Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRJÄNG BJÄRN 1:48 - husnr 5, KARLANDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KARLANDA KYRKA (akt.)
2002-09-05
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Enskeppig salkyrka med entré via vapenhus i västtorn. Tresidigt avslutat, något förhöjt korparti i öster. Vidbyggd sakristia i norr och västläktare med orgel. Öppna bänkar från 1800-talets andra hälft, fördelade i fyra bänkkvarter. Predikstol i provinsiell barock på norra sidan. Stor altaruppsats och halvcirkelformad altarring. Dopaltare och medeltida dopfunt på korets norra sida. Taket täcks av ett trätunnvalv.

KYRKORUMMET med putsade väggar avfärgade i vitt, täcks av ett tunnvalv med en slätpanel, målad i beigegrönt. Gråmålad, enkel taklist. Golvet i mittgången är lagt med stora hällar av skiffer, bänkkvarteren är något förhöjda och lagda med lackat trä. Sidogångarna har en yta av betong. I mittgången och i korsarmarna ligger en rödkantad heltäckningsmatta. I sidogångarna ligger en vävd matta av jute. Väggarna bryts upp av rundbågade, kopplade och gråmålade träfönster försedda med antikglas och spröjsade så att rutorna får ett liggande format. Raka fönsterbrädor av skiffer. Fyra gråmålade dragstag, det främsta försett med skena för spotlights. Långhuset har fyra öppna BÄNKKVARTER ( 7+7 i de två främsta kvarteren, 8+8 i de bakre samt 2 lösa bänkar på var sida om västentrén.) Bänkarna från 1864 har skrank mot korsgången som är försedda med roströd bröstpanel och marmorerade, halva balusterdockor. Sits målad i blått, invändig rygg samt psalmbokshylla marmorerad i beigegrönt och blått. Den profilerade gaveln liksom utvändig rygg målade i rostrött. Lösa dynor i blått, bänkvärmare under varje bänk. Bakom bänkkvarteren i väster finns utrymme för mixerbord, psalmböcker, bokbord och en ljusbärare. Väggen mot väster klädd med beigemålad väv och försedd med två elektriska lampetter. På långhusväggarna hänger lampetter för stearinljus, över respektive kvarter hänger en mässingskrona och i mittgången två kronor av trä.

Kyrkorummets ingångsdörrar i väster är moderna pardörrar av trä, delvis glasade och målade i ockra gult. I söder och norr är de inåtgående, dubbla trädörrarna försedda med speglar, och målade i grått, beige och blått. Överljus med rundad överdel. Dörr med marmorerade speglar i nordvästra hörnet till förrådsutrymme och pannrum under läktartrappa. På norra långväggens östra del finns en enkel trädörr till sakristian.

KORET är något förhöjt och lagt med skiffer. Tresidig avslutning i öster. Fönsteröppningar på snedställda väggarna. Väggar och tak lika kyrkorummet. Dominerande ALTARUPPSATS i barockstil. Dess övre del från 1730-talet fanns i den gamla kyrkan och är gjord av okänd mästare. Den visar i mitten Kristus på korset omgiven av Maria och Johannes. På sidorna finns spiralvridna kolonetter samt Moses och Aron. Avslut med Lammet med segerfana. Den nedre delen är tillverkad 1785 av bildhuggaren Eric Grund från Karlstad. Den snidade centralbilden visar en nattvardsscen. På var sida om detta står, mellan ett par marmorerade pelare, till vänster Abraham med Isak och på den högra sidan Johannes döparen. Predella med text samt konstnären och datering 1785. Dominerande kulörer är blått, blågrått, beigeblå marmorering samt guld och silver. Uppsatsen vilar på ett uppmurat och putsat fundament som även är altare. Altaret täcks av en träskiva. Krokupphängning för antependier. En öppen halvcirkelformad ALTARRING av svarvade balusterdockor, försedd med dörrar. Målat i grått, grönt och guld, knäfall med blått tyg. Förhöjt golv, lagt med parkett. PREDIKSTOL står på ett murat putsat oktagonalt fundament. Trappa av trä med "öppen" sida. Grön med vit överliggare. Oktagonal korg med 5 figurer: Jesus och evangelisterna. Blåa släta speglar mellan dem. Blågrön med röda inslag samt guld och silver och beigeblå marmorering. Oktagonal baldakin med basunblåsande änglar och överst en fanbärande Kristus på en stor guld glob. Undertak blått med strålande sol och en hängande duva. På sidorna hänger girlanger med blommor och fruktklasar. Vävd kormatta från 1961, rutor och kors, beiga kulörer i botten med bruna och blå inslag. KYRKVÄRDSBÄNKAR under korfönstren. Invändigt vita, utvändigt röda med speglar med beige-blå marmorering, grön överliggare. 2 st änglar som bär upp PSALMNUMMERTAVLOR, svarta med guldram. Står på fyrkantiga pelare, grönblå med marmorerade lister. Nederst en stegplatta på svarvade ben. 2 st ljuskronor av trä, 2 st sjuarmade ljusstakar av smidesjärn. Modern hållare för 4 kollekthåvar utan skaft, rosa, piano och ambo. 11 stycken korstolar med skinnklädsel. Bakom altaret finns en vitmålad textilförvaring för antependier. I koret finns en DOPPLATS med modernt altare av ek. På väggen ovanför en gobeläng av Sofia Widén, kulörer i beige, gult, tegelrött, blått och grått. DOPFUNT från 1200-tal av täljsten och med trälock. På cuppan finns akantusslingor i platt ursparad teknik. Vittringsskador. Färgrester efter målning i mörk kulör. Står på ett ca 40 cm högt träfundament; oktagonalt och brunmålat.

