Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESSUNGA FÅGLUM 21:1 - husnr 1, FÅGLUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FÅGLUMS KYRKA (akt.)
2004-06-21
Interiörbeskrivning
FÅGLUMS KYRKA - Salkyrkan består av ett långhus med fullbrett kor i öster. Sistnämnda med tresidig avslutning och sakristia i norr. I väster är ett vapenhus. Den intima interiören ger en god bild av barocken i landsortens kyrkor. Senare tiders ingrepp har varit tämligen skonsamma. Rummet förmedlar ett starkt intryck av ålderdom där den fint bibehållna patinan är en viktig faktor.
LÅNGHUS - Det påtagligt smala långhuset har ingång samt läktare i väster. Rummet har två fönsteraxlar. Bänkkvarteren delas av en smal mittgång som understryker rummets ursprungliga karaktär. Över denna hänger två träkronor och en mässingskrona. I det nordvästra hörnet är en svängd läktartrappa från 1929 av gråmålade brädor med sentida ledstång i furu. I söder är predikstolen, delvis omgiven av bänkrader.
GOLV - I mittgången är nötta hällar av grå kalksten från 1853. Bänkkvarterens golvnivå är något högre med fernissade brädor från 1929.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitkalkade. Murytorna är ojämna, särskilt i den medeltida västra delen. Mellan fönsteraxlarna är ett språng på omkring 30 centimeter mot 1732 års tunnare murverk. Längst i väster på den södra långsidan är en smyg efter den ursprungliga sydporten som igenmurats. Kring fönstren är röda draperimålningar, utförda 1761 av Johan Wahlin från Skara. Ett litet antal trälampetter från 1700-tal bidrar till atmosfären. På nordväggen sitter en madonna.
PORT - Till vapenhuset är en rak port från 1929 med tre halvfranska fyllningar och grå marmorering samt strukturmålning. Den sitter i en djup smyg.
FÖNSTER - De rundbågade fönstren har T-post och tre innanlufter från 1929 där enbart lunetten har en spröjsning med två rutor. Foder, bågar och spröjs är av gråmålat trä. De djupa smygarna följer fönstrens form och har sluttande fönsterbänkar.
TAK - Det plana gråmålade brädtaket är från 1929 och sitter ovanpå 1899 års pärlspontstak, vilket i sin tur täcker 1761 års dekorerade tak. De gråmarmorerade taklisterna har en rak profil. Under läktaren är ett gråmålat brädtak, samtida med denna. På detta sitter två vita kupade glasarmaturer.
KOR - Det femsidiga koret har ingång i söder och dörr till sakristia i norr. På ömse sidor om altaret är två fönster. I söder är predikstolstrappan och i norr dopfunt, nummertavla och golvur. Över koret hänger två mässingskronor och en träkrona.
GOLV - På golvet ligger nötta kalkstenshällar från 1853. Nivån är ett trappsteg högre än i långhuset. Inom altarringen ligger det ännu ett trappsteg högre.
VÄGG - Som långhus. I nordväggen är ett järngaller från 1929 med förgyllt kors uppsatt, vilket täcker den gamla kaminnischen. Under fönstren sitter vita radiatorer. Altaruppsatsen hänger på väggen ovan altaret.
PORT - Korporten utgörs av en rak pardörr från 1929 med fem kvadratiska fyllningar per dörrhalva. Dessa är gråmarmorerade och ramstyckena strukturmålade i samma färg. Porten sitter i en grund stickbågad smyg.
INNERDÖRR - Till sakristian är en rak dörr från 1929 med tre halvfranska fyllningar och samma bemålning som porten. Den sitter i en djup rak smyg.
FÖNSTER - Som långhus.
TAK - Som långhus.
FAST INREDNING
ALTARE - Det väggfasta altaret från 1883 består av liggande grått strukturmålad slätspont. På fronten är en fyllning och längs altarskivan en kontursågad drapering med blomreliefer.
ALTARUPPSATS - Den skurna altaruppsatsen är ett arbete i bondbarock som enligt inskription förärades kyrkan år 1761 av Samuel Åkerhjelm och hans maka Ulrika Eleonora Hierta. Den höga predellan har i mitten en oval buktande medaljong som bär denna inskription och omges av akantusreliefer. På dess bas är ännu en inskription som förtäljer om kyrkans renovering 1853. På sidorna är fruktgirlander och atlanter i form av bonddrängar i friskulptur, vilka bär de slanka halvkolonner som inramar corpus. Sistnämnda utgörs av ett rundbågat mittfält, inramat av lagerband. I detta är en kalvariegrupp med Kristus i friskulptur. På sidorna står halvskulpturer av Paulus och Petrus. Corpus bryter igenom det raka entablement som halvkolonnerna bär och har ett tresidigt krön i vilket en sky är målad kring en uppgående sol i förgylld plåt. I svicklarna är kraftigt skulpterade änglaflykter. På sidorna av corpus är skuren akantusdekor med en manlig och en kvinnlig sjöjungfru. Dessa båda bär kronor ur vilka yviga palmblad växer upp. På entablementets sidor står två ynglingar med spjutet och törnekronan. På krönet sitter en basunängel med ett textband i handen. Altaruppsatsen är målad i främst brunt, grönt och svart. Bildhuggaren är okänd, men altaruppsatsen är närmast identisk med motsvarande i Älgarås kyrka varför de sannolikt har samme mästare.
