kort och broschyrer.