Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESSUNGA BÄREBERG 9:1 - husnr 1, BÄREBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BÄREBERGS KYRKA (akt.)
2004-06-28
Interiörbeskrivning
BÄREBERGS KYRKA - Salkyrkan består av ett långhus med fullbrett tresidigt avslutat kor i öster och sakristia norr om detta samt i väster ett vapenhus i tornets bottenvåning. Interiören präglas av den nyromanska renoveringen 1905 och har sedan denna förändrats föga. Snickerier i grått och rödbrunt kontrasterar mot övriga vita ytor.
LÅNGHUS - Det rektangulära långhuset har ingång i väster via vapenhuset och i söder via en mittport med vindfång i murens bredd. Rummet har fyra fönsteraxlar, varav mittporten ingår i den ena. I väster är en orgelläktare som delvis skymmer den västligaste fönsteraxeln. Under läktarens bakre hälft är en öppen yta från 1969. I söder är en läktartrappa med vitmålat spjälräcke från detta år och under denna en skrubb. I norr är längs västväggen fasta skåp från 1999 för bland annat textilförvaring. Dessa bär en vitmålad lockpanel. Invid den södra bakre bänkraden är en manöverpulpet med ljusgrått fodral. Bänkkvarteren uppdelas av en mittgång med tvärgång till mittporten. Över denna hänger två mässingskronor, under läktaren en träkrona och över densamma ännu en mässingskrona. I tvärgången står en ljusbärare av järn. Predikstolen är placerad i nordost, delvis omgiven av bänkrader.
GOLV - Golvet består i gångarna av nötta hällar av röd och grå kalksten från 1835. I bänkkvarteren är det något högre och består av fernissade brädor från 1905. Från vapenhuset är en liten ramp av slipad grå kalksten från 1969 och upp till koret i mittgången en ramp med heltäckningsmatta.
VÄGG - Murarna är slätputsade och målade med organisk vit färg. Mellan fönstren sitter mässingslampetter och under taklisten är runda järnventiler från 1905.
PORT - Till vapenhuset är en rak parställd balansdörr från 1969 med grå bemålning och antikglas i den genombrutna överdelen. Mittporten har en rak pardörr från 1905 med tre par halvfranska fyllningar, ursprungligt lås och handtag samt grå bemålning. Den sitter i en rundbågad smyg med överljus.
FÖNSTER - De rundbågade fönstren har enkla innanlufter av gråmålat trä från 1939. Spröjsningen följer ytterfönstrens nyromanska utformning med två rundbågar och en rundel i krönet. Smygarna följer fönstrens form och har sluttande fönsterbänkar med kondensrännor. I muren sitter uppsamlare i plåt. De rundbågade läktarfönstren har innanlufter från samma tid med sex rutor. De likformiga smygarnas fönsterbänkar är plana med rännor och uppsamlare. Mittportens överljus utgörs av ett rundbågsfönster med enkel järnluft och spröjsning som bildar två rundbågar och en rundel.
TAK - Det gråmålade tredingtaket från 1905 är klätt med pärlspont som indelas i rektangulära fält av kraftiga bjälkar med fasade kanter. Kronfästena är utformade som runda stuckplafonder med bladdekor. Över läktaren och mot koret hänger vita högtalare. Den profilerade taklisten är gråmarmorerad. Under läktaren är gråmålad pärlspont.
KOR - Det femsidiga koret har dörr till sakristia i norr och två fönster samt två korbänkar som flankerar altaret. I norr är predikstolstrappa, piano i ljust träfodral och en ambo av standardtyp samt i söder en dopfunt.
GOLV - Golvet består av kvadratiska plattor av skrädhuggen kalksten från 1839, lagda i rutmönster. Det ligger ett trappsteg högre än långhuset.
VÄGG - Som långhus. På ömse sidor om korfönstren sitter två nummertavlor. I sydväggen är ett dopaltare från 1969 av polerad kalksten med textil ovan och på nordväggen ett gustavianskt väggur och en skuren fronton i barock, sannolikt från altaruppsatsen.
