Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TORSBY LÅNGAV 1:25 - husnr 1, DALBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

DALBY KYRKA (akt.)
2004-09-07
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Det rektangulära kyrkorummet har ett lägre, rakt avslutat kor i öster och orgelläktare i väster. Rummet avdelas med kolonner i mittskepp och rudimentära sidoskepp och mittskeppet täcks av ett trepassformat valv. Öppna kyrkbänkar är fördelade i två kvarter. Vägg- och takmålningar från byggnadstiden, är utförda av konstnären Tor Hörlin, Stockholm. I kyrkan finns flera inventarier från de tidigare kyrkorna på platsen.

KYRKORUMMETS GOLV är i mittgång och sidogångar lagt med rött tegel i fiskbensmönster. I mittgången ligger en blågrå melerad matta. BÄNKARNA står på lackat trägolv i samma nivå som tegelgolvet. Bänkarna har rektangulära gavlar i rödbrunt dekorerade med grå marmorerade spegelfält. Gavlarna har blågråmålat ramverk med röda lister. Bänkarna är strålaserade med svart överliggare. Psalmbokshylla finns, men fotbräda saknas. I bänkarna ligger hela röda dynor. Mot koret är två bänkar på var sida borttagna. Golvet är här lagt med rött tegel i munkförband. VÄGGARNA är klädda med slätpanel. Undre delen är gråmålad medan den övre delen är målad i gulvitt. Väggfälten delas av en svart list. Längs ytterväggarna löper en bänk. Mot vapenhuset finns en delvis glasad pardörr av trä. På norra väggens främre del finns en reservutgång som består av en tvådelad träinklädd dörr med spanjoletthandtag.
TAKET bärs upp av fem par rödbruna pelare av trä. De är försedda med kapitäl med varierande figurframställningar, målade i svart-vitt. Mot kor och vapenhusvägg avslutas kolonnraderna med fyra pilastrar med liknande kapitäl. Taket, som utgörs av ett treklövervalv, är dekorerat med figurscener i tempera med motiv från Gamla och Nya testamentet. Arbetet är utfört av konstnären Tor Hörlin. Mittpartiet är blåmålat medan sidopartierna har figurativa målningar som återger händelser ur såväl Gamla som Nya testamentet. På södra sidan vid orgelläktaren illustreras första Moseboken första kapitel, verserna 2 och 4. "Och jorden var öde och tom och mörker var över djupet och Guds ande svävade över vattnet,,,,,,,". Därpå följer andra mosebokens 19:e och 20:e kapitel med verserna 25 respektive 1: "Och Moses steg ner till folket och sade detta. Och Gud talade alla dessa ord och sade: Jag är Herren din Gud, som har fört dig ut ur Egyptens land, ur träldomshuset.". Den tredje ålningen återger Psaltarens psalm 137 med verserna 4 och 6: Hur skulle vi kunna sjunga Herrens sång i främmande land? Nej , om jag förgäter sig Jerusalem, så förgäte min högra hand sin tjänst..". Figurframställningen på den norra sidan börjar vid orgelläktaren med Matteus första kapitel, vers 23: "Se, jungfrun skall bliva havande och föda en son, och man skall giva honom namnet Emmanuel, vilket betyder Gud med oss". Mittmålningen återger Matteus 21:8: "Och folkskaran, som var mycket stor, beredde ut sina mantlar på vägen; men somliga skuro kvistar av träden och strödde på vägen." Den tredje målningen på norra sidan visar Matteus 26:50: "Jesus sade till honom: Min vän, gör vad du är här för att göra. Då stego de fram och grepo Jesus och tog honom fången." På väggen ovanför kortrappan finns fyra änglar, varav de två översta håller ett språkband med texten: "Ära vare Gud i höjden". Ovanför detta syns ett moln med Guds lyftade hand.
KORET ligger fem steg ovanför kyrkorummets nivå och nås via en trappa av tegel. En antydan till korskrank delar koret från kyrkorummet. Koret är smalt och djupt och har ett golv av rött tegel. Taket utgörs av en mjuk valvslagning i tre faser av slätpanel. Panelen är här målad i blått och försedd med en målad duva. I östväggen finns ett runt fönster upptaget. På södra väggen finns ett målat KORFÖNSTER efter förlaga av Tor Hörlin, utfört av NP Ringström, Stockholm 1928. Motivet utgörs av en välsignande Kristus med texten: "och medan han välsignade dem försvann han ifrån dem och upptogs till himmelen".
Mot norr finns dörr in till sakristian. Den är försedd med en grönmarmorerad omfattning och överstycke med voluter och ett förgyllt kors. En målad text lyder: "Jag är uppståndelsen och livet".
ALTARUPPSATS från 1686 utgörs av en oljemålning på duk föreställande Kristus på korset. På var sida om honom står Maria och Johannes. Tavlan, som kan vara tillverkad i trakten, har en stram ram med kolonner på var sida och en inskription längs ner med. Uppsatsen omsluts av ett sirligt ramverk med stiliserade växt och bladverksornament. ALTARRINGEN av trä är tresidig, marmorerad och delvis genombruten. Knäfall och överliggare är stoppade och klädda med svart skinn.
