Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING TUNHEM 8:6 - husnr 1, ÖSTRA TUNHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA TUNHEMS KYRKA (akt.)
2001-05-16
Interiörbeskrivning
ÖSTRA TUNHEMS KYRKA är en mindre, enskeppig salskyrka med vapenhus i tornet i väster och sakristian bakom koret i öster.
LÅNGHUS - Kyrkorummets golv är belagt med relativt smala träplank som lackats. Väggarna är putsade och målade gulvita. Långhuset har ett välvt trätak som är målat i samma färg som väggen. Taket avslutas nedtill med en ljust grönmålad rundstavslist. Kyrkan har två öppna bänkkvarter som går ända bak till västväggen in under orgelläktaren. Färgsättningen harmonierar med bänkarna utvändigt. Framför det norra bänkkvarteret finns en enkel psalmnummertavla på fot som upptill pryds av en lyra. Bredvid denna finns en dopfunt i trä. I långhusets nordvästra hörn finns, i väggen mot koret, en nisch där man placerat en mindre gipsavgjutning av Thorvaldsens Kristusfigur. Framför nischen har man byggt ett enkelt altare i trä som målats ljublått. Predikstolen är placerad i långhusets sydöstra hörn. I väster finns en orgelläktare som är fästad i ytterväggarna. Under läktaren finns en pardörr som leder ut till vapenhuset.
FÖNSTER - I långhusets norr- respektive södervägg finns tre högsmala, spetsbågiga fönstersmygar som inte är speciellt djupa. Fönsterparet längst åt väster är delvis dolda av orgelläktaren. Fönsterbågarna, som är kopplade och målade vita, har korspost där varje luft är spröjsad till tre rutor.
BÄNKINREDNINGEN består av öppna bänkar som sattes in vid renoveringen av kyrkan 1946-49. Bänkskärmarna består av ett ramverk med tre fyllningar. Bänkarnas gavlar är prydda med en enkel, utanpåliggande fyllning som dekorerats med en grov marmoreringsmålning. Utvändigt är bänkarna laserade i gulgrönt och blågrönt, invändigt i en gulröd kulör. På sittbänkarna finns oranga sittdynor. Mot ytterväggarna ansluter bänkkvarteren med en bröstning av träskiva eller masonite.
PREDIKSTOLEN, från 1946-49, vilar på en orangemålad bas i form av trälåda. Den flersidiga korgen har en enkel utformning med med stora fyllningar. Sidorna avskiljs med konkava hörn med en högsmal fyllning. Fyllningarna är dekormålade med en rödgrå marmorering. En rundbågig port som leder genom korväggen in till predikstolens korg.
DOPFUNTEN, som är tillverkad i trä, har en bred, "kolonnliknande" fot som är färgsatt i två bruna nyanser. Ovanpå finns ett enkelt dopfat i mässing. Även dopfunten är från 1946-49.
ORGELLÄKTAREN, som är färgsatt likt predikstolen, har ett högt läktarbröst med tre rektangulära fyllningar. Mellan fyllningarna finns marmorerade fält. Läktarens undertak är ett vitlaserat brädtak. På ömse sidor av orgeln finns tre gradänger. Ett bänkpar, lika dem i övriga kyrkan, finns bevarade på den bakre gradängen. På norra sidan finns framför dem ytterligare två enklare bänkar. Golvet på läktaren är belagt med en gulbrun heltäckningsmatta.
ORGELN har en näst intill odekorerad front som är uppdelad i tre delar. Spelbordet är vänt mot kyrkorummet. Färgsättningen är densamma som på övriga, fasta inventarier. Några pipor är målade i en orange kulör, en list är grön och resten av fasaden är laserad i en gulgrön kulör.
KOR - Koret och långhuset avskiljs genom en rundbågig triumfbåge vars sidor bildar pilastrar som sticker ut en bit i rummet. Korgolvet är förhöjt med två trappsteg. Korväggarna och taket, ett tunnvalv, är putsade och målade likt långhuset. Invid korets rakt avslutade östvägg står ett enkelt altare av trä. På väggen bakom altaret finns ett enkelt träkors. Altaret omges av en altarring som inte ansluter mot korets östvägg. På ömse sidor av altaret finns en dörr in till den bakomliggande sakristian. På korets norra vägg finns ytterligare en dörr. Dörrarna, som består av ett ramverk med en stor, rektangulär spegelfyllning i mitten, är färgsatta likt bänkkvarterns utsida. Åt söder finns en djup nisch. I denna finns åt öster ett förråd, åt söder ett fönster och åt väster leder en dörr till den dolda trappan i väggen som leder upp till predikstolen. Dessa dörrar har enkla dörrblad, backelithandtag och är målade gråvita.
ALTARE - Enkelt altare av trä mot östväggen.
ALTARUPPSATS - Omålat, stort träkors som är uppsatt på östväggen, ovan altaret.
ALTARRINGEN, tresidig med konkava hörn, är mycket enkelt utformad. Barriären är av grålaserat trä med knäfall och armstöd klädda i ett gulgrönt tyg. Golvet innanför altarringen är något upphöjt och täckt av heltäckningsmatta.
SAKRISTIAN - Ej besökt
VAPEHUSET har golv belagt med stora naturstensplattor, väggarna är lika dem i övriga kyrkan och taket av trä, är laserat i ljusgrönt. Åt norr finns en liten, spetsbågig fönstersmyg med en ospröjsad fönsterbåge. På södra sidan löper en trappa upp till tornets andra våning. Trappan, av trä, har handledare av smide utmed väggen. Trappans underdel, innehållande förråd, är inbyggd med vitmålad masonite.
TORNVÅNINGAR - Andra våningen har trägolv, taket har synliga, vitmålade bjälkar. Åt norr har väggen byggts in bakom ett smalt förråd med väggar av vitmålad masonite. Åt väster finns ett fönster och åt öst pardörrar som leder till orgelläktaren. Längs södra väggen leder en trätrappa upp till tredje våning. Ytterligare en stegliknande trappa leder från denna våning till fjärde våningen där klockorna finns.