Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HAGFORS RÅDA 5:1 - husnr 1, NORRA RÅDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NORRA RÅDA KYRKA (akt.)
2004-10-04
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Ett rektangulärt enskeppigt långhus med tresidgt, förhöjt kor i söder. Rummet täcks av ett flackt brädvalv. Kyrkans interiör är tämligen välbevarad med altaruppsats, predikstol och västläktare i nyklassicistisk stil från byggnadstiden. På väggar och i tak finns dekorativa målningar från 1900-01. Öppna bänkar fördelade i fyra kvarter. En relativt stor läktarunderbyggnad är tillkommen i etapper under 1900-talets andra hälft.

KYRKORUMMET har GOLV av lackade brädor. Matta i mittgång vävd av ull i grå toner. VÄGGARNA är putsade i gulvitt och bryts upp av rundbågeformade FÖNSTER av trä. Fönstren är invändigt spröjsade, målade i grått och försedda med antikglas och vanligt glas. Kring fönstren finns en bård målad på putsen och dess underkant utgörs av putsad snedställd muryta. PORT mot öster via rektangulär brunlaserad spegeldörr försedd med smidda gångjärn. INTERIÖRT MÅLERI från 1900-01 finns på väggar och i tak. Mellan fönstren finns målade brunbeiga kannelyrförsedda pilastrar som sammanbinds av en dekormålad taklist. Taklisten är försedd med målad tandsnittslist och har delvis blåa toner. Takets målningar har fyra cirklar som sammanbinds med linjer i mitten. I cirklarna hänger ljuskronor, en stor och tre mindre. Över kvarteren hänger dessutom moderna mässingsarmaturer, fyra stycken på varje sida. Öppna BÄNKAR som är fördelade på fyra kvarter; elva bänkar i vart och ett av de främre kvarteren och fem hela och två kortade bänkar i de bakre kvarteren. De rektangulära bänkgavlarna är försedda med grått ramverk, två marmorerade speglar i grått och listverk i blåa toner och guld. Hela bänken är målad i grått med blå överliggare och försedd med lös blå dyna. Fotbräda saknas. Bänkvärme under varje bänk. Mitt på östra långväggen, i änden av korgången, finns DOPPLATS i nischen som bildats vid den igenmurade östra porten. DOPFUNTEN är av obehandlat trä med åttkantig skål på ett högt skaft med åttkantig fot. Dopskål av mässing. DOPALTARE består av en underdel till en gammal altarprydnad av trä, sk predella, från 1600-talet. Den har på framsidan en bild skuren i relief som visar en scen med Adam och Eva, ett träd och en orm. Ovanför altaret hänger en textil fölreställande de tolv apostlarna. Den är komponerad av Anna_Lisa Odelqvist-Ekström1966 och är gjord hos Libraria. Skurna träfigurer. I västra korsarmen står en LJUSBÄRARE.

KORET är förhöjt två steg och har golv av lackat trä. Två korfönster i de snedställda väggarna är försedda med blyspröjs, och glasmålningar. ALTARTAVLA inköptes 1814 och utgörs av en oljemålningen på duk. Målningens om föreställer Marias och Elisabeths möte med Jesusbarnet och Johannes Döparen, är målad av Johan Roselius (senare adlad von Rosenheim, levde 1725-1803). Tavlan omges av en omfattning bestående av kolonner med förgyllda korintiska kapitäl som kröns av en gyllene sol med IHS (Iesus Hominum Salvator). Omfattningen är utformad av Bror Almqvist år 1900. Altaret är av trä och försett med två spegelfyllningar på framsidan. Det är laserat i grårosa. Upphängning av antependiet sker med krokar och ringar. En blå heltäckningsmatta ligger framför altaret. ALTARRING i halvcirkel av svarvade, brunmarmorerade balusterdockor med förgyllningar. Stoppat knäfall och överliggare, klädda med orange tyg. DOPFUNT av kalksten är ritad 1941 av arkitekt Einar Lundberg, Stockholm. Under dopfunten finns en RYAMATTA av ull med dominerande färger i natur och brunt. Det är en "Rya från Dalby", tillverkad av Värmlands Hemslöjd 1941. KORMATTA ull i ryateknik. Domineraden färger är vitt och blått "Gör porten hög" komponerad av Anna Wettergren- Behm och vävd av Hulda Bagge och Lilly Nilsson, Värmlands Hemslöjd, 1939. KYRKVÄRDSBÄNK står mot väster, mellan fönstren. Ovanför bänken hänger en VÄGGBONAD, signerad A-L Kruuse, 1973. En gråmålad AMBO finns i den västra delen av koret. Här finns också en modell av en "Järnbåt" som användes på Rådasjön under 1700- och 1800-talen. Dessa träpråmar var 20-30 meter långa och transporterade tackjärn, stångjärn och andra produkter från Uddeholmsbolagets järnbruk i bygden. Modellen av järn fungerar som ljusbärare och är tillverkad av Bertil Nilsson, Uddeholm. På östra sidan av koret står en liten brun FLYGEL. I koret står också sex stycken karmstolar, tre på var sida. PSALMNUMMERTAVLOR är vita med förgylld ram och skuret överstycke.

