Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTRA GÖINGE SIBBEN 1 - husnr 1, SIBBHULTS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

sibbhults kyrka (akt.), SIBBHULTS KAPELL (akt.)
2019-05-16
Interiörbeskrivning
Innanför huvudentrén möts besökaren av ett litet och vardagligt utformat vapenhus. Golvet är lagt med bruna klinkers. Väggarna, liksom taket, är klädda med masonitskivor vilka bildar väggfält i olika höjd och bredd. I taket finns en cirkelformad förhöjning där en belysningsarmatur sitter. Ytterdörren är klädd med masonitskivor och har en omfattning av trä med rundade övre hörn, typiska för funktionalismen. Dörren till kyrksalen har dubbla dörrblad klädda med masonit och plåt-skodda nedtill. Dörren har långsmala, lodräta handtag av metall, behandlade för att efterlikna ärgad koppar. På den norra väggen finns ett mindre enluftsfönster. Åt söder finns en furutrappa som leder upp till läktaren och vidare till torn och klockvåning. En dörr i vapenhuset döljer ett förrådsutrymme under trappan. Samtliga snickerier i vapenhuset är målade i en ljusgrå kulör. Trappan är betsad i en brun kulör och har ett smäckert räcke i smidesjärn. I trapploppet finns två enluftsfönster för ljusinsläpp. Ovan trappan finns en enkel, gråmålad dörr vilken leder upp på läktaren.

Läktarens golv är av gråmålade brädor och väggarna är klädda med vitmålade masonitskivor. Läktarbarriären är av trä med en kraftig överliggare som bildar psalmbokshylla. Längs ömse långvägg finns väggfasta bänkar ådringsmålade i grön kulör. Klockvåningen ligger ovanför läktaren. Väggarna är av obehandlade furuplankor och innertaket är klätt med masonitskivor. Klockstolen är av grova furubjälkar sammanfogade med järnband.

Kyrkorummet är rektangulärt med läktare i öster och ett förhöjt kor med altare i väster. En predikstol med baldakin finns på södra sidan av koret och en kororgel på den norra sidan. Vid kororgeln finns en ljusbärare och en psalmnummertavla. Bänkkvarteren är traditionellt ordnade på var sida om mittgången. Färgsättningen i hela kyrkorummet är genomgående mild med varma grå, gröna, blå och röda kulörer.

Golvet i kyrkorummet är lagt med mörkbetsade furubrädor. Koret är upphöjt med två trappsteg och har golv av ljusa furubrädor vilka ligger vinkelrätt i förhållande till golvet i övriga kyrkorummet. En altarring avgränsar altaret och altartavlan från det övriga koret. Innanför altarringen är golvet ytterligare något förhöjt och består av gråmålade brädor. Framför altarringen ligger en kormatta med motiv föreställande livets träd. Norr om altartavlan sitter två tavlor av polerad svart diabas med tio Guds bud. Väggarna är genomgående klädda med vitmålade masonitskivor.

Läktarbarriären i öster är också klädd med masonitskivor, fältindelade och marmorerade i ljusgrå toner med avgränsande röda linjer. I de olika fälten sitter guld-färgade kors. Upptill och nedtill avgränsas barriären av mörkt grå, horisontella färgband. Innertaket över kyrkorummet och läktaren är av gråmålade brädor lagda på lock. Ett antal tvärgående fyrkantsbilade och snidade bindbjälkar håller upp innertaket. Över koret utgörs taket av skivmaterial som målats i en gråvit kulör med röda accenter. Kortakets mittparti är upphöjt och försett med en belysningsarmatur.

Inredning och inventarier
Altare
Altaret utgörs av ett murat och putsat blockaltare, placerat dikt an mot korväggen. Fronten är vitmålad med en ram i ljusblå kulör vilken omger ett korsat kors i roströd kulör. Ovan altaret, på väggen, finns en trätavla med målad text i versaler: OCH NÄR HAN NU LÅG TILL BORDS MED DEM TOG HAN BRÖDET OCH VÄLSIGNADE OCH BRÖT DET OCH RÄCKTE ÅT DEM. DÄRVID ÖPPNADES DERAS ÖGON SÅ ATT DE KÄNDE IGEN HONOM. LUC.EV. 24:30.