ALTARRING - Den halvrunda altarringen som ombyggdes 1883 löper ända in till väggen och har två grindar. Dess kontursågade balusterdockor kläddes 1929 med träfiberskivor på baksidan. Bemålningen utgörs av en ljusbrun marmorering. Knäfall och armstöd är stoppade.
BÄNKINREDNING - Den slutna bänkinredningen består av 14 rader i söder och 13 i norr. Dessa löper ända in till väggen. Mot koret är skärmar med halvfranska fyllningar. De lutande ryggarna med bokbräda, samt sitsarna med radiatorer härrör från 1929. Samma ålder gäller för gavlarna. Dörrarna är liksom skärmarna sannolikt från 1700-talet (möjligen ombyggda 1852-53). De har halvfranska fyllningar med numrering, ursprungliga gångjärn och träklossar som lås. Fyllningarna bär en grå marmorering och ramstyckena en mörkare strukturmålning. Invändigt bär bänkarna en brun strukturmålning.
PREDIKSTOL - Predikstolen är ett välproportionerat arbete från 1600-talets mitt med drag av både senrenässans och barock. Den höga femsidiga korgen har en förkroppad bas och gesims. Sidornas rundbågsfyllningar har målade rokokoornament och på hörnen är slanka halvkolonnetter. På krönet står ett timglas som hålls uppe av en ros i smide, vilken även fungerar som ljusarm. Korgen vilar på en åttasidig fot från 1929. Trappskärmen från samma år upprepar korgens utformning. Över predikstolen hänger ett samtida ljudtak från ett träfäste med vriden järnstång. I dess himmel är en förgylld duva och dekormålningar i form av kors och rundlar. Längs nederkanten är enkla kontursågningar, på sidorna målade fyllningar och på krönlistens sidor genombrutna frontoner. Ljudtaket avslutas med en genombruten lökkupol. Predikstolens bemålning utgörs främst av brunt och rött med viss marmorering.
ORGEL - Orgeln är byggd av Tostareds kyrkorgelfabrik 1950 och har sju stämmor fördelade på två manualer och en pedal. Registraturen är pneumatisk. Fasaden är från 1950 års Tostaredsorgel. Den går ända upp till taket och utgörs av ett liggande pipfält som flankeras av två tureller. Orgelhuset går ända in till västgaveln och har fyllningar med brun marmorering. Spelbordet är placerat vid sydväggen. Vid sidan av denna orgel finns en elektisk av märket Johannus med två manualer, pedal och 29 stämmor. Spelbordet av ljust trä är vänt mot öster.
LÄKTARE - Läktaren härrör från 1700-talet. Den vilar på fem barkade och gråmarmorerade stolpar. Bröstets halvfranska fyllningar är likaså gråmarmorerade medan ramstyckena har en grå strukturmålning. Kring trappuppgången är en ursprunglig barriär av stående gråmålade breda brädor med en kraftig profilerad list i brun lasyr. Golvet täcks av heltäckningsmatta. Vid sydväggen står den gamla orgeln och en äldre bänk.
SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Den tvådelade dopfunten är av sandsten. Den rundade cuppan har skrånande undersida och arkader med ristningar. I dessa är en get och en fransk lilja, ett kors och kedjeornamentik. Den höga rundade foten smalnar av uppåt med en vulst och bär längsgående ristningar. Funten har antydan till uttömningshål och torde dateras till 1200-talets mitt.
NUMMERTAVLA - Den svarta nummertavlan härrör från 1700-talet och har tresidigt krön samt kan vridas. Den sitter på en sentida enkel gråmålad träfot med två äldre ljusarmar av trä och järn. MADONNA - Den tronande madonnan med barnet är ett arbete från 1400-talet, i senare tid brunmålat.
VAPENHUS - Det rektangulära vapenhuset har port i öster och väster, fönster i norr och söder. Vid nordväggen står en enkel gråmålad träbänk och i söder ett bokbord i ljust trä.
Allt härrör från 1929.
GOLV - Golvet utgörs av slipade rektangulära kalkstensplattor.
VÄGG - De jämna murytorna är slätputsade och vitkalkade.
PORT - Ytterporten är rak och med tre liggande halvfranska fyllningar och ett hamrat järnhandtag. Fyllningarna är gråmarmorerade och ramstyckena bär grå strukturmålning.
FÖNSTER - De runda fönstren har enkel gråmålad innanluft av trä utan spröjsning. Smygarna följer fönstrens form.
TAK - Det plana taket av slätspont är målat med vinrankor på grågrön botten.
SAKRISTIA - Den rektangulära sakristian har ingång i öster och dörr till koret i söder, samt i norr ett fönster. I det sydvästra hörnet är en sentida liggande textilförvaring med brunlaserade luckor som ansluter till rummets övriga utförande. I västväggen är ett inbyggt skrud- och elskåp. Allt är från 1929 om inget annat anges.
GOLV - Golvet består av fernissade furubrädor från 1996.
VÄGG - De jämna murytorna är slätputsade och vitkalkade. Den breda profilerade golvlisten och dörrfodren är målade i en mörkbrun färg.
PORT - Den raka porten har tre liggande halvfranska fyllningar och brun lasyr.
INNERDÖRRAR - Korporten behandlas ovan, fast har på insidan brun lasyr. Till skrudskåpet är en rak pardörr med stående halvfranska fyllningar och brun lasyr.
FÖNSTER - Det kvadratiska fönstret har mittpost och två ospröjsade innanlufter med grå bemålning. Det sitter i en djup rak smyg.
TAK - Det plana taket av slätspont är målat med vinrankor på grågrön botten.