INNERDÖRR - Till sakristian är en rak gråmålad dörr från 1905 med sex stående halvfranska fyllningar och ursprungligt handtag. Den sitter i en stickbågad smyg.
FÖNSTER - Som långhus.
TAK - Som långhus fast valmat över avslutningen. Längs taklisten i söder och norr sitter skenor med vita strålkastare.
FAST INREDNING
ALTARE - Det gråmålade altaret av trä är från 1905 och står invid väggen. Det bär halvfranska fyllningar och är ett trappsteg högre än korgolvet.
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen bär årtalet 1764. Den utgörs av en altartavla som mot en mörk bakgrund på ett uttrycksfullt vis skildrar den korsfäste Jesus med Johannes och Maria. Denna olja på duk är målad av Johan Wahlin från Skara. Tavlan inramas av två smala pilastrar som bär ett kraftigt profilerat och förkroppat entablement, vilket har ett sentida krön med två klot som flankerar ett kors. Sidorna har en enkel kontursågning och bär på bibelord. Hela altaruppsatsen är marmorerad i olika gråa nyanser med förgyllda lister.
ALTARRING - Den tresidiga altarringen från 1905 har rundade hörn och löper ända in till väggen. Den har två grindar och är i sin helhet inklädd med gråmålade träfiberskivor från 1969. Knäfall och armstöd är stoppade och klädda med guldtyg.
BÄNKINREDNING - Den öppna bänkinredningen från 1905 består av tolv rader i söder och 14 i norr. Raderna löper ända in till väggen där det vid golvet sitter radiatorer, vilka skyddas av träspjälor. Mot kor och tvärgång är ljust gråmålade skärmar med fyllningar. De lutande ryggarna består av liggande pärlspont, vilken på baksidan är sentida och döljer folievärme. De har bok- och fotbräda. På sitsarna ligger lösa dynor och under dem är handskbräden. Gavlarna har ett kontursågat krön med karnisprofil vilket går ned i en volut mot bänksitsen där en trapetsoid fyllning med stående pärlspont fyller upp utrymmet. Alla kanter är tidstypiskt fasade och gavelns nedre hälft har enkla kontursågerier. Bänkarna är målade i en ursprunglig mörkt rödbrun lasyr med gråa baksidor.
PREDIKSTOL - Den fyrsidiga predikstolen är ett välskuret barockarbete med ljudtak. På korgens sidor är halvskulpturer av evangelisterna med sina symboler mot rektangulära bakgrunder. Deras namn är återgivna i ovala kartuscher på korgens bas. Ovanför dem är skurna girlander med druvklasar och blommor. På hörnen är försilvrade kolonnetter med korintiska kapitäl. Dessa vilar på basens förkroppningar, smyckade med fruktklasar. Fruktklasar utgör även den dekor som pryder korgens nederkant. På korgens förkroppade krön står ett timglas. Korgen vilar på en brädfodrad avsmalnande fot. Trappskärmen från 1905 fortsätter korgens fyllnadsmotiv och avslutas med en kolonnformad post. Från det sjusidiga ljudtakets himmel svävar en försilvrad duva. Takets nederkant smyckas av fruktgirlander och på dess sidor står ovala kartuscher med bibelord och rik akantusinramning. Predikstolens huvudsakliga färgskala utgörs av grön lasyr samt marmorering, silver, svart och guld. Den är en rekonstruktion från 1939.
ORGEL - Orgeln har två manualer, pedal och 16 stämmor. Den byggdes 1972 av Smedmans orgelbyggeri i Lidköping. Spelbordet är inbyggt i fasaden från 1905, vilken utgörs av ett rundbågat mittfält med två lägre raka fält, alla omgivna av pilastrar. Mittfältet har lyrkrön och voluter mot sidofälten. På sistnämndas sidor är också skurna voluter. Fasaden är målad i vitt, blågrått och guld.