Altartavla
Altartavlan är en oljemålning i ett ramverk med luckor på var sida. Tavlans motiv avbildar Jesus som visar sig för två av sina lärjungar efter att han uppstått från det döda. Tavlan är målad av Gunnar Torhamn och skänktes till kyrkan av kyrkvärden Anders Persson i Sibbhult. Ramverk och luckor är målade i roströd kulör med guldfärgade detaljer. Luckorna, som är dekorerade med motiv föreställande en kärve respektive en vinstock, kan stängas för att dölja målningen. När luckorna under senare delen av fastan är stängda visar de ett golgatamotiv med ett centralt kors flankerat av två mindre. Ovanför altartavlan bildar guldfärgade bokstäver orden SOLI DEO GLORIA. Framför altartavlan står ett altarkrucifix av trä.

Altarring
Altarringen, med formen av en tresidig kvadrat, har ett ramverk av trä klätt med skivmaterial. Mittdelen är målad i roströd kulör centralt dekorerad med en sol som omsluter monogrammet IHS samt två kors. Överliggaren är av trä och målad i grå och blå kulör. Knäfallet har en bas av gråmålat trä och är klätt med ett blått tyg.

Predikstol
Predikstolen med tillhörande baldakin är kvadratiska till formen. Korgen står på en sockel där ett skivmaterial, målat med marmorering, bildar illusionen av en murad grund av stenblock. Predikstolen nås via en trappa från koret. Korgen är målad i en ljust grön kulör med ett nedre och övre horisontellt fält av en mörkare kulör, och accentfärg i rött. Predikstolskorgen mot kyrkorummet och åt norr är också fältindelade med hjälp av skivmaterial. På den östra sidan står med guldfärgade bokstäver i versaler: I BEGYNNELSEN VAR ORDET ++ OCH ORDET + VAR HOS GUD ++ OCH ORDET VAR GUD ++. På den norra sidan av finns ett guldfärgat grekiskt kors. Baldakinen är något större än predikstolen och har indragna hörn. Längs kanten löper en guldfärgad meanderslinga. Undersidan är marmorerad och i mitten är en infälld, guldfärgad kupol omgiven av en rund sarg i två språng, i grön kulör respektive gul marmorering. Från kupolens mitt hänger en svartmålad duva. Utöver predikstolen finns också en fristående ambo av trä placerad i koret.

Dopfunt
Dopfunten är tillverkad i ljusgrå granit. Foten är konformad med bred bas och avsmalning upptill. Kring den övre delen av skaftet löper en rundstav. Cuppan är rund med dekoration av grekiska kors.

Bänkinredning
Bänkinredningen är ordnad i två kvarter på ömse sidor om mittgången. Bänkarna är öppna mot mittgången och avslutas med en träpanel mot kyrkorummets långsidor. Ryggar, sitsar och fotbrädor, liksom panel mot väggen, är alla drickamålade i en grön kulör. Psalmbokshyllor avslutar varje rygg upptill. Bänkgavlarna är kvadratiska och ådringsmålade i blå kulör. Överliggaren och ett kvadratiskt fält på bänkgavlarna där bänkens nummer anges är målade i röd kulör.

Orgel
Orgeln är byggd 1991 av A Mårtensson Orgelfabrik AB och är placerad mot norra korväggen. Orgelfasaden har samma färgsättning med grå och röda kulörer som övriga inredningen. Spelbordet och orgelpallen är trärena.

Klockor
Kyrkklockan kom till kyrkan efter krigets slut år 1946. På klockans ena sida står följande text: År 1946 efter frälsarens Jesu Kristi födelse i konung Gustaf V:s 88 levnadsår, då Edvard Rodhe var biskop över Lunds stift Allan Thomasson kyrkoherde i Hjärsås pastorat Gustav Eriksson och Tage Gustavsson kyrkovärdar här gjöts denna klocka för Sibbhults kyrka av K.G. Bergholtz & C:O i Stockholm och bekostades av Disponent Bror Färe och hans hustru Lilly Scander. På den andra sidan står följande: Give då Gud, att var vi bo, alltid, när klockorna ringa, samlas vi må i Kristi tro Herren vårt offer att bringa. Hämta i bön hans håvor ned, skåda i hoppet den sabbatsfred sist för guds folk står åter. Ps. 163:1.

Övrigt
I kyrkorummet finns flera belysningsarmaturer i form av väggfasta lampetter såväl som takarmaturer vilka sannolikt är samtida med kyrkobyggnaden. Ovan läktaren och i kyrkorummets bakre del är armaturerna runda med frostat glas på en botten av metall. Längs långväggarna i kyrkorummet sitter lampetter med frostat/vitt glas format i en halvcylinder på rektangulära väggplattor av metall. I förhallen finns en takarmatur formad likt en ostkupa och i koret finns en takarmatur med vingar av frostat, randigt glas vilka böjer sig utåt likt blomblad.