Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS DANNIKE 1:56 - husnr 1, DANNIKE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

DANNIKE KYRKA (akt.)
2002-09-17
Interiörbeskrivning
DANNIKE KYRKA är en stenkyrka med rektangulärt långhus och halvrunt kor i öster. Ingångar genom vapenhuset i väster och sakristians. Korgolvet är förhöjt och markeras av en välvd triumfbåge. En orgelläktare finns i väster. Långhuset har fasta vägganslutna bänkkvarter.

LÅNGHUS

GOLV - Kyrkans plankgolv är gråmålat och täcks i mittgången och framme vid koret av heltäckningsmatta i mörkt rosa kulör.

VÄGG - Slätputsade väggar avfärgade vita. Nere vid golvet löper en blåmålad golvlist. Under den blåmålade taklisten löper en bård marmoreringsmålad i blå kulörer. Taklisten är rödmålad närmast taket.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Speglad pardörr i väster målad i gråblå kulör. Tre spegelfyllningar på vardera dörrblad marmorerade i ljust gråblå kulör. Platta runda trycken i vit metall. Gråmålad trädörr i norr till sakristian med tre spegelfyllningar marmorerade i beige kulör. Handtag i smide.

FÖNSTER - Två rundbågiga fönster i norr och tre i söder. Innanfönster i tre lufter spröjsade till tre rutor per luft. Gråmålade fönstersnickerier. Fönstersmygarna mycket djupa och vidgar sig utåt mot kyrkorummet. Radiatorer placerade i fönstrens nederkant.

TAK - Vitmålat tunnvalvstak.

KOR

GOLV - Förhöjt gråmålat korgolv.

VÄGG - Slätputsade väggar avfärgade vita. Blåmålad golvlist. Triumfbågen har en dekormålat i grå, beige och blå kulörer. I ett marmorerat fält finns inom tre cirklar en kalk, en duva och en triangel.

FÖNSTER - Två rundbågiga fönster åt nordöst samt sydöst med bemålat glas. Korfönstren utfördes 1951 av konstnären Erik Abrahamsson. Det ena fönstret framställer skapelsen, det andra har motiv från tredje trosartikeln. Varje fönsterluft är spröjsad till nio rutor. Fönstersnickerier utförda i mörkt trä.

TAK - Vitmålat takvalv.

FAST INREDNING

ALTARE - Altare av trä invid östväggen målat i grå kulör. Pilastermotiv i hörnen med kannelyrer bemålade i orange och guld. Två små knäfall täckmålade grå, stoppade och klädda med grått tyg.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen dateras till 1656 och har tidigare stått i Länghems gamla kyrka. Den inköptes 1835 från Länghems församling och motivet är Kristus på korset omgiven av Maria och Johannes. Altaruppsatsen är helt utförd i snidat trä i klassicerande stil. Korsfästelsescenen inramas av fyra vitmålade kolonetter. Bakom detta tre spegelfyllningar marmorerade i grå, blå och rosa kulör. Fåglar i relief vid kanterna. En tandsnittslist i grått och guld kantar undersidan av krönande tympanon. Under tympanon finns ankaret och korset i guld mot grå fond med rödmålade voluter i kanterna.

ALTARRING - Altarringen är femkantig och målad i grått och brunt. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med grått tyg. Balusterdockor marmorerade i beige med inslag av blått.

BÄNKINREDNING - Öppna bänkkvarter på förhöjt golvparti målat i beige kulör. Två öppna bänkkvarter varav det södra utgörs av 15 bänkrader och det norra av 13. Speglade sidostycken målade i blå kulör med brunmålad sockel och överliggare. De rektangulära spegelfyllningarna är marmorerade i beige och blå kulörer inramade av en orange list. Speglade invändigt och målade i rödbrun kulör. Psalmboksstöd i grönt och fotstöd i beige kulör. Sittytor klädda med tyg i rosa kulör. Radiatorer under bänkarna. LÄKTARBÄNKAR i form av fem rader i norr och två i söder, utformade lika övrig bänkinredning.

PREDIKSTOL - Predikstolen härrör från senare delen av 1600-talet och är placerad invid norra långhusväggen. Trappan är rak och målad i beige och grått. Dess speglade utsida är brunlaserad. Korgens motiv föreställer de fyra evangelisterna. Under dessa finns smala spegelfyllningar i brunt med listverk i blått, orange och beige. Utkragande överstycke målat i blått, brunt, grönt och orange. Ljudtaket har sexkantig form och är fästat i taket via ett gråmålat järnstag. Ljudtaket har samma färgsättning som korgen. Undertaket är marmoreringsmålat och i dess mitt hänger en duva målad i vitt och orange.

