Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRJÄNG BLOMSKOGS PRÄSTGÅRD 1:4 - husnr 1, BLOMSKOGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BLOMSKOGS KYRKA (akt.)
2002-11-10
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING- enskeppig salkyrka med treklöverbladsformat trätak av slätpanel. Entré via vapenhus i västtorn. Det smalare koret i öster är tresidigt avslutat och förhöjt. Vidbygd sakristia norr om koret. Läktare i väster med orgel. Väggfasta bänkkvarter öppna mot mittgången. Inbyggd predikstol i långhusets nord-östra gavel. Altartavla bakom 6-kantig altarring. I långhusets sydvästra hörn står en dopfunt med dopbord.
I KYRKORUMMETS tak finns 5 stycken tvärgående bjälkar av trä som drar samman konstruktionen. Dessa är försedda med skuren relief på mitten och är målade i ljust grått. En enkel gråmålad taklist med målad dekor i grått och vitt. Väggarna, som är försedda med fem strävpelare på varje långhusvägg, är putsade och målade i gräddvitt. Runt hela kyrkorummet går en bröstpanel marmorerad i blått, grönt och brunt, upptill försedd med grön list. Golvsockeln är laserad i brungrönt. Väggarna bryts upp av spröjsade rundbågade fönster med karmar och dubbla bågar av trä målade i grått. Invändiga bågar blyspröjsade och försedda med färgat glas. Långhusets mittgång av rött tegel, lagt i mönster. Röd heltäckningsmatta som går ända ut till de förhöjda BÄNKKVARTEREN. Golvet i dessa är lagda med lackat trä. De två bänkkvarteren är öppna mot mittgången och innehåller på var sida 21 bänkar vilka avslutas med spegelförsedda gavlar. Dessa är utvändigt dekorerade med tre olika former och marmorerade i grönt mot brun botten och försedda med brunlaserat ramverk, mörkbrun sockel och krönt av en grön list. Invändigt strålaserade med mönsterverkan i ryggspeglarna. Lösa gröna dynor. Bänkvärmare under varje bänk. Bänkarna längst bak går ända fram mot väggen till vapenhuset. De två främsta bänkarna är mot mittgången avkortade ca 50 cm. Ingångsdörrar från vapenhuset är svängbara, av trä, målade i grönt och försedda med marmorerade speglar samt upptill rundade glasade partier.
Det smalare och lägre KORET är förhöjt med tre steg och försett med golv av rött tegel lagt i fiskbensmönster. Taket utgörs av ett putsat stjärnvalv av tegel och avfärgat i brunorange. De två mittersta kryssen är dekorerade med förgyllda kors. Tresidig avslutning i öster med ALTARSKÅP i fonden. Detta utgörs av en triptyk med målningar av professor Olle Hjortzberg. Mitten föreställande "Kristi förklaring" med en vitklädd Kristus med bruna hårlockar och en gloria av guld. Bakgrund av guld med molnskyar. Bilderna på sidodörrarna föreställer Moses och Esaias. De är svävande och vitklädda med röda mantlar mot en varmt röd bakgrund. Baksidan av sidostyckena är marmorerade. Altaruppsatsen kröns av ett skuret, brunmålat träkors som hänger på väggen. Ett skuret "band" på översta korsarmen med initialerna INRI inmålat. På väggen vitmålade strålar som utgår från korsmitt. Uppsatsen vilar på altaret på en bred fot av trä. Altarbord av trä, gråmålat, med krokar som upphängning för antependierna. ALTARRINGEN har spjälor av vågformiga, sågade balusterdockor och är till formen en halv sexkant. De gråmarmorerade dockorna vilar på en gråmarmorerad list försedd med brunmarmorerade speglar. Knäfall och överliggare klätt med blått tyg. På golvet innanför altarringen ligger en grå heltäckningsmatta. Fönsteröppning i väggen mot söder försett med GLASMÅLNING föreställande Kvinna vid Sykars brunn. Försett med texten: "Jakobs brunnen. Var och en som dricker av detta vatten han bliver törstig igen. Men den som dricker av det vatten jag giver honom han skall aldrig någonsin törsta. Utan det vatten jag giver honom skall bliva honom en källa vars vatten springer upp med evigt liv. Till minne af Sofia A Mossberg komp av prof Olle Hjortzberg. Glasmålare Hugo Schultz, Kristinehamn 1929". På norra korväggen rektangulär spegelförsedd, grönlaserad trädörr till sakristian. Ovanför denna en väggmålning föreställande ett kors med en slingrande orm. Rosabruna strålar utgår från korset med en vit duva på var sida. Foder kring dörren utgörs av rostrosa avfärgning i putsen. Öster om dörren en själaringningsklocka. Kormatta i ryateknik, ritad och komponerad av prästfrun Brita Elving, Blomskog. Vävd av Signe Sterner och Ida Ahlfors, Töcksfors. Två stycken 11-armade golvljusstakar från 1929 av mässing. Den ena försedd med ett lamm, den andra med ett skepp. På var sida om trappstegen en marmorerad träkub med varsin 5-armad kandelaber av mässing. Ambo av lackerat trä. Väggradiatorer.
