Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VELLINGE HÖKÖPINGE 9:2 - husnr 1, HÖKÖPINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÖKÖPINGE KYRKA (akt.)
2019-04-12
Interiörbeskrivning
Vapenhuset i tornet har högt i tak och ljus från två höga gjutjärnsfönster. Väggarna är putsade och vitfärgade och taket är plant. På golvet ligger det ursprungliga golvet med åttkantiga gula tegelplattor med röda hörntärningar. En trätrappa längs norrväggen leder till tornets övre våningar. Under trappan är inbyggt städförråd. Entréns plankdörrar i väster är ekådrade. En stickbågig ekådrad pardörr med ramverk och fyllningar och glas i ovandelen leder in i kyrkorummet.

Kyrkorummet består av långhus med ett upphöjt kor i öster med samma bredd som långhuset. I väster står orgelläktaren. Slutna grå bänkar står på ömse sidor om mittgången. Bänkarna går ut till ytterväggarna. Golvet är sedan 1918 belagt med grå slipade kalkstensplattor. Under bänkarna ligger brädgolv. Långhuset är välvt med tre höga kryssvalv. Det västra valvet upptas av orgelläktaren. Ribborna vilar på
tvåspångiga pilastrar med profilerade kapitäl. Sköld och gördelbågar är rundbågiga. Väggar och valv är putsade och vitmålade. I taket hänger tre kristallkronor som inte är elektrifierade. På väggarna finns lampetter med elljus. Gjutjärnsfönstren är höga och smala med skimrande glas och sluttande fönsterbänkar. Längst fram i långhuset är bänkar borttagna sedan 1918. Där står predikstol i söder samt dopaltare och dopfunt i norr.

Koret är upphöjt med tre trappsteg. På ömse sidor om trappan finns en gråmålad träbarriär med kvadratiskt rutmönster som är lika altarringens utformning. Koret är välvt med ett kryssvalv av samma typ som i långhuset men som är betydligt smalare. Golvet är belagt med kalksten liksom i långhuset. Innanför altarringen finns altaruppsatsen med tre målningar av Axel Törneman. Intill ytterväggarna står
träbänkar. Tribunbågen mot absiden är rundbågig med flera kraftiga profileringar.

Den lilla sakristian inryms bakom altaruppsatsen i den rundade absiden. Ett vindfång med klädskåp vid sidorna finns framför östutgången. Vindfånget är uppbyggt av ramverk och fyllningar och med en profilerad krönlist med tandsnittsfris. Absiden är täckt med ett trekappigt valv med ribbor som vilar på konsoler på väggen. Väggar och valv är vitputsade. Golvet är belagt med brädor i mitten och med kalksten längs
väggarna. Böjda träbänkar följer absidens rundade form.

Orgelläktaren i väster vilar på tolv grå pelare med avfasade hörn samt konsoler mot läktaren. Läktarbarriären är tät och uppbyggd av gråmålat ramverk och fyllningar som liknar bänkdörrarna. Läktarens undersida är klädd med träpanel. Ytan under orgelläktaren används som förråd för musikinstrument, avgränsat med draperi, samt plats för ljusbärare och broschyrbord. Mot västväggen står en hög relief, ”Under stjärnan” av Axel Ebbe.

Tornets övre våningar nås från vapenhuset. Klockvåningen har brädgolv, putsade vitmålade väggar och öppet upp till tornspiran. Klockstolen av ek bär två klockor. Dubbla ljudluckor finns i alla väderstreck. Vinden över långhuset nås från andra våningen. Taklaget har sparrar, hanband, snedsträvor och saxsparrar. Valven är isolerade med mineralull.

Inredning och inventarier
Altaret från 1918 är klätt med kalksten och är ritat av Theodor Wåhlin. Profilerad sockel och skiva.
Dopaltaret, murat grått tegelaltare.

Altaruppsatsen av polykromt målat trä från 1918 är ritad av Theodor Wåhlin. De tre målningarna är utförda av konstnär Axel Törneman. Mittavlan skildrar ”Nedtagningen från korset”, sidobilderna visar Moses och Johannes döpare. Bilderna delas av spiralvridna kolonner med knoppkapitäl. Textband och listverk i ovan- och nederkant. Kröns av snidat genombrutet bladverk som är lika det på predikstolens baldakin.

Altarringen från 1918 är ritad av Theodor Wåhlin. Planformen är rundad. Träbarriären har ett genombrutet gallerverk med kvadratiska rutor. Handfall av profilerat trä och tygklätt knäfall. Målad i grått med detaljer i rött och guld.

Dopfunten från 1876 är av bemålat trä. Åttakantig cuppa som avsmalnar mot skaftet. Dekoration med reliefer av tre och fyrpass. Skaft av fyra räfflade kolonner som står på en fyrdelad fot.

Predikstolen med baldakin från 1918 är ritad av Theodor Wåhlin. Korgen har släta sidor med listverk i ovan-och nederkant. Hörnen markeras av änglahuvuden i nederkant. Målad i grått med detaljer i rött, svart och guld. Fundament av huggen kalksten som är lika altarets kalksten. Åttakantig baldakin med änglahuvuden och krönt av ett snidat genombrutet bladverk.

Bänkinredningen är sluten och tillkom när kyrkan byggdes 1873. Dörrar och ryggstöd är tillverkade av ramverk och fyllningar. Krönlisten över dörrar och gavlar är profilerad. Gråmålad med röd list kring dörrarnas fyllning.

Orgeln byggdes 1935 av A. Mårtenssons i Lund. Fasaden i nygotisk stil är från den gamla orgeln från 1873 av A.V. Lundahl. Vissa av piporna är kvar från den gamla orgeln. Fasaden har fem pipfält som uppåt begränsas av treklöverbågar. Överst finns trekantsgavlar krönta med spiror. Målad i ljust grått med detaljer i guld.

Storklockan är gjuten 1743 av Andreas Wetterholtz i Malmö. Klockan pryds av inskriptioner, två kvinnofigurer som bär en våg och en kalk som symboliserar rättvisa och nåd. Dessutom av änglar samt Kristus omgiven av Paulus och Petrus. Lillklockan är omgjuten 1846 av M.A. Rönnblom i Jönköping. Klockan pryds av inskriptioner och växtbårder.

Övrigt
Gotisk ljusstake eventuellt från 1400-talet. Nämns i räkenskaperna 1667. Vissa delar är nygjorda. Relief, ”Under stjärnan” av Axel Ebbe. Står under orgelläktaren.