Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRISTINEHAMN ÖLME KYRKBY 2:3 - husnr 2, ÖLME KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖLME KYRKA (akt.)
2003-10-22
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Det rektangulära långhuset är täckt av ett trätunnvalv och avslutas mot öster av ett rundat, förhöjt korparti. I koret finns en altartavla i form av en målning från 1700-talets slut av Pehr Hörberg, omgiven av kolonner och arkitrav. Predikstol på korets norrvägg i sen nyklassicism är tillverkad i slutet av 1780-talet. Den öppna bänkinredningen från 1970-talet är indelad i fyra kvarter. Orgelläktare i väster från 1840-talet är försedd med läktarbarriär med marmorerade fyllningar. Orgelfasad från 1848.
KYRKORUMMET har ett välvt TRÄTAK av vitlaserad slätpanel. Putsade VÄGGAR är avfärgade i rosa och upptill försedda med vit taklist. GOLVETS mittgång är lagd med mönsterlagt rött tegel, medan bänkkvarteren har lackat trägolv. En mittgångsmatta av heltäckningstyp, brun. BÄNKARNA tillverkade 1974 av trä och plywood. Bänkarna är fördelad i fyra, öppna kvarter. Fasta blå ryggdynor och lösa blå sittdynor. Fotstöd och nedfällbar knäfallsbänk i blått tyg. Gavlarna är försedda med speglar. Dess ram är rostbrun, fyllningen beige och listverk i blått och vitgrått. Reglad port mot norr bestående av dubbeldörr i trä, målad i blågrått. Framför står ett konstverk: Maria och Jesusbarnet. Dubbel träport mot söder med smidesdetaljer.
KORET har ett förhöjt trägolv lagt med lackade brädor. Ett fristående ALTARE av trä med benstativ och skiva av obehandlad fura. ALTARTAVLAN består av en oljemålning av Pehr Hörberg (1746-1816). Den skänktes till kyrkan 1798. Målningen skildrar Jesus, som bär en röd klädnad med blå mantel, då han undervisar i templet. Målningen är dov i färgerna och enkelt uppbyggd av enkelt tecknade figurer och arkitektoniska detaljer. Målningen omges av två släta kolonner vilka är marmorerade och försedda med förgyllda, korintiska kapitäl, vilka uppbär ett massivt överstycke med förgyllda ornament. Ovanför detta det allseende ögat som omges av den strålande solen samt på båda sidor kärvar och vindruvsklasar som symboliserar brödet och vinet. Denna omfattning är ritad av arkitekten Bror Almqvist 1926. Rektangulär ALTARRING med avfasade hörn mot kyrkorummet. Altarringen är uppbyggd av svarvade balusterdockor, marmorerade i grått och beige. Överliggare och knäfall klätt med rödbrunt skinn. KORFÖNSTER i norr och söder.
PREDIKSTOL tillverkad 1788. Den runda korgen har en "midja och är försedd med marmoreringar. Den raka trappan och korgens utsida är marmorerade och försedda med förgyllda listverk. Under korgen finns en rundad avslutning med en förgylld kula. Runt ljudtak med marmoreringar och förgylld kant med skuren dekor har nyklassicistiska drag. Överst finns ett förgyllt kors på kula. På undersidan står givarens namn och året för gåvan "Jahanna Ullmark år 1788". Väggen vid korgen pryds av en sol, skuren i trä och förgylld.
På korets södra sida finns en DOPPLATS med dopaltare från 1980. Här står också en kopia av Thorvaldsens Kristusfigur. Den står på ett podium mellan kororgel och dopaltare. DOPFUNT av täljsten i två delar. Den dopfunt som finns i kyrkan är till sin form daterad till 1200-talet. Under 1700-talet skadades den kraftigt vid en brand och saknade därmed cuppans övre del. Vid restaureringen 1975 återfanns del av denna kant och en ny cuppa tillverkades av Torolf Engström. Den cylindriska cuppans övre kant består av ett kraftigt band med en inristad flätornamentik, undersida är nästan flat och försedd med ett kraftigt cylindriskt skaft som avslutas med repstav och enkel rundstav. Foten är rund, uppåt övergående i ett cylindriskt skaft prytt med två parallella, försänkta cirkelornament. Funten saknar uttömningshål.
KORMATTA från 1975, komponerad och vävd av Agda Österberg och Kerstin Persson, Tre Bäckar, Varnhem. KORORGEL från 1975 är tillverkad av John Grönvall.
Flygel Yamaha från 1987. AMBO från 1979 av lackerat trä. Kyrkvärdsstolar tillverkade 1984.
LÄKTAREN bärs upp av fyrkantiga marmorerade kolonner med bred bas och kannelyrer.
Läktaren är utskjutande mot mitten och dess barriär är spegelindelad och målad i blått och vitt.
ORGELVERKET ombyggdes 1848 av orgelbyggare Erik Adolf Setterqvist, Halsberg och invigdes 1850. Delar av en äldre orgel ingår i orgeln som vid flera tillfällen har renoverats och moderniserats. Fasaden är ritad av L Hedin. På läktaren finns också ett elpiano från 2000.
LÄKTARUNDERBYGGNAD med BRUDKAMMARE, förråd och den gamla sakristian i det sydvästra hörnet. Detta rum har en gammal trädörr med ådringsmålning och fältindelad målningar på väggarna. Under läktaren, i kyrkorummet, finns ett "torg" med bord och fällstolar. Teckningar på väggen och en sittgrupp.
SAKRISTIANS plåtklädda dörr i korets norrvägg, skall enligt traditionen ha suttit på Saxholmens slott. Sakristian har lackat trägolv, putsade väggar och ett tak med vitmålad, profilerad lockpanel. Mot öster finns ett rektangulärt fönster och mot väster en dörr. Mot den norra väggen finns skåp för bland annat textilförvaring samt ett litet altare. Här ligger en äldre kormatta i ryateknik, kallad "Skapelsen" är komponerad av Ethel Halvarsson, vävd av Värmlands Hemslöjd 1950.
VAPENHUS i väster med golv av fiskbensmönstrat, rött tegel, putsade vita väggar och tak av slät träpanel. En rak trappa längs hela norr väggen leder upp till tornet. Ovanför den dubbla blåmålade porten i väster finns ett ovalt fönster.

SPECIFIKA INVENTARIER:
Storklockan gjuten 1724 ac Erik Näsman, Karlstad,
Nummertavlor från 1805.