Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG ÖSTRA TORP 42:1 - husnr 1, ÖSTRA TORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA TORPS KYRKA (akt.)
2018-11-14
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset ligger i tornets bottenvåning och är nästan kvadratiskt. Rummet har ljus från två stora gjutjärnsfönster och högt plant tak. På golvet ligger kvadratiska tegelplattor. Rummet är möblerat med bord, bänk och broschyrställ. En grå pardörr av ramverk och fyllningar leder till långhuset.

Kyrkorummet består av ett rektangulärt långhus med integrerat kor med samma bredd. I absiden i öster inryms sakristia. I väster står orgelläktaren. Öppna blå bänkar står på ömse sidor om mittgången i långhuset. Bänkarna går ut till ytterväggarna. Innertaket är ett femsidigt brutet trätak med lockpanel mellan bjälkarna. Taket är målat i grått och vitt. Väggarna är slätputsade och vitfärgade. I taket hänger ljuskronor av mässing och på väggarna lampetter. Kyrkorummet är ljust och belyses av tolv höga
gjutjärnsfönster. I ett fönster hänger en glastavla med blyinfattat färgat glas. Golvet i mittgången och i koret är belagt med kvadratiska röda tegelplattor. Under bänkkvarteren ligger brädgolv.

Koret är en del av långhuset men är upphöjt med två trappsteg med tegel. I norr står predikstolen, piano och dopträd. I söder finns dopfunt, dopaltare och ljusbärare. Innanför altarringen ligger brädgolv med heltäckningsmatta. Vid båda sidor om altaruppsatsen finns låga träväggar med dörrar av ramverk målade i grått som avdelar sakristian i absiden. Väggen kröns av ett listverk och tandsnittsfris. Altaruppsatsen står under den rundbågiga höga triumfbågen.

Sakristian inryms i absiden bakom altaruppsatsen. Golvet är belagt med brädor. Taket är välvt med ett hjälmvalv, väggar och tak är putsade och vitfärgade. Sakristian är möblerad med förvaringsskåp, bord och bänk. Orgelläktaren i väster vilar på blåmålade träkolonner. Undersidan är klädd med grå pärlspontpanel mellan balkarna. Läktarbarriären är genombruten med figursågade brädor.

Orgelläktaren och tornets övre våningar nås från trappan i långhusets nordvästra hörn. På tredje våningen finns klockvåningen med klockbocken av furu med två klockor. På golvet ligger brädor och väggarna är vitputsade med dubbla ljudöppningar åt tre håll.

Inredning och inventarier
Altaret av gråmålat trä med sidor i ramverkskonstruktion är troligen från 1911. Dopaltare av tegel från 1980 av Erik Månsson.

Altaruppsatsens tavla är målad av konstnär Ola Larsson och är en kopia av Carl Blochs målning från 1800-talet i Landskrona kyrka. Tavlan omges av delar från kyrkans äldre altaruppsats från 1600-talet med dubbla kolonner på sidorna och snidade vingar samt krönparti med bruten gavel.

Altarringen av trä från 1911 har tresidig plan. Altarringen är ett genombrutet räcke med låga svarvade balusterdockor målade allmogeblå. Knäfall och överliggare är klädda med röd sammet. Ritad av Theodor Wåhlin.

Dopfunten av sandsten tillverkades 1913 efter ritningar av Theodor Wåhlin. Den cylindriska cuppan har en inskription i relief med texten ”Låten barnen komma till mig”. Cuppan vilar på ett skaft med två vulster och står på en fyrkantig fotplatta med rullade hörnblad.

Predikstolen från 1911 är ritad av Theodor Wåhlin. Infällt finns reliefer från en gammal predikstol daterad till 1500-1600-talet. Relieferna föreställer evangelisterna med sina attribut. Korgens sidor är uppbyggd med ramverk och inom rundbågiga fält infällda reliefer. I överkant finns en tandsnittslist och i underkant volutformade konsoler. Hörnen markeras av pilastrar. Korgen är målad i mestadels allmogeblått med reliefer i flera starka färger. Predikstolen vilar på ett murat, putsat underrede.

Bänkinredningen är öppen, tillkom 1911 och ritades av Theodor Wåhlin. Ryggarna är i ramverkskonstruktion med fyllning av pärlspontpanel. Gavlarna är höga och smala och i ovankant dekorerade med relief med ett grekiskt kors och fyra räfflor. Bänkarna är målade i blått med röd dekor. Dynor ligger i bänkarna.

Orgeln är byggd 1988 av A Mårtenssons orgelfabrik i Lund. Fasaden ritades av Theodor Wåhlin till en äldre orgel 1912. Fasaden är i nyklassicistisk stil målad i grått, med detaljer i blått och guld. Det högre mittpartiet med rundbågigt pipfält flankeras av lägre partier utformade som rundade pipfält. Mittpartiet avdelas med räfflade pilastrar.

Storklockan av malm är gjuten 1759 av Andreas Wetterholtz. Klockan är prydd med bladbårder, Kristusgestalt och bevingade änglahuvuden. Lillklockan av malm är gjuten 1887 av Joh. A. Beckman & Co i Stockholm. Klockan är prydd med bladbårder och
strålglans. Båda klockorna har inskriptioner.

Övrigt
Processionskors av koppar från medeltiden. Dekor med helgon, evangelister och korsfäst Jesus. Glastavla av Tore Ekelin med motivet Maria med Jesusbarnet. Tavlan hänger i ett fönster i långhuset.