Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG VÄSTRA TORP 9:21 - husnr 1, LILLA ISIE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LILLA ISIE KYRKA (akt.)
2018-10-23
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset ligger i tornets bottenvåning och är nästan kvadratiskt. Rummet har ljus från två stora gjutjärnsfönster och har hög takhöjd. På golvet ligger grå och rödkalksten, väggar och tak är slätputsade och vitfärgade. Rummet är möblerat med bord, bänk, broschyrställ och klädhängare på fot. En grå pardörr av ramverk med glas i översta fyllningen leder till långhuset.

Kyrkorummet består av långhus och kor. I absiden i öster inryms sakristia. I väster finns en orgelläktare. Öppna blå bänkar står på ömse sidor om mittgången i långhuset. Bänkarna går ut till ytterväggarna.
Långhuset är välvt med fyra kryssvalv med rektangulära ribbor som vilar på tresprångiga pilastrar med kragband. Gördel- och sköldbågar är rundbågiga. Väggar och valv är slätputsade och vitfärgade. I valven hänger ljuskronor av mässing och på väggarna lampetter. Kyrkorummet är ljust och belyses av stora högt sittande gjutjärnsfönster.

Golvet i mittgången och i koret är belagt med så kallade Victoriaplattor, cementplattor, i vitt och svart lagda diagonalt. Längs bänkraderna löper en meanderfris. Under bänkarna ligger brädgolv.

Koret är en del av långhuset men är upphöjt med två trappsteg av terrazzo. I norr står predikstolen, piano och ljusbärare. I söder står dopfunt, dopaltare och bänk. Innanför altarringen ligger brädgolv. Vid båda sidor om altaruppsatsen finns ett träskrank som avdelar sakristian i absiden. Träväggen är uppbyggd med ramverk och fyllningar målade i grått och vitt och krönt med snidade bladornament.

Sakristian inryms i absiden bakom altaruppsatsen. Golvet är belagt med brädor och med tegel framför ytterdörren. Taket är välvt med ett sjukappigt valv med ribborna vilande på konsoler på väggen. Rummet är ljust med stora fönster. Möblerat med förvaringsskåp och bord.

Orgelläktaren i väster vilar på runda pelare. Undersidan är klädd med ljusgrå pärlspontpanel. Läktarbarriären är tät med ramverk och fyllningar indelade av pilastrar och målad i grått och blått. Barriären är förhöjd med rundrör av metall. Läktaren är delvis underbyggd med förråd och trapprum. Väggen i långhuset till inbyggnaderna är klädd med vit stående panel. Orgelläktaren och tornets övre våningar nås från trapprummet under orgelläktaren. Väggarna är putsade, på golven ligger brädor. I klockvåningen står klockbocken med två klockor. Det finns ljudöppningar åt fyra håll. Vinden nås genom en liten plåtlucka på andra våningen. Halvstensvalven är oisolerade. Taklaget av furu består av sparrar, hanband, stödben, tassar och remstycke. Taklaget är delvis utbytt.

Inredning och inventarier
Altare, altarring och predikstol är från kyrkans tillkomst men har fått ny färgsättning. Altaret av gråmålade furubrädor är från 1858. En lucka finns på sidan för att kunna använda altaret för förvaring.

Altaruppsatsens tavla från 1884 är målad av konstnären Mårten Eskil Winge. Tavlan i dova färger föreställer Jesus och Martha. Bilden ersatte det tidigare korset med svepning. Ramen är förgylld, dekorerad med bladbårder och kröns av en strålglans med änglahuvuden.

Altarringen av trä från 1858 har rundad plan och två grindar. Altarringen är ett
genombrutet räcke med en rundbågsarkad med platta ståndare med enkla kapitäl och
baser målad i ljusblått. Knäfall och överliggare är skinnklädda.

Dopfunten av sandsten är medeltida. Cuppa och fot är fyrkantiga. Cuppans nedre del är dekorerad med en rundbåge på varje sida. Cuppans hörn är försedda med rundade lisener. Funten tillhör, enligt Lars Tynell i ”Skånes medeltida dopfuntar”, den så kallade Munkarpsgruppen som finns företrädesvis i kyrkor i sydvästra Skåne.

Predikstolen med baldakin från 1858 är ritad av Ludvig Hedin. Predikstolen är målad i brutet vitt med lister målade i guld. Korgens sidor har rektangulära fyllningar med romber av guldlister.

Bänkinredningen är öppen, tillkom 1910 och ritades av G. Holmdahl. Ryggarna är i ramverkskonstruktion. Gavlarna är dekorerade med vindruvsklasar i relief. Gavlarna har armstöd. Bänkarna är målade i ljust blått med reliefer i mörkare blått och grönt. Dynor ligger i bänkarna.

Orgeln är byggd 1966 av J Künkels Orgelverkstad i Lund. Fasaden och läktarbarriären ritades av A V Lundahl 1879 till en äldre orgel. Fasaden är i nyklassicistisk stil målad i vitt och guld. Det högre mittpartiet flankeras av lägre partier som avdelas med pilastrar med bas och kapitäl.

Storklockan av malm är gjuten 1692. Lillklockan av malm är gjuten 1770 av Andreas Wetterholtz i Malmö. Båda klockorna är prydda med bårder och inskriptioner, lillklockan även med strålglans och änglahuvuden.