PREDIKSTOL på långhusets nordöstra kortsida. Med ingång från sakristian. Den 5-kantiga korgen är försedd med speglar och marmorerad i brunt, grått och grönt. Under hänger festonger, band och druvklasar. Ovanför den trekantiga dörröppningen en målning på väggen föreställande en förgylld strålande sol med en duva som flyger ut ur solen. Därunder en vit-grå drapering. Nedanför predikstolen på golvet; piano, katafalk och diverse annat material.
Vid långhusets sydöstra gavel, på en 8-kantig förhöjning i golvet står den 8-kantiga DOPFUNTEN av målat trä. Benen utgörs av 8 stycken voluter och dopskålen finns innanför ett spegelförsett ramverk. Lock av trä försett med knopp i form av en druvklase. Dominerande färger är grönt, brunt och guld. Fönsternischen används som dopbord och fönstret är sedan 1981 försett med fönstermålning. Fönstret är indelat i horisontella fält och med kraftiga färger gestaltas: fiskar, solen, en duva och ett kors. På sydöstra väggen finns en väggfast psalmnummertavla som upptill avslutas på samma sätt som predikstolens dörröppning, alltså tre delad. Under nummertavlan ett skåp marmorerat i grått, vitt och svart. Ovanför finns en ängel med en bägare målad i putsen. LÄKTAREN hålls uppe av 4 stycken parställda pelare med fyrkantiga marmorerade fundament med runda bruna mot toppen avsmalnade kolonner. Doriska kapitäl, marmorerade och försedda med förgylld kant. 2 par pelare "inbyggda" i tornväggen. Dessa är fyrkantiga, annars målade som övriga pelare. Taket under läktaren av vitmålad lockpanel i nord-sydlig riktning. Bröstningen är på mitten framskjuten för att härbärgera orgeln. Mot kyrkorummet är bröstningen indelad i speglar och marmorerad i brunt, grönt och guld. ORGEL tillverkad av H Nordfors & Co, Linköping. ORGELFASAD med Konung Gustaf V:s namnskiffer i mitten, tillverkat av bildhuggaren Yngve Leyert, Lidköping. Läktaren är försedd med gradänger och har trägolv. På läktarens södra sida finns 5 bänkar, på den norra en bänk och en textilförvaringshurts.
SAKRISTIAN ligger två trappsteg under korgolvet. Golvet är lagt med brun heltäckningsmatta, väggarna är vitputsade och taket består av brunlaserade brädor, lagda som lockpanel. Rektangulärt fönster i öster med 2 innerbågar utan spröjs. 4 stycken innerdörrar alla med 3 speglar; 2 till garderober, 1 till vindfång och en till sakristian. Denna dörr, som sitter fem trappsteg upp på den västra väggen, har en tresidig avslutning uppåt och marmorerad framsida mot kyrkorummet. De andra dörrarna är rektangulära och helt betsade i brunt. Ett altare av sten mot söder, på väggen ovanför hänger ett krucifix av trä och metall. Två gamla tavlor: Pro Christo & Ecclesia. Enkel möblering med skrivbord och stapelbara stolar. Två äldre blåmålade trästolar.
Tornets första våning utgörs av VAPENHUS med tegelgolv och vit puts på ytterväggar. Taket av trä är mönsterlagt i "kassetter" och brunbetsat. Dubbelport av trä mot väster med fasad panel på insidan. På norra sidan, en trappa av trä, betsad i brun-grönt, som leder upp till läktaren. På södra sidan ett litet rundat fönster med träbåge. På var sida om fönstret en garderob med väggar av brunbetsad lockpanel, försedda med smala dörrar med tre speglar och kammarlås. Under trappan ett WC med golv lagt med linolium, väggar av puts och skivor, tak av skivor. Mot öster finns en dubbel, brunbetsad, spegelförsedd och delvis glasad dörr som leder in till kyrkorummet.
TORNET har 4 våningar. Andra våningen innehåller ett TORNRUM med laminatgolv, de andra våningarna har trägolv. Väggarna är vitputsade hela vägen upp i tornet.
ÖVRIGT: ljus- och ljudreglering sker från en bänk mitt i kyrkan. I vapenhuset förvaras en gammal gravhäll av täljsten. Den har formen av ett flackt sadeltak. I kyrkorummet hänger tre mässingskronor i mittgången samt åtta vägglampetter av mässing. På läktaren finns två mässingskronor. Alla är tillverkade hos Lars Holmström i Arvika.