Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING GÄRDSMYGEN 6 - husnr 1, MÖSSEBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MÖSSEBERGS KYRKA (akt.)
2001-06-20
Interiörbeskrivning
MÖSSEBERGS KYRKA - Enskeppig hallkyrka som är invändigt uppbyggd som ett traditionellt kyrkorum med indraget och upphöjt kor åt väster, en orgelläktare i öster och en örhall/ "vapenhus" där huvudporten finns. Från förhallen öster om långhuset når man övriga utrymmen såsom kapp- och samlingsrum åt norr, toaletter, trappa till läktaren och suterrängvåning via klocktornet åt sydöst samt vaktmästarutrymmen.
LÅNGHUS - Kyrkorummet är rektangulärt i sin plan, högt och luftigt då kyrkan med sitt branta sadeltak är öppen ända upp i nock. Väggarna är putsade varmt vita och taket är invändigt klätt med smal, gråblålaserad träpanel. I taket ovan orgelläktaren finns två rektangulära fönster. Från öster till väster i hela kyrkorummet finns, med jämna mellanrum, gracila limträbågar som löper från golv till taknock. Bågarna, som är förankrade i väggen med utvändigt synliga ankarjärn, är likt bänkarna målade i en plommonlila färg.
Från orgelläktaren och fram till triumfbågen är den södra väggen uppbruten med högsmala, jämt placerade fönsterspalter som ger kyrkan en tydlig vertikal resning. Fönstersmygarna är rektangulära med utkragning åt öster och med fönsterbänkar i kalksten. Fönstren, som har rutor av frostat glas, bågar av trä och ej är öppningsbara, sträcker sig från midjehöjd till en bit under takets början. Den södra väggen har kortare, rektangulära fönstersmygar högt upp på väggen. Långhusets golv består av rött lertegel lagt i jämna skift. I söder och norr finns bänkkvarter med tio bänkar vardera, kvarteren är åskilda av en mittgång.
Bänkarna lämnar plats åt sidogångar i norr och söder och en bakre gång där en corona står placerad. Öster om det södra bänkkvarteret kan lösa stolar placeras. Här finns även ett piano samt en större kororgel vars fasad är riktad mot norr och spelbordet mot väster. Predikstolen står fritt strax intill korets södervägg. Östväggen av håltegel, under läktaren, är vitputsad och har, i linje med mittgången, en rektangulär pardörr vars dörrblad har vertikala glasslitsar som ger ljus från vestibulen. Denna flankeras av två lägre enkeldörrar av samma modell.
BÄNKAR - De öppna bänkarna av trä, som är målade i en plommonlila färg, har en enkel, modernistisk utformning med psalmbokshylla baktill. Bänkarna är orginal från kyrkans uppförande.
PREDIKSTOL - Predikstolens korg är fyrsidig med öppning mot väster och med två trappsteg från korgolvet. Korgen, vars sidor av vitlaserat trä är prydda med kannellerade fyllningar, vilar på ett lågt fundament av betong.
KORORGEL - Orgelns fasad har ett enkelt formspråk som med bland annat målade fältindelningar i ljust lila och plommon, stänkmålning och tredelad övre del anspelar på äldre orglars utseende. Orgeln sattes in i kyrkorummet 1991.
KOR - Korets golv, som är belagt med finslipade bruna kalkstensplattor, är upphöjt tre trappsteg. Korgolvet har längst åt öster ett lågt staket av smide samt en reversibel handikappramp. Några meter in på kordelen finns en kölbågig triumfbåge murad i tegel. Bakom triumfbågen är nord- och sydvägg något indragna och taket något lägre. "Osynligt" sidoljus kommer in från söder genom högsmala fönster lika dem i långhuset. Ljuset faller in på altaret invid västväggen som är prydd med träskulpturer. Även i takfallet finns på vardera sidan fönsterband med armerat glas. I väster, någon meter från korväggen står kyrkans murade altare. Ovan altaret hänger, i trådar från taket, ett kors av glas och metall gjort av Arne Lundin, Falköping. Hela västväggen är prydd med utskurna träfigurer i halvrelief föreställande "Kristi återkomst", ett konstverk skapat 1975 av Harry W Svensson, Fägre.
ALTARE - Kyrkan har ett vitputsat, rektangulärt altare med en utskjutande altarskiva av kalksten.
ALTARRING - På tre sidor om altaret, anslutande till den rakt avslutade västväggen, finns en enkel altarring med fyrkantiga hörn och en öppen del mot mittgången i öster. Altarringens stomme består av järnsmide, armstöd och knäfall är klädda med ett rött tyg. Från altaret och ut genom öppningen i altarringen ligger en matta prydd med geometriska mönster. Altarringen tillverkades 1988.
DOPFUNT - I korets sydvästra del finns kyrkans dopfunt i form av en granitkvader som vilar på ett lågt, runt fundament. "Cuppans" sidor är prydda med figurer av metall tillverkade av samma konstnär som gjort altarkorset.
ORGELLÄKTARE - I öster finns orgelläktaren vars barriär, som har en böljande S-form, består av en smal spaljépanel samt ett säkerhetsräcke i metall. Östväggen genombryts av tre fönsteröppningar i form av tre kors av olika storlek. Läktargolvet, som är uppdelat i låga gradänger, är klätt med en grå laminatmatta. På läktarens norra sida står orgeln.
ORGEL - Orgelns front är präglad av ett modernisktiskt och något assymetriskt formspråk. Orgeln tillverkades 1961 av H Eule och byggdes om 1978 av Smedmans orgelbyggeri.
FÖRRUM - Förrummet har ett brett entréparti åt öster som består av pardörrar i trä som är uppglasade efter ett kvadratiskt rutmönster. Rummets golv består av kalkstensplattor lika dem i koret. Väggarna är av synligt lertegel och taket är ett vitmålat betongtak. Åt söder finns en halvtrappa ned till ett samlingsrum med soffor och skrivbord. Åt norr finns vaktmästarrum, ett ringlande trapplopp som mellan vitputsade väggar leder upp till orgelläktaren samt en trappa som leder ned till en sutterrängvåning där det bl.a. finns lokaler för ungdomsverksamhet och öppen förskola.
SAKRISTIA - låst, ej besökt
SUTERRÄNGVÅNING - Ingång från söder. I utrymmena finns rum för bl.a. barnverksamhet.