Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MELLERUD HOLMS-BERG 1:15 - husnr 1, HOLMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HOLMS KYRKA (akt.)
2003-06-01
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE INTERIÖRBESKRIVNING- Kyrkorummet är rektangulärt med tresidigt kor i öster och orgelläktare i väster. En öppen trappa på västväggens sydsida leder upp till läktaren. Förutom den på insidan gråmålade parspegeldörren på västväggen finns en liknande dörr till vapenhuset i söder samt även en parspegeldörr från koret till sakristian i öster. Golvet i gångarna och bänkkvarteren består av lackade brädor. Korets, liksom vapenhusets och sakristians golv består av kalkstenshällar. I koret finns gravhällar framför bänkkvarteren. Kyrkans äldsta inventarie, dopfunten av täljsten från 1200-talet, är placerad i norra delen av koret. Mot söder finns en kororgel. Kyrkorummets väggar är vitputsade.

Kyrkans interiör bär prägel av senbarock sådan den tedde sig under 1700-talet på den svenska landsbygden, ibland kallad provinsiell barock. Det plana trätaket målades 1742 av mästaren Hans Georg Schüffner. Allmänt kallad "Guds målare på Dal och i västra Värmland" och tillhörig den västsvenska måleriskolan. Målningarna i Holm består av tre större plafonder. Motiven är, vid koret solen med Jahvetecknet inramat med änglahuvuden, i mitten av kyrkan Kristi förklaring och ovanför läktaren yttersta domen. Kring plafonderna och i kanten av taket finns bladslingor. De gråvita ytorna mellan plafonderna var ursprungligen målade med akantusslingor. Taket övertäcktes med pärlspont 1888 och togs fram och konserverades 1945. Samtidigt med taket, 1742, tillverkades predikstolen av bildhuggaren Isac Schullström, också ett känt namn från stiftets kyrkor. Predikstolen är stofferad av Schüffner och skänkt till kyrkan av kapten Gustav Johan Reuter på Berg. Korgens utsida pryds av snidade evangelistfigurer och baldakinen har stående keruber varav två bär upp släktsköldar. Vid trappan finns en portal med ett profilerat och förgyllt överstycke som kröns av en dekorativt utformad medaljong. Altaruppsatsen är utförd 1727 av en okänd konstnär och skänkt av överstelöjtnant Gustav Mentzer på Västra Råda och hans hustru. Altartavlan har två fält, det nedre framställande en kalvariegrupp med Jesus på korset och den övre framställande Jesus i Getsemane. Framtill på tavlan finns två skulpturer, Mose och Aron och överst på tavlan tre skulpturer, tron, hoppet och kärleken och strax därunder två änglar med språkband och två änglar med givarnas vapensköldar. Altarringen tillkom vid en renovering 1888. Den är femsidig och genombruten med s k fyrpassornamentik, gråmålad med förgyllda lister.

Bänkinredningen är i princip indelad i två vägganslutna kvarter mot långsidorna. Det norra ansluter också till västväggen. Det södra bänkkvarteret avgränsas mot väster av en tvärgång mot vapenhuset. Väster om denna gång finns en bänk vid läktartrappan. Bänkarna tillkom vid en stor renovering 1945. De är öppna med speglar på sidorna som har fält med dekormålade växter inramade av förgyllda lister och ådringsmålade blå fält. På korets norra sida finns en bänk i anslutning till predikstolen. På dess södra sida togs en korbänk bort 1992. Bänkskärmen finns kvar som radiatorskydd och är försedd med målade släktvapen. Läktaren bärs upp av kvadratiska pelare längs långväggarna och mittgången. Bröstningen, med framskjutande mittparti, är ljust målad med speglar som inramas av förgyllda lister. Överliggaren är marmorerad och har ett skyddsräcke av stål. Läktarorgeln tillkom 1938 och är byggd av Olof Hammarberg, Göteborg. Fasaden är relativt enkelt utformad, grönt ådringsmålad och försedd med förgyllda lister och två förgyllda harpor. Kororgeln är byggd 1967 och inköpt 1992 från Arnäs församling i Örnsköldsviks kommun. Den är gråmålad och försedd med växtdekor.


