Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ARVIKA GRYTTERUD 2:2 - husnr 2, MANGSKOGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MANGSKOGS KYRKA (akt.)
2003-10-03
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Rektangulärt kyrkorum med rakt avslutat, förhöjt kor. Altaruppsats i provinsiell barock, predikstol från 1916 med marmorerade speglar, två öppna bänkkvarter, rak västläktare och orgelfasad i klassicistisk stil målade i grått och guld. Ett flackt välvt trätunnvalv.
KYRKORUMMET har GOLV av lackerade brädor, mittgångsmatta av ull i blågrått. Gråmålad golvlist. Putsade väggar som bryts upp av okopplade fönster, målade i grått. Snedställda, putsade fönstersmygar. Profilerad TAKLIST målad i grå marmorering. 28 stycken öppna BÄNKAR fördelade på två kvarter med mittgång och sidogångar. Bänkarna är målade i gröngrå täcklasyr och försedda med lösa dynor i brunt. Bänkgavlar med speglar målade i gult och förgyllning. Fem stycken, tvådelade, vitmålade DRAGSTAD av järn.
KORET är förhöjt ett steg och lagt med lackade brädor. ALTARUPPSATS tillverkad 1757 av Isac Schullström. Centralmotivet utgörs av den korsfäste Kristus med Maria och Johannes på var sida. Utanför detta, finns mellan två släta kolonner med korintiska kapitäl, Mose med stentavlorna och Aron med rökelsekaret till höger. Uppsatsen avslutas upptill med en strålande sol omgiven av trumpetblåsande änglar och krönt av Lammet med segerfanan vilken symboliserar Jesus som segrare över döden. Runt uppsatsen finns förgyllda akantusblad. ALTARE uppbyggt av tegel och vitmålat. Antependieupphängning med öglor på mässingstång. Femsidigt bruten ALTARRING med marmorerade fält i rött, grått, grönt och blått och förgyllda lister. Stoppat knäfall klätt med gult tyg. Överliggare av trä. På södra sidan står en KYRKVÄRDSBÄNK med dörrar försedda med röda marmorerade fält. KORMATTA av ull i röllakansteknik. Dominerande färger är blått, rosa och grönt. Vävd av Libraria 1958, komponerad av Anna-Lisa Odelqvist-Kruse. DOPPLATS i korets södra med med DOPFUNT från 1947 i grön kolmårdsmarmor. Ett bord finns här liksom en målning "Madonnan och barnet" av Tage Rhodin.
PREDIKSTOLEN är tillverkad till restaureringen 1916. Den är ritad av arkitekt Bror Almqvist och tillverkad av kyrkvärden Gustaf Magnusson. Den utgörs av en sexkantig korg med rak trappa. Både trappan och korgen har odekorerade fyllningar. På ljudtakets krans finns kors, ankare och hjärta, symbolerna för tro, hopp och kärlek. Taket kröns av ett bart kors vilket symboliserar uppståndelsen och undertill hänger en duva som symboliserar den helige ande. Duvan är eventuellt från en äldre predikstol. På väggen finns en solkrans med inskriptionen IHS.
Under LÄKTAREN i väster är några bänkar borttagna så att en öppen plats bildas på var sida. Mot västväggen finns på var sida skåp samt plats för klädavhängning. På södra sidan står en ljusglob. Läktare med rak läktarbarriär mot kyrkorummet försedd med speglar, målade i beige och grönt. Den bärs upp av sex stycken fyrkantiga pelare, försedda med kannelyrer och laserade i brunbeigegrå. Liten ORGELFASAD, med ren, enkel utformning utan egentliga stildrag, målad i grått. ORGEL med 19 stämmor, byggd 1954 av Olof Hammarberg.
VAPENHUS i tornet har golv av skifferhällar, putsade väggar och ett vitmålat plant innertak. En rak, omålad trappa av trä mot sydväggen leder upp till läktaren och mot norrsidan vidare upp i tornet. Under trappan finns mot norrväggen en toalett inrymd.
SAKRISTIA golv av breda såpskurade brädor, putsade väggar avfärgade i vitbeige. Rektangulärt fönster mot söder försett med smidesgaller. Dörr mot kyrkorum i väster och mot utgång i öster. Båda dörrarna är av trä, gråmålade och försedda med speglar. Taket består av breda vitmålade plankor och taklisten består av vitmålad hålkärlslist. På golvet ligger en röllakansmatta i gulbrunt och möbleringen består av ett nytt bord av fura och fyra äldre stolar målade i brunt.
NÅGRA AV DE ÖVRIGA INVENTARIERNA
SERAF, ängel med sex vingar, hänger på södra långhusväggen. Eventuellt tillverkad av bildhuggaren Isac Schullström. LJUSBÄRARE tillverkad av Håkan Brunzell. Kyrkan äger tre KLOCKOR varav de två yngsta hänger i kyrktornet: Storklockan från 1939 är gjuten hos KG Bergholtz, Stockholm. Lillklockan är gjuten 1738 av Eric Näsman, Stockholm. Den tredje klockan från 1724, är gjuten i Karlstad.