LÄKTARE - Läktaren från 1905 vilar på två bjälklag som bärs av åtta kolonner med korsblinderade tärningskapitäl (varav två döljs av skåp och två flyttats vid trappans nybyggnad). Bröstet med sina tudelade stående fyllningar är något utskjutande och stöttas av konsoler. Över mittgången gör det en rak utkragning. Överst på bröstet sitter järnstänger. Bemålningen utgörs av två ljusgråa nyanser och förgyllda lister. Läktaren har tre gradänger med heltäckningsmatta, lösa stolar och i söder två bänkrader. Mot trappuppgången är ett vitmålat spjälräcke från 1969.
SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Den sexsidiga nyromanska dopfunten av trä bärs av kolonnetter med rundbågar och är gråmålad med förgyllda lister. Den härrör sannolikt från 1905.
NUMMERTAVLOR - De rektangulära vita nummertavlorna från 1905 sitter i gråa ramar med tempelgavlar och förgyllda lyrkrön.
VAPENHUS - Det kvadratiska vapenhuset har ytterport i väster med vindfång i murbredden och långhusport i öster samt fönster i söder. I de nordöstra och sydöstra hörnen är låga inbyggnader från 1969 med vitmålad lockpanel, varav den norra rymmer elcentral och den södra förråd. I söder står ett bokbord samt sockenkista och i norr en parkbänk.
GOLV - Golvet består av slipade rektangulära kalkstenshällar från 1969.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitkalkade. I det sydvästra hörnet är en liljesten samt ett fragment av en dylik fastsatta med järnklamrar. I nordväggen är en kapphängare med hatthylla.
PORT - Porten till vindfånget är en rak gråmålad pardörr från 1969 med halvfranska fyllningar. Den sitter i en rundbågad smyg med överljus.
FÖNSTER - Det rundbågade fönstret har enkel innanluft med åtta rutor i gråmålat träspröjs. Smygen följer fönstrets form och har sluttande fönsterbänk. Portens överljus består av en enkel rundbågad luft från 1969 som upprepar ytterportens överljus.
TAK - Taket består av ett flackt tunnvalv från 1969, klätt med gråmålad ohyvlad lockpanel.
SAKRISTIA - Den rektangulära sakristian har ingång i väster med vindfång och toalett, i söder dörr till kor och i öster ett fönster.
GOLV - Golvet utgörs av polerade gråa kalkstensplattor från 1969.
VÄGG - Väggarna bär vitkalkade slätputs. Nordväggen utgörs av släta och gråmålade skrudskåp från 1969.
PORT - Den stickbågade ytterporten är från 1905 och är brunmålad med stående fyllningar.
INNERDÖRRAR - Till vindfång och toalett är raka och släta vitmålade dörrar från 1969.
FÖNSTER - Det rundbågade fönstret har enkel innanluft med sex rutor. Foder, bågar och spröjs är av gråmålat trä. I den rundbågade smygen är ett bönealtare.
TAK - Taket består av gråmålad slätspont från 1969.
TORN
VÅNING 1 - Bottenvåningen utgörs av vapenhuset.
VÅNING 2 - I öster är en stickbågad pardörr från 1905 till läktaren med halvfranska fyllningar. Från samma år härrör takets gråmålade pärlspont och den likaså gråmålade trätrappan i väster. I norr och söder är rosettfönster. Väggarna är slätputsade och vitkalkade. I rummet förvaras en bänkdörr från 1700-talets bänkinredning. Här har även några brädor från 1764 års dekorerade tak använts.
VÅNING 3 - I alla sidor utom den östra är kopparklädda parluckor från 1905, i öster en järnlucka till vinden. Golvet består av gamla obehandlade brädor. Väggarna bär en omålad puts. Klockstolen från 1881 bär två klockor, en medeltida lillklocka och en storklocka som göts av Nils Billsten i Skara år 1758. Den senare har i stolen en järnhammare som är förbunden med urverket. Upp till detta för en enkel trästege och vidare upp i tornspiran en hjärtstock med klivpinnar. Verket är tillverkat av Linderoth i Stockholm år 1905.