LÅNGHUS - Murat långhus med tresidigt avslutat kor som är resultatet av en om- eller nybyggnad på 1600-talet. Vapenhus i söder (stenplatta med årtalet 1644) och sakristia i öster (1873).
GOLV - Lackat trägolv. Olika längdriktningar i gångarna och bänkkvarteren, vars golv ligger 10 cm över gångarnas. Röda mattor i gångarna.
VÄGGAR - Vit puts.
PORT - Ytterdörr mot väster. Parspegeldörr med glasade partier överst. Gråmålad på insidan. Eventuellt från renoveringen 1945.
INNERDÖRR - Till vapenhuset i söder. Av samma typ som ytterdörren mot väster (se port ovan). Gråmålad på båda sidor.
FÖNSTER - Två mot söder och två mot norr: Stora rundbågiga 6-lufts, indelade i smårutor med spröjs, ej kopplade. Bruna på utsidan och gråmålade på insidan. Troligen är innerbågarna från renoveringen 1945 och ytterbågarna från 1871 då fönsteröppningarna förstorades. På sydsidan byttes dock de nedre lufterna 2001. På västgaveln i höjd med läktaren: Ett fyrkantigt 6-lufts smårutsindelat med spröjs av samma typ som de stora på långsidorna.
TAK - Plant trätak av slätspontade brädor med målningar utförda av Hans Georg Schüffner 1742. Målningarna består av tre större plafonder. De föreställer, i turordning från koret räknat; solen med Jahvetecknet inramat med änglahuvuden, i mitten Kristi förklaring och till sist yttersta domen ovanför läktaren. Alla med mustiga scenerier och klara färger. Kring plafonderna finns bladslingor och i kanten av taket också bladslingor samt en målad kant. Ursprungligen var ytorna mellan plafonderna bemålade med akantusslingor men är nu täckta med gråvit färg. Taket övertäcktes med pärlspont 1888 och framtogs och konserverades 1945. Taklist av trä med dekormålad tandsnittsfris, grå kulör med rödkant längst ner. Taklisten -se vägg ovan. Taket under läktaren består av gråmålade släta brädor.
KOR - Korpartiet som är tresidigt avslutat tillkom då kyrkan nybyggdes eller förlängdes åt öster på 1600-talet.
GOLV - Kalkstenshällar, samma nivå som långhusets. Två gravhällar på var sida framför bänkkvarteren. Innanför altarringen; Mönstermålat trägolv.
INNERDÖRR - Till sakristian i öster: Parspegeldörr, gråmålad, eventuellt från sakristians tillkomst 1873, senare trycke. Av samma typ som sakristians ytterdörr mot söder (se sakristian).
VÄGGAR - Som långhus
FÖNSTER - Som långhus, ett åt norr och ett mot söder. TAK - Se långhus
FAST INREDNING
ALTARE - Tillkom troligen 1888 men omändrat 1945. Av trä, släta skivor och speglar, ådringsmålat i grå och gröna kulörer.
ALTARUPPSATS - Från 1727 av en okänd konstnär i tidstypisk provinsiell barock. Den är skänkt av överstelöjtnant Gustav Mentzer på Västra Råda och hans hustru. Altartavlan har två fält, det nedre framställande en kalvariegrupp med Jesus på korset och den övre framställande Jesus i Getsemane. Framtill på tavlan finns två skulpturer, Mose och Aron och överst på tavlan tre skulpturer, tron, hoppet och kärleken och strax därunder två änglar med språkband och två änglar hållandes vapensköldar (givarnas). På predellan under kalvariegruppen finns en text; "det är fullkomnadt, Joh E 19 30 v. "
ALTARRING - Från 1888. Femsidig, sluter ej tätt mot altaret, ca ½ m mellanrum på båda sidor. Genombruten med s k fyrpassornamentik och troligen färgsatt 1947. Gråmålad med förgyllda lister. Knäfall och överliggare stoppade och klädda med vinrött sammetstyg.
