Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING BÖRSTIG 4:1 - husnr 1, BÖRSTIGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BÖRSTIGS KYRKA (akt.)
2001-06-20
Interiörbeskrivning
BÖRSTIGS KYRKA är en bred, enskeppig kyrka med tresidigt avslutat korparti i öster, vidbyggd sakristia till koret i norr och ett lägre vapenhus i en våning av trä åt väster.
LÅNGHUS - Kyrkorummets väggar är putsade och kalkade svagt grå. Taket är ett flackt trätunnvalv som har en svagt grå kulör. Taklisten, i form av en hålkärlslist, är målad grå och ljusblå. I långhusfasaden finns åt söder två korgbågiga fönstersmygar och åt norr tre, alla putsade som väggarna.
Fönstren (tillverkade 1933, kanske efter äldre förebild) består av inner- och ytterbåge, med korgbågigt överstycke, som båda har korspost. Bågarna är målade i en ljust grå kulör. Innerbågens fyra lufter är ospröjsade medan ytterbågens lufter är spröjsade till sex rutor. På sydfasaden, mellan fönstren, finns en sydportal i en korgbågig dörrnisch.
Pardörren är inåtgående, med korgbågigt överstycke, med dörrblad som har tre fyllningar (målad i en ljust grå kulör). Mellan fönstren (och dörren på sydfasaden) hänger trearmade ljusamplar i mässing. Långhuset har ett trägolv där plankorna är lackade.
Kyrkan har två öppna bänkkvarter åt söder (5+6 st) som delas av en tvärgång från sydportalen och ett bänkkvarter åt norr (13 st). Åt väst har man tagit bort ca två bänkar på vardera sidan). Från taket hänger över båda sidornas bänkkvarter två ljuskronor av mässing.
I långhuset intill västväggen går trappor upp åt norr respektive söder. Räckverken, som består av smala, svarvade balusterdockor är baktill täckta av skivor och undertill har man inrättat förvaringsutrymmen och elskåp. Dessa sekundära väggar består av stående panel som målats likt övriga väggar. I västväggen finns en pardörr med tre fyllningar (målade i blågrått, beige och grått) som leder in till vapenhuset (sannolikt 1933-34). Från norr till söder hålls kyrkan i takhöjd ihop av fyra metallstag.
BÄNKKVARTER - Bänkarnas sidostycken, frontpartier och bakstycken är målade i en ljust gråblå kulör och har utanpåliggande fyllningar, marmorerade i beigegrått, omgivna av beigebruna lister. Överliggare och fotlist är målade i gråblått. Ryggstöden, av liggande pärlspånt, och sittbänkarna är målade i grågrönt (sprucken färg). Bänkarna sattes in vid renoveringen 1900 och moderniserade med sidospeglar och fronter 1933-34. Undertill finns äldre bänkvärmare.
ORGELLÄKTARE - Orgelläktaren i väster vilar på sexton kannellerade pelare med enkla kapitäl målade i en mörkt grå kulör. Den raka läktarbröstningen har samma kvadratiska fyllningar som altarringen med skillnaden att läktarbröstets fyllningslister är målade ljusare grå. Upptill finns ett recent säkerhetsräcke i metall (grått). Läktarens golv, som är likt långhusets, består av gradänger. Norr om orgeln återstår endast den bakre sittbänken, av samma typ som kyrkans övriga. Söder om orgeln är de två främsta kvar medan de två bakre är enklare bänkar.
ORGEL - Orgelfasaden är klassicerande med tre bågformade öppningar med synliga pipor. Överstycket kröns av ett solfjädersliknande ornament. Fasaden är färgsatt i blått med grå partier och förgyllda lister och detaljer. Spelbordet är riktat mot kyrkorummet och färgsatt likt läktarbröstet.
KOR - Kyrkans kordel avskiljs från långhuset genom ett förhöjt trägolv (räcker inte ända fram till bänkfronterna) som målats i stora schackrutor i två gröna nyanser. Väggar och tak är lika långhusets. I korets två yttersidor finns fönster likt dem i långhuset med skillnaden att de korfönstren har antikglas med gul och svagt lila kulör. På korets norra vägg finns kyrkans lilla predikstol i provinsiell barock med tillhörande ljudtak. Nedanför predikstolen står en femarmad golvljusstake av smide. Invid korets sydvägg finns kyrkans romanska dopfunt. På väggen invid dopfunten finns en enkel kalkstensskiva uppsatt som dopaltare. Ovan dopaltaret finns en inramad broderad kalkduk av hög ålder.