I koret finns två tre medeltida skulpturer. I korets norra del står en Madonnabild som troligen är ett norskt arbete från 1200-talets tredje fjärdedel. Det är en träskulptur av lövträ med välbevarade färger. Den sitter i senare kompletterat skåp av furu. En skulpterad pietà, troligen från 1400-talets första fjärdedel, finns i korets södra del. Skulpturen, som troligen är tillverkad i en regional verkstad eller Västergötland, sitter i ett skåp delvis av furu. Ett krucifix hänger i valvbågen. Det är troligen ett provinsiellt arbete från 1300-talets första fjärdedel med sekundär bemålning.
PREDIKSTOL ritad av Bror Almqvist. Den raka korgen har en enkel slät utformning med listverk och marmorerade speglar. Ovanför predikstolen finns en huv smyckad med änglahuvuden med blå vingar, spira och bandornament. I taket finns en målad sol mot en blå himmel. Ingång sker från sakristian. Predikstolen nås via en dold trappa från sakristian.
En medeltida DOPFUNT står på långhusgolvet, strax nedanför korets södra del. Den är av täljsten i två delar. Dopfunten är troligen tillverkad på 1200-talet och har en kittelformad cuppa med närmast plan undersida. Längs randen finns ett spetsflikornament och kring mitten en enkel repstav. Rund fot med skrånad översida, försedd med tre koncentriska kretsar veckade bandornament. Upptill övergår den i cylindriskt skaft, som på mitten har välgjord repornament. Genomgående centralt uttömningshål. Cuppan som är gjort av grovt material är relativt sned, vittrad och har sprickor medan foten i det närmaste är oskadd. Ett lock av trä är från 1928 och ritat av Bror Almqvist. Dopfunten står på en grönmålad träsockel med gröna fyllningar och röda lister. Vid dopplatsens sydöstra hörn står ett stort grönmålat bord. I golvet under bordet finns ett gjutjärnsgaller för varmluftsaggregat. På sydväggen hänger en ikon i form av en triptyk.
PSALMNUMMERTAVLA söder om koret är ritad av Bror Almqvist. Den har en svart tavla med grått ramverk och skåp för siffrorna med svartmålade utsirade gångjärn. Tavlan är dekorerad med tre änglahuvuden med blå vingar. En ORGEL står på kyrkorummets golv, i anslutning till
LÄKTARE i väster bärs upp av fyra kolonner liknande de övriga i kyrkorummet och ansluter inte mot ytterväggar. Den raka läktarbarriären är försedd med marmorerade spegelfält målade i gråblått. På läktaren finns gradänger och fasta bänkar. En ORGEL från 1928 är byggd av A Magnussons orgelfabrik i Göteborg. Den har 23 stämmor som är fördelade på två manualer och en självständig pedal. ORGELFASADEN, som inte är ljudande, är utförd för att harmoniera med interiören i övrigt. Den står "inskjuten" i västväggen och är målad i gröngrått med röda detaljer. Den kröns av två basunblåsande änglar. På fasaden finns också tre änglahuvuden med blå vingar.
LÄKTARUNDERBYGGNAD från 1981 består av väggar mot kyrkorummet som upptill är försedda med ett glasat parti. Mot söder finns brudkammare och mot norr ett öppet kapprum. Väggarna mot kyrkorummet är försedda med åtta stycken målningar av David Hjulström från 1737-39. Dessa har tidigare suttit i den förra kyrkan, troligen som läktarbarriär. Idag finns ytterligare två tavlor; komponerade av Alf Dahlberg, präst i Dalby 1980-81.
SAKRISTIAN med ingång från korets norra sida, ligger några trappsteg under korgolvets nivå. Den har golv av lackad fura, väggar av gråvit stående lockpanel och tak av brungrön, profilerad lockpanel. Trappa till predikstolen på den västra sidan har ett delvis genombrutet, gråmålat räcke. Ett fönster mot öster och dörr till förstuga i norr. I sakristian finns dörrar till olika förrådsutrymmen, dessa har speglar och är marmorerade. Rummet är möblerat med olika, äldre möbler och på golvet ligger en stor matta. Ingång utifrån sker i förrummet via en gammal port som hört till den gamla kyrkan.
VAPENHUSET är avlångt åttkantig. Det valmade taket har mot en grågrön botten, figurativa målningar utförda av Tor Hörlin. Centralmotivet utgörs av en fiskebåt, dessutom änglar. Väggarna är klädda med gråvit, stående lockpanel. Golv av rött tegel. Ingång från söder genom delvis glasade pardörrar. Ett gråmålat, rektangulärt träfönster i väster. En trappa med genombrutet räcke vid nordöstra hörnet leder upp till läktaren. På de övriga tre snedställda väggarna finns enkla spegeldörrar som leder in till WC och två förråd.