Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING FLOBY 39:1 - husnr 1, FLOBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FLOBY KYRKA (akt.)
2001-06-13
Interiörbeskrivning
FLOBY KYRKA är en enskeppig salskyrka med rakt avslutat kor åt öster, vidbyggd sakristia bakom koret och torn åt väster med vapenhus i första våningen.
LÅNGHUS - Kyrkorummet täcks av ett flackt trätunnvalv med profilerade lister lagda i ett rutnät på träpanelen, allt målat ljust grått. Tre rutor ovan mittgången har rundlar, omgivna av en list med utskurna fyrpass och geometriska mönster i profil. Från rundlarna hänger likadana ljuskronor av mässing. Nedtill ansluter taket till väggen med en profilerad trälist målad (uppifrån sett) med gröngrå, gul och grön marmorering. Väggarna är putsade och målade vita (pga åldern är de nu flammiga) ända ned till golvet. Eftersom långsidoväggarna har kommit att luta kraftigt utåt har man satt in sex dragjärn. Golvet består av såpade eller oljade träplankor. Fyra bänkvarter är separerade genom en mittgång och en tvärgång vilken löper från sydporten till nordporten. En sidogång under läktaren skiljer bänkkvareteren från västväggen. I korsmitten finns en corona i svart smide. Orgelläktaren, i väster, vilar på fyrsidiga, gröna pelare med avfasade hörn. Västväggen under läktaren är en del av läktarunderbyggnaden och har en vitmålad strukturtapet. Taket under läktarbröstet är beklätt med äldre, gråvit träpanel. Från taket, på norra sidan, hänger ett votivskepp är från 1700-talet (senare renoverat bla runt 1940). På södra sidan finns en äldre malmklocka. På västväggen finns fyra modernare ljusamplar.
FÖNSTER - I söder- och norrvägg syns fem av huskroppens sex fönsterpar med putsade smygar och fönsterbänkar av slipad kalksten. Fönstren har breda inner- och ytterbågar (sannolikt original), uppdelade i vardera två lufter. De nedre rektangulära lufterna är spröjsade till 25 rutor och de övre lufterna, med rundbågiga överstycken, är spröjsade, i klyftform, till tretton rutor. Glaset i innerbågarnas rutor är antikglas i gult och vanligt glas.
PORTAR - Centrerade på södra respektive norra väggarna finns nischer, liknande fönstersmygarna, med ingångsportar som består av dubbla pardörrar med tre fyllningar per blad. Fyllningarna är marmorerade i grönt och beige, fyllningslisterna i rosa och mörkare grönt. Ramverket är grågrönt (denna färgsättning och uppdelning gäller alla dörrar om inget annat anges). Ovanför vardera dörren finns en vit platta med bibelcitat. I gavelfältet finns lunettfönster. Den norra dörren leder till ett vindfång med en äldre gravstenshäll som golv. Ytterdörren är en beklädnadsdörr lik porten i vapenhuset. Den yttre dörren åt söder är igensatt. På väggen mellan fönstren och dörrarna finns nioarmade ljusamplar uppsatta.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - En pardörr med tre fyllningar i vardera dörrbladet leder in till en större läktarunderbyggnad (från 1953). Mittgångens golv har en brun heltäckningsmatta. Väggarna är av stående, vitmålad, spåntad träpanel. De bakre läktarpelarna är synliga som delar av grunda nischer (psalmbokshyllor) i väggarna. Åt söder finns ett samlingsrum (från 1982) med träimiterande plastmatta och beige tapeter. Åt norr finns toalett och pannrum/förråd som får ljus från långskeppets västligaste fönsterpar. Den stora porten till vapenhuset är ursprunglig. Dörren har utanpåliggande gångjärn och sidan mot läktarunderbyggnaden är beklädd med profilerad, grönlaserad panel som lagts i ett rombmönster.
BÄNKAR - Öppna, stileklektiska bänkar från 1877-78 som är fristående och ej når ut till ytterväggen. Bakstycken och fronter har marmorerade spegelfyllningar i dörrarnas färgsättning. Sidostyckena, grovt laserade i grågrönt, är utsågade i profil där toppen slutar i en volut. Ryggstöd och sittbänk är helt släta och målade i en ljusare grön kulör.
LÄKTARE - Läktarbröstet består av ett ramverk med kvadratiska, marmorerade fyllningsspeglar i samma färgsättning som altaruppsatsen. Ett säkerhetsräcke är av gråmålad metall. Golvet är av trä och uppdelat i gradänger. På södra sidan av orgeln har bänkarna tagits bort och ersatts med lösa stolar för kören. På nordsidan finns bänkarna kvar. Bakom orgeln finns plats för ytterkläder. Större ORGEL med pipor upp till takhöjd, tillverkad 1968 av firma Otto Hammarberg i Göteborg. Fasadens östra front indelas i sju olika höga grupperingar med synliga orgelpipor. Upptill avslutas varje parti med en förgylld rosett. I övrigt är fasaden målad i ljust brunt.
KOR - Övergången mellan kor och långhus markeras av ett förhöjt korgolv som är lackat och sannolikt förlängt ca en meter åt väster. På nordsidan finns predikstolen och öster om denna, i koret, står dopfunten. Utmed nordväggen i koret finns två långa bänkar som är lika övriga bänkar i färgsättningen men med enklare, mindre profilerade sidostycken (sannolikt från mitten av 1900-talet, alternativt förändrade). Vid söderväggen står en större kororgel med en front av omålat trä. Här förvaras även lösa stolar. På ömse sidor av altaruppsatsen, vid den rakt avslutade korväggen i öster, finns dörrar (sannolikt ursprungliga) in till sakristian. Pardörrarna har profilerade foder och kraftigt profilerade överstycken. Varje dörrblad har tre fyllningar färgsatta som övriga dörrar men med en mörkare gröngrå fyllningslist istället för den rosa.
