Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VELLINGE ÖSTRA GREVIE 42:1 - husnr 1, ÖSTRA GREVIE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA GREVIE KYRKA (akt.)
2019-04-10
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset i tornet har högt i tak och ljus från två höga fönster. Väggarna är putsade och målade, i taket sitter träpanel och på golvet ligger kalkstensplattor. En trätrappa leder till tornets övre våningar. Under trappan är inbyggt teknikutrymme. En brunmålad pardörr med ramverk och fyllningar leder in i kyrkan.

Kyrkorummet består av ett enskeppigt långhus med upphöjt kor och absid i väster. I långhusets bakre östra del finns orgelläktaren. Öppna bänkar står på ömse sidor om mittgången i långhuset. Även sidogångar längs
ytterväggarna finns sedan 1975. Golvet är belagt med åttkantiga cementplattor med hörntärningar, i färgerna rött, svart och beige. Det är det ursprungliga golvet. Senare är golvet kompletterat med bruna klinkerplattor i sidogångarna och längst bak där bänkar tagits bort. Under bänkarna ligger lackat brädgolv. Väggarna är slätputsade och vitfärgade.

Långhuset är välvt med ett innertak av trätunnvalv med synliga sparrar som på ovansidan är klätt med pärlspontpanel. Sparrarna går en bit ner på väggen. I mötet mellan vägg och valv finns en bred profilerad trälist med tandsnittsfris. I taket hänger mässingskronor och på väggarna mässingslampetter. På långhusväggen hänger en äldre altartavla.

Kor och absid är upphöjt ett steg och golvet är belagt med kalksten. Triumfbågen är hög och svagt spetsbågig. I koret står predikstol och piano i norr, i söder finns dopaltare och båda dopfuntarna. Den femkantiga absiden har fem fönster med tonat antikglas och är välvd med ett femkappigt vitt valv. Ribborna vilar på konsoler på väggen. Absiden upptas av altarringen och den nygotiska altaruppsatsen med Forseths
ljusa målning från 1970. Vid ytterväggarna står äldre bänkar. Den lilla sakristian med klädskåp inryms bakom altaruppsatsen. Det lägre golvet är belagt med brädor.

Orgelläktaren bärs av tolv pelare med knoppkapitäl. Från pelarna utgår figursågade snedsträvor. Läktarbarriären är tät och indelad i fält med smala ramverk och fyllningar mellan pelare. Läktaren är förhöjd med en rundstång av metall. Under läktaren finns förvaringsskåp och ljusbärare. Väggen mot vapenhuset är målad roströd. Över dörren till vapenhuset hänger Carl XI emblem.

Inredning och inventarier
Inredningen från kyrkans byggnadsår 1897 ritades av arkitekt Salomon Sörensen.

Altare av trä från 1897. Fick senare vävspända sidor med motiv målade av förre kyrkoherden Ernst Frostin.
Dopaltaret är gjort av kyrkans gamla predikstolskorg från 1756 och renoverad 1852.
Altaruppsatsen i nygotisk stil från 1897 har vimperger och fialer, småtorn. Målningarna, en triptyk, är utförda av Einar Forseth 1969-70. Målningarna är i ljusa färger i övervägande blått och gult. Jesus är placerad med sädeskärve i Östra Grevies omgivningar med Bolmes högar och en traktor i det backiga jordbrukslandskapet i bakgrunden. Vid ena sidan finns ett äldre lantbrukarpar och vid andra sidan barn. De blickar mot Jesus i mitten. På baksidan av altaruppsatsen finns de äldre målningarna med bladmotiv mot gråblå botten. Gamla altaruppsatsen från 1703 hänger på långhusväggen och är en målning av korsfästelsen omgiven av pilastrar med snidade akantusslingor.

Altarringen av trä har femsidig plan. Det genombrutna räcket har spetsbågar och kolonnetter med knoppkapitäl. Vitmålad med detaljer i guld. Överliggare och knäfall är tygklädda. Förmodligen från 1897.

Dopfunt 1 av grågrönt målat trä från 1897 i nygotisk stil. Predikstol och dopfunt är gjord i samma stil. Åttkantig cuppa på smalare skaft och en åttasidig fot. Dopfunt 2 från 1700-talet i form av en stor träskulptur, eventuellt av Johannes döparen med ett fat i händerna.

Predikstolen av trä i nygotisk stil från 1897. Målad i grågrönt med detaljer i guld. Sidorna av ramverk har i fyllningarna en gyllene stjärna med strålar. Trappräcket har kolonnetter med gyllene korintiska kapitäl.

Bänkinredningen med ett gotiskt formspråk är öppen och tillkom 1897. Den byggdes om 1975. Gavlarna mot mittgången är ursprungliga från 1897 och är sirligt figursågade med dekoration av trepass. Alla övriga delar är förnyade. Gavlarna kröns av en spetsig prydnadsgavel och är målade i olika gröna toner medan övriga delar är laserade i brungrönt.

Orgeln byggdes omkring 1897 av Salomon Molander & Co i Göteborg. Fasaden är tredelad i nygotisk stil med vitmålade vimperger och fialer samt dekorerad med förgylld akantusornamentik och i nederkant med målade änglahuvuden.

Storklockan är gjuten 1896 av Joh. A. Beckman & Comp. i Stockholm. Klockan pryds av inskriptioner och bårder. Lillklockan är gjuten 1762 av Andreas Wetterholtz i Malmö. Klockan pryds av bladbårder, strålsol, figurer och inskriptioner. Klockorna är nästan lika stora.