Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG GYLLE 25:1 - husnr 1, GYLLE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GYLLE KYRKA (akt.)
2018-09-19
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset ligger i tornets bottenvåning. Rummet är avdelat i väster med en ådringsmålad vägg, där bakom inryms vindfång, trappa, förråd och teknik. Vapenhuset har dagsljus från ett fönster från 1833. Golvet är belagt med gult tegel med röda hörntärningar. Väggarna är av ojämn gråsten, putsade och vitkalkade. Två murklackar vid golvet finns i hörnen. Taket är platt, vävspänt och vitmålat. Rummet är möblerat med bänkar, bord för broschyrer och klädhängare på fot. På väggen hänger Karl XI:s monogram. På golvet står en kyrkklocka från 1200-talet som användes fram till 1948. En ådringsmålad pardörr med spröjsat glas leder till långhuset.

Kyrkorummet består av långhus och kor. Slutna bänkar står på ömse sidor om mittgången i långhuset. Bänkarna går ut till ytterväggarna. I väster finns en orgelläktare. Väggarna är putsade och vitkalkade. Övergången från det medeltida långhuset till 1875 års tillbyggnad är tydlig i väggtjockleken med betydligt tunnare väggar i förlängningen. Väggarna i den medeltida delen buktar utåt i ovankant. Golvet i mittgången är belagt med gula åttkantiga tegelplattor med röda hörntärningar. Under bänkkvarteren ligger målade furubrädor. Framför första bänkraderna ligger trägolv. Dopfunt, dopaltare och piano står i nordöst och predikstolen i sydöst. Spröjsade ekfönster i djupa nischer i äldre delen och grunda nischer i nya delen belyser rummet.

Långhuset är välvt med ett vitputsat flackt trävalv med segmentbågig form från 1875. I valvet hänger mässingskronor.

Triumfbågen mellan långhus och kor är rundbågig och hög. Koret är upphöjt med två trappsteg av trä. Golvet i koret är belagt med tegel och en infälld gravsten över kyrkoherde Klingenbergs hustrur och 14 barn. Koret upptas av altaruppsatsen och altarringen. I östgaveln ovanför altaruppsatsen sitter ett åttkantigt fönster med glas i klara färger. Infällt i norrväggen finns ett series pastorum med prästerna från 1540 till 1744 med dekor av änglahuvud, bladornament och skelett. Den lilla sakristian inryms bakom altaruppsatsen. Golvet är belagt med brädor.

Tornets övre våningar nås från vapenhuset med trätrappor. På andra våningen förvaras äldre föremål som orgelpipor, kristallkrona och psalmnummertavla. Väggarna är av gråsten, på golven ligger brädor. I klockvåningen står klockbocken av ek med två klockor. Det finns ljudöppningar åt fyra håll. Vinden nås genom en liten plåtlucka på andra våningen. Taklaget av furu förnyades 1875. Takets äldre beläggning med träspån är sparat under takteglet och syns på vinden.

Inredning och inventarier
Altaret av målat ramverk av trä är troligen från 1875. På framsidan mot väster monterades 1959 fyra rikt snidade karyatider som tidigare hängde på kyrkväggen. Enligt konserveringsrapporten har karyatiderna troligen tillhört ett idag försvunnet antemensale till altaret. Ramverket är mot väster täckt med släta skivor målade i flera färger.

Altaruppsatsen av bemålad ek är ett additionsaltare från omkring 1580 med tre bildfält i två våningar. Bilderna är avdelade med räfflade pilastrar. Från början var det text i fälten som på 1600-talet och återigen på 1700-talet målades över med bilder. På sidorna finns snidade beslagsvingar. Altaruppsatsen har en himmelsmålad baldakin som vilar på kolonner som står på postament på altarbordet. Baldakinen är krönt av ett gavelmotiv med målning av Kristus med segerfanan. Altaruppsatsen har varit övermålad med vit färg flera gånger. 1935 tog konservator Osvald Owald fram färgerna och bilderna från troligen 1600-talet. Bilderna visar korsfästelsen flankerad av Moses och Johannes i övre raden, Jesus födelse samt evangelisterna i nedre raden.

Altarringen av trä från 1875 har svarvade smala gråmålade balusterdockor med en slät överliggare. Knäfallet är skinnklätt. 1959 togs altarringens grindar bort.

Dopfunten av trä från 1875 är åttkantig med sidor av släta ramverk. I ovankant finns en snidad dekor. Målad i brutet vitt med bronserade detaljer.

Predikstolen är av bemålad snidad ek från 1500-talets slut. Trappan tillkom 1975. Vid en renovering 1956 togs de ursprungliga färgerna fram. Korgens sidor har snidade evangelistfigurer inom rundbågiga fält krönta av gavelmotiv. Hörnen markeras av kolonetter på postament med lejonmasker. Undersidan avslutas med en pinjekotte. Baldakinen, som är tillverkad till en dopfunt, inköptes från Hököpinge kyrka 1746.

Bänkinredningen är sluten och tillkom förmodligen vid kyrkans tillbyggnad 1875. Dörrar och ryggar är i ramverkskonstruktion med en profilerad överliggare. Sitsar och gavlar är av hela brädor. Målad i enkel grön träimitation med detaljrand i rött och vitt på dörrspeglarna. Lösa fotstöd. Röda dynor ligger i bänkarna.

Orgeln är byggd 1923 av Olof Hammarberg i Göteborg. Orgeln byggdes om av Finn Krohns orgelbyggeri i Danmark 1990. Fasaden och läktarbarriären ritades av C G Blom Carlsson 1838 till en äldre orgel. Fasaden är i nyklassicistisk stil målad i vitt och guld. Pipfälten indelas av pilastrar. Dekorerad med snidade änglar, basuner och lagerkrans.

Storklockan av malm är gjuten 1850 av Joh.G. Liljendahl. Lillklockan av malm är gjuten 1948 av M & E. Ohlsson, Ystad. Båda klockorna är prydda med bårder och inskriptioner. Dessa klockor används och hänger i klockbocken i tornet. Klocka från 1200-talet, som användes fram till 1948, står uppställd i vapenhuset. Enkel profilering i över- och underkant.