Norr respektive söder om sakristians dörrar hänger psalmnummertavlor med överstycken i segmentbågeform och nedtill smyckade med blomsterornament och två voluter. Färgsättningen liknar predikstolens och de är sannolikt av samma ålder. Utanför altarrunden finns två höga, sjuarmade golvljusstakar av mässing.
DOPFUNTEN är tillverkad av sandsten och daterad till 1175-1275. Den har en enkel, odekorerad, rund cuppa som är avfasad nedtill samt en fot med profilerade lister.
PREDIKSTOL - Korgen på kyrkans nyklassicistiska predikstol är rund och består i huvudsak av ett mittparti med gröngrått ramverk och enkla gulröda fyllningar. Upptill finns profilerade lister i guld, grönt och orangerött och nedtill en utskuren dekorlist med hängande, förgyllda tofsar utskurna i trä. Korgen vilar på en rund kolonn och bärs upp av konsoler. I mittpartiets fyllningar uppsattes år 1940 träskulpturer, troligen från 1700-talet, av Kristus ochde fyra evangelisterna. Trappan leder ned mot öster och räckverket består av ett ramverk och fyllningar lika predikstolens. Ljudtaket pryds nedtill av samma utskurna dekorlist med guldtofsar som predikstolen och har samma färgsättning. Upptill finns ytterligare olika lister och dekorer och allt kröns av ett förgyllt kors. Undertill är ljudtaket blått med två strålglorior i varandra.
ALTARUPPSASTS, ALTARE OCH ALTARRING - I den takhöga altaruppsatsen finns en oljemålning med motivet "Jesus välsignar barnen" som målad av Mårten Eskil Winge 1878. Altartavlan flankeras av dubbla korintiska kolonner som bär upp ett entablement. Ovanför detta finns ett överstycke som har ett gudsöga i strålgloria som huvudmotiv. Postamentet, där den något indragna mittdelen utgör själva altaret, består av ett ramverk med fyllningar. Färgsättningen är i marmorerat grönt, gröngrått, guld och orangerött. På ömse sidor, mellan kolonnerna, står träskulpturer (1700-tal?) från den gamla kyrkan, insatta 1940 efter att de restaurerats och kompletterats av konservatorn Olle Hellström. Åt vänster finns Petrus och till höger Paulus. Korset på altaret är från 1971. Altarringen ansluter till uppsatsens sidor och till östväggen. Ringen består av smala, utskurna balustrar som är färgsatta i grönt, guld och rosa samt svarta upptill och nedtill. Knäfall och armstöd är klädda i ett guldfärgat, randigt tyg. Golvet innanför ringen är något upphöjt.
VAPENHUS - Golvet är belagt med kvadratiska kalkstensplattor, väggarna är vitputsade och taket består av breda träplank (äldre) som målats ljust grå. Kyrkans huvudport i väster är i konstruktionen lik kyrkans andra ytterdörrar, men något högre, och på insidan målad grågrön. Utmed norra och södra väggarna löper vridna trätrappor upp mot andra våningen. Jämte trapporna finns djupa fönstersmygar, en åt norr och en åt söder, och rundbågiga fönster med endast ytterbågar som är spröjsade till 28 rutor. Öster om fönstren finns väggfasta skåp för el.
TORNVÅNINGAR - Andra våningen har ett äldre, obehandlat trägolv och tak samt väggar lika vapenhusets. I en djup nisch, åt öster, mot läktaren, finns en ursprunglig, gråblå dörr med tre fyllningar. Åt väster finns ett spröjsat lunettfönster (ytterbåge). I rummets sydvästra hörn har taket ett hål från vilket tornurets lod hänger ned. I denna våning förvaras även träskulpturer från 1700-talet samt en äldre orgelfasad. Utmed den västra väggen leder en enkel, grå trappa av trä upp genom en trälucka till tredje våningen som har ett golv likt andra våningens. Taket är nästa vånings bjälklag. Vissa av bjälkarna har spår av brand. Åt väster, norr och söder finns rektangulära fönsterbågar som är gjutjärnsspröjsade till tolv rutor. I denna våning förvaras äldre böcker i äldre skåp samt diverse äldre inventarier, bl.a. bänkar. Utmed norra väggen löper en stegliknande trappa upp till fjärde våningen där kyrkans två klockor hänger.
SAKRISTIAN (se även kor) har vitkalkade väggar, tak med smal, gråmålad pärlspånt och lackat trägolv av äldre, breda tiljor. Ett större bord av mörkt trä omges av fem stolar klädda med röd sammet. Möblerna skänktes till kyrkans återinvigning 1953. I norra väggen finns en dubbel pardörr som leder ut på kyrkogården. Innerdörren har tre fyllningar med färg likt övriga dörrar och den yttre är en inåtgående beklädnadsdörr, sannolikt ursprunglig. Utmed norra och västra väggen finns fasta textil- och förvaringsskåp (sannolikt 1953). Mitt på östväggen finns ett tygbeklätt altare av trä med knäfall och på väggen ett krucifix på nytt kors men i övrigt sannolikt en 1700-tals träskulptur från den tidigare kyrkan. På ömse sidor av altaret finns rundbågefönster med kopplade bågar med korspost och blyspröjsat innerglas med åtta rutor per luft. På väggarna hänger bl.a. porträtt av fyra av pastoratets präster, en skiss av kyrkan (1892) samt ett foto av professor Winge.