Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HAGFORS GUSTAVASKOGEN 2:2 - husnr 1, GUSTAV ADOLFS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GUSTAV ADOLFS KYRKA (akt.)
2004-04-28
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är korsformat med förhöjt, tresidigt avslutat korparti i öster med en originell utsvängd altarvägg och bakomliggande sakristia. Kyrkorummets långhus täcks av ett välvt trätunnvalv medan korsarmarna i norr och söder har lägre tak med flackare välvning. En sammanhållande renovering under ledning av arkitekt Erik Fant 1952 gav kyrkan bänkarnas utformning, väggpanel och en samstämmig färgsättning. Under läktaren i väster tillkom då en mellanvägg för att avskilja läktartrappen från kyrkorummet samt att få utrymmen till klädavhängning, städ, elcentral mm.
Långhuset och korsarmarna har ett brunbetsat trägolv. Väggar med panel är upp till bänkarnas höjd brunlaserad och däröver i en senapsgul kulör. Takfoten är utkragad och målad brunröd och vit. Takvalvet i långhuset och korsarmarna är laserat blått på en genombruten vit grund. Korsarmarnas valv är mycket lägre och flackare än mittskeppet och avskiljs med bågar från långhuset. Tre brunmålade timmerbjälkar fungerar som dragstag. Väggarna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar i en gråmålad omfattning. Fönstren har träbågar, målade grå med spröjsning. Invändiga bågar helt av trä medan ytterbågarna har spröjsning även av bly. I den norra korsarmen finns ett fönster i norr och ett i väster. I den västra korsarmen finns ett fönster i norr och ett i väster. I den södra korsarmen finns ett fönster i öster och ett i väster. Koret har fyra fönster, vardera två i norr och söder.
BÄNKARNA är vägganslutna och uppdelade i åtta kvarter. De har en brunlaserad insida, medan dess utsida har ett grönlaserat ramverk och gavlar med fyllningar marmorerade i lila. Bänkarna har dörrar med fyllningar marmorerat i blågrått i en tegelröd ram. Under läktaren leder en pardörr in till kyrkorummet. Dörrbladen har två stora fyllningar och tre mindre med ett grönlaserat ramverk och fyllningar i lila och gråblått. Dörren omfattas av en grönmarmorerad omfattning. Entré tillkyrkorummet sker även i via den södra korsarmen samt via sakristians sydöstra hörn.
LÄKTAREN i väster har ett svängt utkragat mittparti som bärs upp av fyra kolonner, åttkantiga marmorerade i en dov grågrönbrun kulör. Barriären är utförd i klassiserande barockstil. Ramverket är grönlaserat och dess fyllningar i olika storlekar och former har ett förgyllt listverk och marmoreringar i blått och lila. På mittpartiets nedre del finns ett förgyllt tandsnittsdekor. Läktaren har ett brunbetsat trägolv och gradänger av trä, men inga bänkar utan lösa stolar. Barriärens insida är målad mörkt grön. Dörrar till leder ut till det utkragade partiet. Kyrkans första ORGEL byggdes 1862 av E A Setterqvist i Örebro och räknade sju stämmor. Fasaden är oförändrad medan orgelverket har renoverats under 1800-talets senare del och under 1900-talet. 1939 försågs firma Orgeltjänst i Uppsala orgeln med ytterligare stämmor, till dagens 13. Orgeln spelas vänd mot koret och har en klassiserande fasad målad grön med lilamarmorerade fyllningar och förgylld dekor.
Kyrkans ALTARUPPSATS bestod ursprungligen av en kombination av altartavla och predikstol. Altarväggen har idag svängda väggpartier med fyllningar som delas upp av räfflade pilastrar. En dörr på vardera norra och södra sidan leder in till sakristian. Dörrarna är vackra i barockstil. Allt är målat i grå-grön-blått i en stilfull marmorering. I väggens övre fyllningar finns målningar med bibliska symbolmotiv samt två fält med texter; "Loven Gud i Hans Helgedom" och "När Dina ord upplåtas Giva de Ljus". I hörnen avlutas väggen högst upp med pyramider som kröns av förgyllda stjärnor. I mitten finns ett överstycke med en strålande sol och trekant i mitten. Centralt i altarväggens mittparti hänger en altartavla med motiv Kristus på korset. Den är osignerad och torde vara kyrkans ursprungliga. ALTARETstår mot väggen och är rektangulär till formen, av trä och grönmålad. Allt omgärdas av en altarring med en utsvängd u-form med grönlaserat ramverk med gråblåmarmorerade fyllningar. Knäfall är klätt med skinn.
I korets hörn står KYRKVÄRDSBÄNKAR med grönlaserat ramverk och fyllningar marmorerade i blågrått samt med bruna överliggare. På överliggaren sitter ljusbärare. DOPFUNTEN är av trä, kvadratisk och målad i gråblå marmorering med en överdel av björkringsmosaik. I övrigt finns i koret en ambo (omålad), ett svart piano, ett ljusträd och en stol. Här finns också två psalmnummertavlor, enkelt utförda med svart botten och guldram.
PREDIKSTOLEN, sedan 1928 placerad vid korets nordvägg, är den ursprungliga, men har något förändrats i samband med förflyttningen till den nuvarande platsen. Till sin form motsvarar den övriga värmländska predikstolar i barock- och rokokostil. Men är i motsats till flertalet predikstolar är denna helt fri från skulpterade utsmyckningsdetaljer. Predikstolen är grågrönblå laserad/marmorering med förgyllda lister. Baldakinen har lamberquinlikande tofsar av trä. Den har en blå undersida med en målad vit duva inom strålglans. Stolen står på en pelare som sammanbyggts med trappans underrede.