Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALMÖ SANKT PAULI KYRKA 1 - husnr 1, SANKT PAULI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT PAULI KYRKA (akt.)
2017-03-26
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset har golv av kalksten och rödbrun bröstpanel. Väggarna ovan panelen och taket är putsade och vitmålade. Härifrån nås väntrum i söder och hiss i norr i tornen. Ekådringsmålade spegeldörrar med halvrunt överljus leder till kyrkorummet.

Kyrkorummet är sexkantigt med läktare på varje vägg. Bänkarna är koncentriskt placerade mot altaret. Kolonner står i rummets sex hörn. De utgår från en bas och övergår i knippepelare i sin övre del mot taket. Från knippepelarna utgår takbjälkarna. Kolonnerna är utförda av marmoreringsmålat putsat tegel utanpå gjutjärnspelare.

Kyrkorummet har golv av röd och grå kalksten. Under bänkar, läktare och sidogångar ligger obehandlat brädgolv. Koret är belagt med svarta och vita cementplattor och innanför altarringen ligger ekparkett. Trappan till koret har tre kalkstenssteg. Väggarna är slätputsade och målade med mönster av kvadersten i sandstensimitation. Nedre delen av väggen, upp till fönsterbänkarna, är delvis klädd med pärlspontpanel
med en övre bård och delvis målad med röd draperimålning. Lanterninens väggar är målade med stjärnor på en rutnätsdekor på en ljusgrön grund. Innertaket täcks av ett stjärnvalv med bjälkar och ribbor som dekoration. Mellan bjälkar sitter pärlspont. Taket är målat i beige, vitt och guld. I mitten av taket finns ett blått fönster mot den övre lanterninen. Bakom fönstret finns elljus vars färgtemperatur och ljusstyrka regleras efter dagsljuset. Före renoveringen 2017 var fönstret täckt och utan ljus.

I taket hänger flera ljuskronor av runda dekorerade mässingsbälten i flera nivåer. De är ritade av T Wåhlin och tillkom när kyrkan elektrifierades 1915. Ljuskronorna har österländsk prägel. Dessutom finns nakna glödlampor i en båge på väggen över altaret, utformad i fascination över den nya elektriciteten.
Över och under läktarna finns mindre gjutjärnskolonner. Läktarbarriärerna är täta med fyllningar. På läktarna ligger trägolv och i taket sitter pärlspontpanel. Orgeln står på läktaren i väster ovan huvudingången. Under två av läktarna, där det tidigare stod bänkar, finns sedan 1974 dop- och andaktskapell. På golvet ligger trägolv och i taket sitter pärlspont. Under läktarna finns fyra glasmålningar i mestadels blått och rött glas med motiv av Apostlagärningarna. De är gjorda 1956 av Ralph Bergholtz.

Inredning och inventarier
Altaret från 1882 av furu är utfört som en enkel lådkonstruktion och inklätt i tyg. Altaret byggdes om och förändrades 1934 då altarskivan byttes ut.

Altaruppsatsen från 1882 består av en arkitektonisk ramuppbyggnad av trä ritad av E Langlet med tre oljemålningar av M E Winge. Mittmålningen föreställer Jesu förklaring, sidotavlorna Johannes Döparen och Paulus. Omfattningen med dekorationer av knippepelare, stjärnor och friser är målad i brutet vitt med detaljer i blått och guld.

Altarringen från 1882 av genombrutet trä i form av cirklar med stjärnor är målad i beige och guld. Överliggare och knäfall är skinnklätt. Ritad av E Langlet. 1934 sänktes altarringen.

Dopfunten av målat trä är från 1882. Den har en profilerad sexkantig fot, ett sexkantigt skaft och en sexkantig cuppa som är dekorerad med tre olika friser. Ritad av E Langlet.

Predikstolen från 1882 är av trä målad i brutet vitt och detaljer i guld. Ritad av E Langlet. Predikstolen sänktes med 70 cm 1957. Korgen vilar på sex korintiska pelare som står på en stenplatta. Korgens sidor är försedda med träsniderier av tre blommor med pinjekottar i mitten. Predikstolen är dekorerad med flera friser, i underkant med en akantusliknande fris.

Bänkinredningen från 1882 är av fur målad i ekådring. Bänkarna är öppna och koncentriskt placerade. Gavlar och ryggar är utförda med ramverk och fyllningar. Gavlarna avslutas upptill med trekantsgavlar. Bänkarna hade tidigare dörrar som nu är borttagna.

Orgeln med 38 stämmor, tre manualer samt pedal är byggd 1967 av A Mårtenssons Orgelfabrik i Lund. Dess fasad har ritats av Thornberg-Roos arkitekter. Mittpartiet har spetsig avslutning, de lägre sidopartierna är rakt avslutade med synliga pipor. Dessutom finns ett ryggpositiv med spetsig avslutning. Kororgel från 1967 av Bruno Christensen & Sönner, Tinglev. Flyttades hit ca 2001. Fasad av ek med luckor framför piporna.

De tre klockorna, stor-, mellan- och lillklockan, är alla av malm, gjutna 1881 av Joh. A Backman & Co i Stockholm. De har inskriptioner samt dekorationer i form av bårder. Primklocka i brons med inskriptioner gjuten 2001 av M & E Ohlssons klockgjuteri. Klockan sattes upp 2002 inne i kyrkan.