Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FORSHAGA ULLERUDS PRÄSTBOL 3:1 - husnr 8001, ÖVRE ULLERUDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖVRE ULLERUDS KYRKA (akt.)
2004-08-26
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMETS interiör är ljus och rymlig. Detta intryck skapas av korsplanens öppna och breda form. Tvärskeppen, koret och utrymmet under västläktaren skjuter ut likformigt från kyrkans kvadratiska korsmitt. Innertaket är högvälvt och består av korsande tunnvalv, vitmålat med grå taklist. Golvet är av lackat trä och väggar samt tak är klädda med vit brädpanel. Väggarna genombryts av stora rundbågiga fönsteröppningar, med vitmålade bågar och svagt färgade glas i olika nyanser. LÄKTARE finns i väster, med en öppen furutrapp. Både läktarbarriären och orgelfasaden har ett klassicistiskt utförande. Läktarbarriären är målad blågrön med förgyllda detaljer och bärs upp av åtta pelare, samt halvpelare efter ytterväggarna. Den första ORGELN installerades i kyrkan 1859 och är byggd av orgelfirman Zetterqvist & Son i Örebro. Fasaden är krönt av en stjärnprydd, förgylld lyra.
Kyrkan har sedan en renovering på 1960-talet rödlaserade enkla TRÄBÄNKAR. De är uppställda i fyra kvarter. I södra och norra korsarmen finns lösa stolar. I den norra korsarmen har en LILLKYRKA inrymts med eget altare. Utrymmet under läktaren är fritt från inbyggnader. Äldre detaljrika och bemålade inventarier är altaret, ett krucifix samt predikstolen. De skapar kontinuitet till det "moderniserade" kyrkorummet.
KORET, med rakt avslut, är upphöjt tre trappsteg över det övriga kyrkorummet och avgränsas från detta med ett i nationalromantisk stil utformat korskrank. Vid korskranket står två nummertavlor på svarvade trästolpar, från 1700-talet. ALTARUPPSATSEN beställdes till kyrkan 1740. De skulpterade figurerna är utförda av bildhuggaren Isac Schullström. Listverken kring altartavlan, själva altaret och övrigt är tillverkat av schatullmakaren Anders Rang från Filipstad. Altaruppsatsen är utförd i en provinsiell barockstil med kraftig reliefverkan. Den centrala motivbilden är en skulpterad korsfästelsescen, en sk kalvariegrupp. Under Jesu fötter finns ett kranium med korslagda benknotor. Bakom korsfästelsegruppen framtonar en svagt målat österländskt stadsmiljö, Jerusalem med kupoler, ringmurar och stadsport. På den ljusblå himlen står skrivet början på bibelcitatet "Herren mitt." samt "Jehove" med hebreiska tecken. På vardera sida om centralbilden finns två kapitälförsedda kolonner. Mellan dem står de fyra evangelisterna Matteus, Markus, Lukas och Johannes. Ovanför själva altartavlan står en skulptur av den triumferande Kristus på ett blått klot. I sin vänstra hand håller han en tvåtungad fana med ett latinskt kors på röd botten. Kristus är omgiven av två änglar. Allra överst vilar ett lamm på en bok förseglad med sju sigill, Agnus Dei, Guds lamm och den helige skrift. Lammet håller den traditionella korsprydda segerfanan som är ett rött Sankt Georgskors på vit botten. Altaruppsatsen är marmorerad i olika färger. Vissa skulpturer är förgyllda, andra försilvrade. ALTARET är rektangulärt och sitter fast i altaruppsatsen. Altaruppsatsen omringas av en tresidigt, rakt vinklad, altarring med gröngult vävt tyg på knäfall och överliggare.
Kyrkans DOPFUNT är medeltida och utförd i sandsten. Den står på en rund sockelplatta med inhuggna runor, unikt för Sveriges funtar. Funten är tvådelad och det finns spår som visar att plattan ursprungligen har haft ett hål i mitten. Funten dateras 1200-talets början och är säkerligen tillverkad i Västergötland och tillhör de inventarier som flyttades över från den gamla kyrkan.
PREDIKSTOLEN löper ut i kyrkorummet från hörnet mellan den norra och östra korsarmen. Den är tillverkad 1778 av bildhuggaren Eric Grund. Rokokons kännetecken framträder tydligt. Formerna är lekfulla och oregelbundna men med kvardröjande överdådiga barockdrag. Runt korgen finns skulpturer av Jesus och nio av hans lärjungar. Varje lärjunge har den sedvanliga boken i handen, dels sitt personliga attribut. Fälten mellan lärjungarna pryds av utskurna, olikformade fantasiornament. Från koret leder trappan upp till predikstolen. Vid trappans början finns ett dörröverstycke med texten "Herrans hus til Prydnad av dänne Predikstol uppförd på kyrkans bekostnad av Bildhuggaren Eric Grund i Carlstad." Under takbaldakinen svävar en försilvrad duva. Längst ytterkanterna hänger utskurna girlanger i den breda gesimsen. Ovan den står medaljonger med öppna, skulpterade volutbågar på vilka vilar putti med lagtavlorna. På korgens balustrad står två putti med ljushållare i händerna. Intill dessa finns ett timglas med fyra glas.
På tvärbalken i taket ovan koret hänger ett senmedeltida gotiskt KRUCIFIX med Jesus i nästan naturlig storlek. Kroppen är mager och anletsdragen lidande. Jesus har skägg och långt svart hår som hänger ned till axlarna. På huvudet har mästaren en liten, enkel törnekrona. I tre av korsets ytterändar finns bildplattor med blommotiv. På den fjärde plattan, under Jesu fötter, avbildas en dödsskalle. Kyrkan har även haft ett medeltida sakramentsskåp, numera förvarat hos Statens Historiska Museum.