ORGEL - Orgelfasaden är gråmålad med speglade luckor. Fasaden har ett förhöjt mittparti och orgelpipor i vit metall. Den undre speglade delen är marmoreringsmålad i grå kulörer. Sidopartierna kröns av en stjärna. Spelbordet är placerat intill läktarbarriären och målat i grå kulör. Kyrkans första orgelverk inköptes 1857. En ny orgel invigdes 1926 byggd av Liareds orgelbyggeri med fasad efter omarbetat förslag av arkitekten vid Kungliga Byggnadsstyrelsen E Lundberg. Ett nytt orgelverk byggdes 1957 av Tostareds Kyrkorgelfabrik.

LÄKTARE - Fyra runda läktarpelare målade marmoreringsmålade i gråblå kulör bär upp läktaren. Läktargolvet utgörs av beigemålade gradänger. Golvet i söder täcks av heltäckningsmatta i gråbeige kulör. Insidan av läktarbröstningen är speglad och gråmålad. LÄKTARBRÖSTNINGEN är speglad med rektangulära smala stående fyllningar i tre större sektioner. Bröstningen är beige- och grönmålad med fyllningar marmorerade i samma kulörer. Skyddsräcke i gul metall som på mitten bryts av med en stor bågformig gråmålad ljushållare i trä.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - Kyrkans äldsta bevarade inventarie är dopfunten i huggen sandsten daterad till sent 1100- eller tidigt 1200-tal. Dopfuntens två delar är sammanfogade till en med cement. Cylindrisk cuppa med ringkedjefris och skrånande undersida, täckt med uppåtriktade rundade fjäll. Rund fot med skrånande översida och upptill avslutad med kraftig vulst. På randen två koncentriska ritsade cirklar.

NUMMERTAVLA - På norra sidan i koret finns en nummertavla med svart botten och guldram på golvstativ i smide.

VAPENHUS - Vapenhuset är inrymt i tornets första våning. Trapplopp i trä i norr till läktarhallen. Gråmålad barriär, överliggare och stolpe i mörkare grått och beigemålade trappsteg. Första trappavsatsen ett steg upp från golvet är utförd i sten. Förrådsutrymme under trapploppet med speglat väggparti målat i grå kulör. Gråmålad fast skåpinredning i sydöstra hörnet. Väster om fönstret en väggfast hylla.

GOLV - Golvklinkers i rödbrun kulör. Mattor i mittgången i bruna kulörer.

VÄGG - Slätputsade väggar avfärgade i vit kulör.

PORT - Port i väster i form av pardörr i trä med tre spegelfyllningar på vardera dörrblad. Målad i mörk grå kulör med speglar marmorerade i beige och brunt, inramade av ljusblå list. Speglad pardörr i öster lika långhuset.

FÖNSTER - Ett enluftsfönster i söder spröjsat till åtta rutor i djup fönstersmyg.

TAK - Plant innertak och profilerad taklist.

SAKRISTIA

GOLV - Golvet täcks av en heltäckningsmatta lika långhuset.

VÄGG - Slätputsade murade väggar avfärgade vita. Gråmålad golvlist. Vid södra väggen på vardera sidan om entrén till sakristian finns gråmålade väggfasta skåp med speglade luckor.

PORT - Gråmålad speglad dörr till vindfång i öster.

FÖNSTER - Ett fönster mitt på norrväggen. Innanfönster i två lufter med antikglas blyspröjsade till 16 rutor.

TAK - Tak i skivmaterial målat vitt.

TORN

VÅNING 1 - Vapenhus

VÅNING 2 - Läktarhall. Trägolvet är målat i beige kulör och på detta ligger en rosa heltäckningsmatta. I samma kulör är avsatsen till trapploppet i norr som leder upp i tornet. På denna en beigemålad kvadratisk träpelare och gråmålad handledare. Väggarna är slätputsade och avfärgade vita förutom en del av östväggen som är utförd i vitmålad pärlspontpanel med övre rundad form. Här finns ett fönster spröjsat till 16 rutor och en speglad dörr in till läktaren. Ett runt fyrluftsfönster åt söder i djup fönstersmyg. Vitmålat tak.

VÅNING 3 - Trägolv och murade väggar med obehandlad yta. En trälucka i östväggen. Ett rektangulärt enluftsfönster åt norr och ett åt söder spröjsade till två rutor.

VÅNING 4 - Klockvåning. Trägolv och obehandlade murade väggar. Öppen takstolskonstruktion i trä. Dubbla ljudluckor med rundbågig form åt vardera söder, väster och norr.