PREDIKSTOL i nyklassisk stil är från byggnadstiden. En rak trappa med hel sida leder upp till korgen. Den är dekormålad med samma måleri som finns i taket. Dominerande färger är grått, grönt, blått och rött samt förgyllningar. I trappan ligger en gråmelerad vävd matta. En rektangulär baldakin är försedd med målad i gråbeige ton med guldemblem. Under finns en triangel med det allseende ögat och tecknen för alfa och omega. På väggen mellan predikstolen och baldakinen finns en ett förgyllt kors med strålar (försett med ljus bakom) och en förgylld svepning.

En äldre SAKRISTIA ligger bakom altaret och nås via en segmentbågeformad trädörr som mot kyrkorummet är klädd med gamla plåtskivor. Golvet är av lackade furubrädor, väggarna är putsade och avfärgade i gult. Två gråmålade rektangulära träfönster i rundbågeformade öppningar är försedda med järngaller och gråmålade fönsterbrädor. Taket är slätt och målat i vitt.

LÄKTAREN från 1813 har en på mitten rundad utskjutande del i kyrkorummet. Den öppna läktarbarriären består av svarvade balusterdockor marmorerade i rödbrunt och en förgylld ring,. Överliggaren av trä är målad i grått och försedd med ett gråmålat smidesräcke. Läktarens golv är täckt av blå heltäckningsmatta. Östra delen har några gradänger och gamla bänkar kvar, medan den västra delen har alla gradänger och bänkar bevarade. Bänkarna är troligen originalbänkar som undgått senare tids ombyggnation. ORGELVERKET förstorades och byggdes om till 36 stämmor 1946 av orgelbyggare A Magnusson, Göteborg. ORGELFASADEN har ett klassiserande uttryck och kröns t ex av en förgylld lyra. Orgeln är målad i rött, grått och försedd med flera förgyllda detaljer.

LÄKTARUNDERBYGGNAD har mot kyrkorummet en vägg av stående profilerad slätpanel som är gulmålad och försedd med ljusgrått listverk. Glasade ljusinsläpp mot ytterväggar och kring dubbeldörr in till ett förrum. FÖRRUM mellan vapenhuset och kyrkorummet har golv av rött tegel och väggar klädda med profilerad, gulmålad slätpanel. Taket, som bärs upp av läktarens pelare, har en vitmålad slätpanel. Bakom en spegeldörr dörr i öster finns sakristian och en öppning mot väster leder till kapprum, toaletter och en trappa upp till läktaren. På en av pelarna i öster hänger en gjuten klocka från 1952- "M&E Ohlsson, Ystad 1952". SAKRISTIAN ligger i läktarunderbyggnadens norra del och har golv av lackat trä, putsad vägg mot väster och profilerad slätpanel på de övriga väggarna. Rektangulärt fönster i väster utgörs av under delen av ett stort kyrkfönster. Taket har en gråmålad slätpanel. Här finns liggande textilförvaring, en gammal orgel och ett litet altare under västfönstret.

VAPENHUS är stort och högt med trappor upp till läktaren på var sida. Golvet är mönsterlagt med rött tegel. Väggarna är putsade och avfärgade i svagt gult. Murarna bryts upp av rundbågiga gråmålade fönster. Taket är klätt med slätpanel målad i ljust blått. Under trapporna, som har klädda sidor med slätpanel målad i ljust gult, finns förråd med spegeldörrar målade i grått, beige och ljusblått. Trappan har steg av lackat trä och gråmelerade gångmattor av heltäckningstyp. PORT i norr har segmentbågeform, är gråmålad och försett med ett rektangulärt, spröjsat överljus. Mot söder finns dubbla rektangulära spegeldörrar med grått ramverk och marmorerade fyllningar i gult.

ÖVRIGA INVENTARIER
KLOCKOR Storklocka och Lillklocka är gjutna hos Gerhard Horner, Stockholm 1812. Själaringningsklocka gjuten av M & E Ohlsson, Ystad 1952. Inskriptionen lyder: "Saligt är det folk, vars Gud Herren är. För Norra Råda kyrka blev denna klocka gjuten av M. & E. Ohlsson, Ystad anno 1952."