SAKRISTIAN är rektangulär med nylagt skiffergolv, putsade, vita väggar och tak av omålade gamla plankor. Fönster i norr i rundbågig djup nisch. Vitmålat rundbågigt fönster med blyspröjs, i nischen en skifferhäll, fungerande som bönealtare. Dörr till garderob och utgång enkel slät och gråmålad. Dörr till kyrkorummet rundbågig målad grå med ljusblå lister. Möblerat med skrivbord, två gamla omålade bänkar. Mellan dessa en tavla av takmålning från den gamla kyrkan.

LÄKTAREN nås från förrummet via två trätrappor. Här finns inga fasta bänkar, bara lösa stolar. Golvet lagt med röd heltäckningsmatta. Byggdes ut i kyrkorummet ca 1 meter i samband med den senaste renoveringen. Den raka balustraden med stora och små speglar och överst och nederst ett tandsnittsmönster, flyttades fram. Dess kulör är grönt, beige med röda inslag. Balustraden är förhöjd med grönmålat smidesräcke. I kyrkorummet finns 6 synliga fyrkantspelare som bär upp läktare, blåmarmorerade. Dessutom två pelare i förrummet. På läktaren orgel från 1951, med 17 stämmor. Tillverkad av H Lindegren i Göteborg. Orgelfasaden är bred med trappstegsformad siluett, målad i grön lasyr.

Tornets nedre plan är uppdelat i VAPENHUS och FÖRRUM. Golvet i vapenhuset är lagt med skiffer, vägarna är putsade och tak av gamla breda plankor, laserade. På väggen minnestavla av sten över kyrkobyggaren Olof Håkansson. Västport av trä, omålad på insidan. Pardörrar med speglar; mot vapenhuset målade i ockra gula toner, mot förrummet med marmoreringar. Två trappsteg av skiffer leder upp till pardörren. På var sida om trappstegen finns gamla gångjärn i tornväggen, där en äldre dörr in till kyrkorummet hängt tidigare. Förrummet har gammalt skiffergolv i mittgången och nyare skiffer på sidorna. Väggar av skivor och målad väv. Tak av trä med delar av gamla takmålningar från gamla kyrkan. Läktarunderbyggnaden innehåller tre rum: Handikapptoalett, väntrum och förråd. Dörrar av trä försedda med marmorerade speglar. Dominerade kulrör är ockragult, tegelrött och vitt.

TORNRUM med trägolv från olika tider. Oputsade stenväggar och smal trappa upp till lanterninerna.
OLOF PERSSON (1760-1830), "konstmästern i Kyrkebyn" var en förmögen, originell och sägenomspunnen bonde som kunde ta sig tid till sitt "älsklingsgöra" -att snida träarbeten i naiv stil. Han har gjort arbeten till bl a Järnskogs, Töcksmarks och Östervallskogs kyrkor. Även i de norska gränskyrkorna lär finnas utsmyckningar gjorda av Olof Persson. Han signerade sina verk med monogrammet OP . Han ligger begravd på Östervallskogs forntida kyrkplats i Kyrkobyn.