PREDIKSTOL - På korgen kan man läsa att V J Cransberg gjorde predikstolen "ånyo" 1730. Korgen är femsidig med hörnen markerade av vridna kolonner med kompositaekapitäl. Varje sida har en bågöppning med snidade figurer i halvrelief föreställande Kristus och de fyra evangelisterna. Korgens överstycke är prytt av bevingade änglahuvuden och den nedre listen är i form av ett utskuret akantusbladverk och blommor. Korgens underdel, målad i en svartgrön kulör, smalnar av nedåt och vilar på en flersidig kolonett.
Ljudtaket har ut med sidorna hängande, blomsterprydda festoner av trä med rosetter i hörnen. Under ljudtaket hänger en förgylld duva och själva taket kröns av snidade änglafigurer med palmblad i händerna och rocailleprydda kartuscher med skrift i. Som krönfigur står den uppståndne Kristus med korsfanan. Korgen och ljudtaket är polykroma med marmorerade delar där orange, blått och brunt dominerar. Trappan, målad i tre gråa nyanser, med ett räckverk som pryds av tre målade fyllningar med utanpåliggande lister, är ett från renoveringen 1933-34.
DOPFUNT - Kyrkans medeltida dopfunt är av sandsten med liten fot och en cuppa som är dekorerad i lågrelief med geometrisk dekor. Locket är av mässing.
ALTARUPPSATS - Mot östväggen finns en stor altaruppsats i provinsiell barock från 1685. Uppsatsen är arkitektoniskt ordnad med en mitttavla med blå bakgrund med snidade figurer föreställande Maria och Johannes vid Kristi kors. Tavlan flankeras av två större figurer som sannolikt föreställer Moses och Paulus. På sidorna sitter utskurna ornament i form av akantusbladverk och voluter. Ovanpå entablementets krön finns en målad tavla föreställande den uppståndne Jesus. Tavlan omges av tre änglafigurer med språkband.
På postamentet finns en notering som anger att tavlan målades om 1824 och att den äldre målningen togs fram och konserverades 1933. Uppsatsen är polykrom där orange, en blå marmorering samt förgyllda detaljer dominerar. Uppsatsen står på ett fristående altare av trä (1800-tal).
ALTARE - Altarets sidor och front består av ett gråblåmålat ramverk med fyllningar som är marmorerade i gröngrått och förgyllda fyllningslister.
ALTARRING - Altarringen, som är femsidig ansluter ej till östväggen. Varje sida av fronten pryds av tre mindre fyllningar med en förgylld fyllningsram. Ramverk och fyllningar är målade i en ljust grå kulör. Knäfall och armstöd är klädda med en gröngrå plysch/sammet. Innanför ringen är golvet, som består av lackade golvplank, något upphöjt. Framför runden finns en vävd matta med frans, nedanför dopaltaret ligger en ryamatta.
SAKRISTIA - Sakristians golv har en blå heltäckningsmatta. Väggarna är gråputsade. Taket, och taklisten består av äldre brädor som målats i samma kulör som väggen. Ingångsdörren i öster är en äldre beklädnadsdörr som åt sakristian består av fyra breda brädor som målats grå. Ingången till kyrkorummet går via dubbla dörrar med tre fyllningar som är täckmålade med grå färg.
Åt norr finns ett småspröjsat fönster med mittpost. Fönstersmygens väggar och tak har kalkmåleri med liljestensliknande motiv och en bild av en duva. På fönsterbänken finns krucifix och nedanför ett knäfall. Utmed östväggen finns ett skåp i furu som har hängande textilförvaring bakom ett tygdraperi.
VAPENHUS - Vapenhuset har ett mörkfernissat trägolv med golvlist. Väggarna är av stående, bred panel som är gråmålade liksom taklisten. Taket, av träpanel, är målat något ljusare grå. I takets mitt finns en målad stjärna från vilken en enkel lyktarmatur hänger. Åt söder finns ett brett, utåtgående dörrblad med tre gråblå fyllningar (1933-34). Åt väster finns ett litet, rektangulärt fönster med endast ytterbåge som har mittpost. Varje luft är spröjsad till två lufter (gråblå).