Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EDA KÖLA KLOCKARGÅRD 1:1 - husnr 2, KÖLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÖLA KYRKA (akt.)
2003-03-10
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Kyrkorummet är rektangulärt och täcks av ett flackt valv med ljusgrå slätpanel och profilerad bemålad taklist. I det förhöjda, tresidigt avslutade korpartiet finns altaruppsats från 1703-05 och predikstol från 1723 av bildhuggaren Olof Bruse, båda i provinsiell barock. Västläktare med klassicistisk orgelfasad. Slutna bänkar i tre kvarter. Putsade väggar. Sakristia mitt på norrväggen och

KYRKORUMMET har vitmålade putsade VÄGGAR som nertill är klädda med en bröstlist av skivmaterial och nertill finns en brungrön golvlist. Väggen bryts upp av gråmålade rundbågade träfönster. Fönsterbågarna är blyspröjsade och försedda med färgat glas. Under fönstren är den putsade muren snedställd. Det finns två fönster på varje långsida. Dessutom två runda fönster på västgaveln. Dessa är försedda med glasmålningar. Taklisten har överst en blå kant med guldblommer, under detta ett brungrönt mittparti och underst en rostbrun kant. I taket finns 5 dragstag av järn, gråmålade. GOLV av lackad fura med en gravhäll i korsmitten. På golvet ligger en blåa vävda mattor i blått. BÄNKARNA är fördelade i fyra slutna bänkkvarter som ansluter mot yttervägg. Fem bänkar i de främsta kvarteren och 13 bänkar i de två bakre kvarteren. Bänkarna som är från 1931, är försedda med äldre dörrar och gamla gångjärn. De är in- och utvändigt målade i brunbeige, med överliggare i brunt. Utvändiga speglar på dörrarna är målade i brunt och mellanstycke och list mot golvet i mörkare brunt. Lösa dynor i brunt. Golven i kvarteren är obehandlade. Bänkarna går ända ner mot ytterväggen i väster.
INNERDÖRRAR finns mot söder och norr i form av gråmålade dubbeldörrar med kraftiga speglar. Mot väster är de spegelförsedda dubbeldörrarna upptill försedda med glas. Samtliga dörrar har kraftiga dörrvreden i smide. En djup VÄSTLÄKTARE bärs upp av två par fyrkantspelare. Den raka läktarbarriären är försedd med speglar som är målade av konstnären Tor Hörlin 1931. De föreställer i sex bilder "den ekumeniska tanken". På läktaren finns ORGELFASAD från 1890-talet.

KORET är förhöjt ett steg och lagt med lackade brädor. Två målade KORFÖNSTER utförda av Hugo Shultz, Kristinehamn, efter förlaga av konstnären Anders Byberg. Kormatta av Cai Lindahl-Sonesson i röllakans teknik. Dominerande färger är gult, blått beige. Relativt liten, rund ALTARRING av svarvade balusterdockor målade i grått och med överliggare av trä målad i grått och blått. Stoppat knäfall klätt med rött tyg med silvertrådar. Innanför altarringen är golvet förhöjt. Altarringen, som går ända fram till östväggen har två öppningsbara delar, en i söder och e i norr. ALTARE av trä försett med fyllningar som är marmorerade i brunorange. Altarskiva av trä är gråmarmorerad. Antependiet är upphängt med öglor och krokar. ALTARUPPSATS I provinsiell barock är uppdelad i två våningar där den undre föreställer Jesu korsfästelse med Maria, Maria Magdalena och Johannes mot bakgrunden av Jerusalem. På ömse sidor står, mellan spiralvridna kolonner, Moses med stentavlorna respektive Aron med rökelsekaret. På den övre delen av altartavlan finns inom en oval ram, en bild av Kristi uppståndelse. Ovanför detta finns skulpturer som representerar Tron, Hoppet och Kärleken. Dominerade färger på altaruppsatsen är grönt, rött, blått, svart, guld och silver. På korets södra sida finns en DOPPLATS med en medeltida DOPFUNT av täljsten vilken är daterad till 1200-talet. Cuppan är försedd med två dekorativa flätade bårder. Här finns också ett dopbord av trä, utfört som det stora altaret med marmorerade fyllningar. med en tavla av dekormålade brädor, eventuellt från ett tidigare innertak, samt en snidad träskulptur från 1930-talet föreställande Johannes döparen. I koret finns lackade golvsocklar av trä som döljer tråddragningar. 4 elradiatorer på väggarna.
PREDIKSTOL från 1727 av bildhuggaren Olof Bruse, är rikt skuren med skulpturer mot svart bakgrund. En rak trappa från öster leder upp till predikstolen som på framsidan bär figurer föreställande Andreas, Johannes, Matteus, Markus, Johannes, Lukas, Petrus och Paulus. På den åttkantiga foten finns symbolen för Ordet och evangeliet; gripen. På baldakinen står Kristus omgiven av änglar. Under hänger en duva. På väggen bakom predikstolen finns en skuren bild av en strålande sol.
SAKRISTIAN på norra långväggen består av ett rum med lackat trägolv, putsade och vitmålade väggar och tak klätt med gråmålad, bred pärlspont. Ett fönster med målning mot norr och innerdörr mot väster. Under fönstret finns ett litet bönealtare. Textilförvaring i skåp mot östväggen. Rummet är möblerat med relativt nytillverkade rokkokomöbler.
VAPENHUSET har rundbågad port mot väster som är gråmålad. Golv av lackat trä och ytterväggar av vit puts. Raka trappor längs ytterväggarna som från väster leder upp till läktaren. Trapporna är klädda med vitmålad panel, har steg av obehandlat trä, och svartmålat, svarvat räcke med svart ledare. Taket är klätt med gråmålad pärlspont av olika bredder. Här finns bokhylla och hyllor för kort- och bokförsäljning.