Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA TJURKÖ 1:21 - husnr 1, TJURKÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

tjurkö kyrka (akt.), TJURKÖ KYRKA (akt.)
2022-11-17
Interiörbeskrivning
Interiör
Genom kyrkans entré i öster nås ett mindre vindfång eller vapenhus med oljat furugolv och vitmålade väggar och tak. Väggarna är klädda med plywood med täcklister över skarvarna och taken med gipsskivor. Kyrkportens insida är brunådrad. I norr och söder finns ekådrade fyllnadsdörrar med kammarlås mot skrubbar och i väster leder en pardörr i samma utförande till kyrkorummet.

Kyrkorummet har oljat furugolv och slätputsade vitmålade väggar med mörkgrå profilerad sockellist. Fönstrens insidor är vitmålade. Innertaket är öppet till nock med synlig takstol, mellanliggande panel och kraftigt profilerad taklist, allt målat i en blågrå kulör. Rummet är möblerat med lösa stolar i två kvarter kring en mittgång. Altaret är placerat framför en murstock mot västra väggen på vilken en altartavla hänger. Efter återuppbyggnaden är murstocken en attrapp utan rökgångar. Norr om altaret återfinns predikstolen och söder om orgeln.

Läktaren i öster upptar hela kyrkorummets bredd och nås via en svängd trätrappa i nordost målad i grågrönt. Den täta läktarbarriären är utförd i ekådrad ramverkskonstruktion. Läktaren vilar i framkant på en pilaster, en pelare samt underbyggnaden för sakristia. Undersidan är klädd med vitmålad pärlspont. Sakristian i söder nås via en ekådrad fyllnadsdörr. De profilerade dörrfodren hade vid besiktningstillfället strax efter kyrkans återinvigning precis som övriga innerdörrars foder nya omålade skursocklar som ska målas in lika innerdörrarnas bevarade äldre ekådring. Väggar och innertak är utförda enligt samma princip som i vapenhuset. I östra väggen mot kyrkorummet sitter ett vitmålat tvåluftsfönster med liggande spröjs. Under södra delen av läktaren finns ett mindre förråd. På läktaren finns en vitmålad underbyggnad för takryttaren som vilar på två pelare. Via en lucka i taket nås takryttaren där kyrkklockan är placerad.

Inredning och inventarier
Altaret utgörs av ett blockaltare i gråmålad ramverkskonstruktion med öppen baksida. Speglarna är gråmarmorerade och listerna är målade i blått och vitt. Altaret tillkom i samband med den senaste restaureringen från Jämjö kyrka och är samkomponerat med denna kyrkas bänkinredning från 1820-talet. Det tidigare, ursprungliga altaret var angripet av mögel och tekniskt uttjänt.

Altartavlan är en större oljemålning utförd 1887 av fången Abel Andersson från Gävle. Motivet är hämtat från Matteus 11:28 efter original av den danske konstnären Karl Bloch. Målningen restaurerades 1929–30 och konserverades 2022.

Predikstolen i snidad och fernissad ek tillverkades för Hällaryds kyrka 1664 av bildhuggaren Lauritz Nilsson. 1878 inköptes den av F.H. Wolff till Tjurkö kyrka. Korgens fyra synliga sidor indelas av kolonnetter som vilar på maskaroner. I fälten finns skulpturer föreställande tre av evangelisterna flankerade av förgyllda pilastrar med rikt skuren dekor. Deras klädnader är målade i grönt, blått respektive brunt. I det fjärde fältet har vid okänd tidpunkt evangelisten ersatts med två på varandra stående snidade huvuden. Såväl understycke som trappa är sekundära, utförda i ramverkskonstruktion. Överstycket pryds av skuren förgylld dekor på svart botten och hörnen markeras av änglaansikten. Understycket har liknande fält som överstycket men tomma. Predikstolen vilar på en sekundär fot med samma planform som korgen, utförd i ramverkskonstruktion med vridna pilastrar i hörnen. Även trappan med barriär i ramverkskonstruktion är sekundär. Predikstolen konserverades 1929–30 och 2022.

Framför predikstolen står ett enkelt, brunmålat dopfatsställ, utformat som en piedestal med kvadratiskt tvärsnitt och profilerad sockel och överstycke. Troligen tillverkad kringsekelskiftet 1900 eller tidigare.

Kyrkans ursprungliga bänkinredning ska enligt uppgift från en tidigare kyrkvärd ha ersatts av lösa bänkar 1955. Nuvarande kopplade karmstolar i ljust trä med sitsar och ryggar klädda i blått tyg tillkom 2004.

Den nuvarande elorgeln tillkom 2000 och ersatte då en elorgel från 1987 som tidigare köpts in från Fredrikskyrkan i Karlskrona. Dessförinnan hade kyrkan en tramporgel placerad i kyrkorummets nordöstra hörn.

Kyrkklockan göts 1930 av M. & O. Ohlssons klockgjuteri i Ystad till återinvigningen av den flyttade kyrkan. Klockan pryds av friser av liljor och bladornamentik samt inskriptioner. Ringning sker manuellt med rep.

Bland kyrkans övriga inventarier av kulturhistoriskt intresse kan nämnas två äldre psalmnummertavlor samt en rad äldre belysningsarmaturer i form av tre ljuskronor i bronserat trä, en ljuskrona i mässing, en ljuskrona i brons samt vägg- och taklyktor i plåt med färgat glas.