Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STAFFANSTORP NEVISHÖG 32:1 - husnr 2, NEVISHÖGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NEVISHÖGS KYRKA (akt.)
2013-04-17
Interiörbeskrivning
Interiören präglas av 1800-talet och den omfattande renoveringen 1938. Vapenhuset är förlagt till tornets bottenvåning. Såväl långhusdelen som korsarmarna har valv. Långhusets västra travé med fyrdelade ribbvalv är till sitt ursprung medeltida. Kyrkans valv och väggar är vita. Ritsningar i putsen markerar de medeltida ingångarna i norr och söder. Bänkarna är uppdelade i två kvarter i långhuset och norra korsarmen. Kvarteren har grå bröstpanel mot ytterväggen. Golvet i långhuset är belagt med grå och röd kalksten medan korsarmarna har gjutna golv. Bänkkvarteren i långhuset har lackerat brädgolv, i korsarmarna är det obehandlat. Läktare finns i långhusets västra del samt i korsarmarna. Under den södra är inrymt sakristia. På den västra är orgeln uppställd.

Kyrkans fasta inredning och inventarier
Altaret, från 1938, är utfört i trä med altarskiva i trä.
Altaruppsaten är från 1938 och har delar från kyrkans äldre altaruppsats från 1600-talet. Tavlornas motiv är scener ur Jesu liv och torde vara utförda på 1700-talet då de ersatte de ursprungliga tavlorna med bibeltexter på latin.
Altarringen, från 1800-talets senare del, är tresidig med gråmålade svarvade balustrar.
Dopfunten, från 1100-talet, är utförd i sandsten. Funtens fot har en ovanlig och rik dekor i form av fyra lejonhuvud. Cuppan har enkel repstavsornamentik vid ovankanten. Färgspår i rött finns på cuppans insida samt i vitt och svart på utsidan. Dopfunten är placerad i södra delen av korsmitten.
Predikstolen från 1600-talet eller 1700-talet. Den är femsidig med arkadindelade fält, inramade av spiralvridna kolonner. Över- och underdel pryds av keruber. Målning i grått med detaljer i rött, svart och guld. Korgen vilar på ett murat stöd. Predikstolen är placerad i södra delen av korsmitten.
Bänkinredningen är från sent 1800-tal och delvis ombyggda 1938. Bänkinredningen är öppen och målad i en grå färgton med röda alternativt gröna dekorkanter.
Orgeln är uppställd på orgelläktaren i väster. Orgelfasaden, från 1874, är indelad i tre rundbågade fält med högre mittfält och raka sidostycken. Förgylld dekor i form av växtornamentik och nygotiska detaljer som fialer och krabbor. Synliga pipor i fasaden. Den är ritad av arkitekt Ludvig Hedin. Fasaden är målad i brun ådringsmålning. Orgelverket är byggt 1988 av A Mårtensson, Lund. Spelbordet är inbyggt. Orgeläktarens barriär är genombruten med svarvade stolpar med barriärerna på södra och norra korsarmarna har profilerade fyllningar.