BÄNKINREDNING - Tillkom 1945. Är i princip indelad i två vägganslutna kvarter mot långsidorna. Det norra ansluter också till västväggen. Detta södra bänkkvarteret avgränsas mot väster av en tvärgång mot vapenhuset. Väster om denna gång finns en bänk i anslutning till läktartrappan. Bänkarna är öppna med speglar på sidorna som har fält med dekormålade växter inramade av förgyllda lister. Kring dessa finns blå ådringsmålning. Bänkarna är grå och grönmålade på insidan. 1993 togs de två främre bänkarna bort liksom en korbänk i söder. Bänkskärmen till denna är bevarad som raditorskydd och bemålad med olika vapensköldar, vilket gjordes 1945. På norra sidan av koret finns en bänk i anslutning till predikstolen och på läktarens norra sida enklare bänkinredning.
PREDIKSTOL - Liksom altaruppsatsen i tidstypisk provinsiell barock. Tillkom 1742 i samband med en större renovering av kyrkan 1742. Skuren av Isac Schullström och stofferad av Hans G Schüffner. Skänkt av kapten Gustav Johan Reuter från Berg och Reutersberg. Utsnidade evangelistfigurer pryder korgens yttersidor. Baldakinen är försedd med stående keruber, varav två bär upp adelsköldar. Vid trappan finns en portal med ett profilerat och förgyllt överstycke som kröns av en dekorativt utformad medaljong.
ORGEL - Orgel på läktaren i väster: Tillkom 1938, byggd av Olof Hammarberg, Göteborg, ombyggd 1959. Troligen bibehållen fasad från 1938, ritad av sten O Roempke. Relativt sparsmakat utformad. Ådringsmålad i grönt och marmorerad, två förgyllda harpor och förgyllda lister. Kororgel: Placerad mot söder. Byggd 1967 av Grönlunds i Umeå och inköpt 1992 från Arnäs församling, Örnsköldsviks kommun. Gråmålad med växtdekor.
LÄKTARE - Nås via en enkel öppen trappa på västväggens södra sida. Bärs upp av 12 kvadratiska kantfasade pelare längs långväggarna och mittgången. Bröstning med framskjutande mittparti, ljust målad med speglar som inramas av förgyllda lister. Marmorerad överliggare med skyddsräcke av stål. Trägolv täckt med heltäckningsmatta, även på trapporna på västväggen, en på norrsidan och en på sydsidan. Skåpsinredning från 1997, ådringsmålad och marmorerad på liknade sätt som övrig inredning målades 1947. Armatur på läktaren och i vapenhuset efter ritningar av arkitekt Axel Forssén 1926 (Forssén ledde sedan renoveringen 1945).
SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Kyrkans äldsta inventarie, 1200-tal, täljsten. Placerad nedanför predikstolen på korets norra sida.
VAPENHUS - På västra delen av kyrkans sydsida. Antas vara uppförd 1644. En stenplatta på väggen med detta årtal och initialerna L och S låter förmoda att Lindorm Stake på Bergs säteri bekostade bygget.
GOLV - Kalkstenshällar
VÄGGAR - Vitputsade
PORT - Ytterdörr mot söder: Ny 1986 med motsvarande utformning som dess föregångare. Pardörr med rundbågigt överljus. Gråmålade speglar på insidan, brunmålat fiskbensmönster på utsidan. Vid den senaste större renoveringen, 1992, tillkom på insidan ett vindfång av glasskivor och svart metall. Innerdörren, också av glas och svart metall har ett handtag i form av en fisk. Dörr till kyrkorummet: se långhus.
TAK - Blå laserade släta brädor som tunnvalv.
ÖVRIGT - Armatur här och på läktaren enligt ritningar av arkitekt Axel Forssén 1926 (Forssén ledde sedan renoveringen 1945).
SAKRISTIA - Tillbyggd mot öster 1888, nås från kyrkorummet via dörr bakom altaret och från utsidan via ytterdörr mot öster.
GOLV - Kalkstenshällar
VÄGGAR - Vitputsade
DÖRRAR - Ytterdörr mot söder: Dubbla parspegeldörrar, brunmålade på utsidan och gråmålade på insidan. Innerdörr till koret - se koret.
FÖNSTER - Ett mot norr och ett mot söder: Segmentbågeformade, indelade i fyra lufter med smårutor och spröjs. Ej kopplade, blyspröjs och frostat glas till innerbågarna.
TAK - Plant trätak, grålaserade släta brädor.
ÖVRIGT - Litet träaltare mot öster. Altartavla i form av inramad textil med korsmotiv. Skåpsinredning (1990), bl a för textilförvaring; Ljust marmorerad.