Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS RYDBOHOLM 1:377 - husnr 1, VISKAFORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VISKAFORS KYRKA (akt.)
2004-12-10
Interiörbeskrivning
VISKAFORS KYRKA är en salkyrka med rektangulärt långhus, smalare kor invändigt och sakristia norr om koret i samma byggnadsdel. Koret avskiljs från långhuset med en låg helt rak korbåge. Långhuset sträcker sig ett stycke in i torndelen i väster. Det nationalromantiska stilidealet uttrycks genom den mörka, öppna takstolen av omålat trä och forntidsinspirerad dekor i form av till exempel djurhuvuden och hjulkors. All fast inredning är ursprunglig om inget annat nämns.

LÅNGHUS
GOLV - Obehandlat brädgolv under bänkarna, slipad röd kalksten (troligen öländsk) i mittgången. Över stengolvet ligger en lös grön matta.

VÄGG - Vitmålade tegelväggar. Under varje takstol förs krafterna ned till väggen där träkonstruktionen vilar på en vitmålad konsol i tegel mellan varje fönster.

PORT - Till vapenhuset i väster leder en korgbågig, omålad dubbeldörr av furu med hamrade järnhandtag.

INNERDÖRRAR - Norr om porten till vapenhuset finns en enkeldörr av furu som leder till trapphuset. Denna omålade dörr med rakt överstycke har ett smitt handtag med tidstypisk nyckelskylt som liknar ett djurhuvud och kraftiga stilenliga gångjärn som når över hela dörrbladets bredd, smidda och rikt ornamenterade.

FÖNSTER - Fyra rundbågiga fönster åt söder och tre åt norr, det mest östligt placerade i söder delas med koret. Fönstren har korspost och är spröjsade till 32 rutor. En del av rutorna är tonade i gult. Ovanför predikstolen vid norra långhusväggen finns ett runt fönster, spröjsat till fem rutor. Under läktaren i torndelen finns åt både norr och söder två tätt sittande fönster med raka överstycken, placerade i samma nisch. Uppe på läktaren finns två rundbågiga fönster åt norr och söder, också tätt sittande i samma nisch. Samtliga fönstersnickerier i kyrkan är vita.

TAK - Trätaket i omålad furu är öppet hela vägen upp i nock och har synliga takstolar. Längs långhusväggarna är taket något indraget och längst ned nära övergången till väggen finns ett lodrätt takparti. Kraften från takstolarna leds ned till en dekorativ, kolonnliknande konstruktion av stockar under varje takstolsben. Dessa vilar i sin tur på en från väggen utspringande, teglad konsol. Denna konstruktion i trä under varje takstolsben har skurna symboler som målats i blått och gult på de utskjutande stockändarna, bland annat syns tecknen för tro, hopp och kärlek.

KOR
GOLV - Förhöjt golv av röd slipad kalksten i två steg där koret smalnar av. I det nedre korpartiet ligger gröna mattor löst, och i det övre partiet framför altarringen ligger en röd lös matta. Samma röda stengolv innanför altarringen.

VÄGG - lika långhuset.

INNERDÖRR - I korets bredare del finns på sydsidan en dubbeldörr med rakt överstycke som leder in till ett farstuliknande rum på korets sydsida. Helt lik porten till vapenhuset i övrigt. Från detta rum leder en dörr in till den smalare kordelen nära altaret, utformad helt likt dörren till trapphuset i nordvästra änden av långhuset, under läktaren. I norr finns en dörrlös öppning mellan sakristia och predikstol.

FÖNSTER - Två fönster, beskrivna ovan, delas med långhuset. Ett liggande rektangulärt fönster med rakt överstycke och två lufter på korets nordöstra och sydöstra sidor. Alla fönster har vita snickerier.

TAK - Det smalare korpartiet har ett välvt brädtak av trä som är avskilt från långhuset. Korbågen är helt rak och relativt låg. Det nedre stockvarvet i övergången mellan tak och vägg i det smalare korpartiet är dekorerat med en skuren, böljande forntidsornamentik som målats blå och gul.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Några typiska läktarunderbyggnader har inte gjorts, däremot har ett antal bänkrader tagits bort under läktaren i början på 1970-talet, till förmån för en löst stående träskärm i omålad furu på varje sida om mittgången, bakom vilka psalmböcker och ytterkläder kan förvaras. Träskärmarna tillverkades av dåvarande kyrkvärden Nils Varenius, som dessutom tillverkade ett bönealtare till sakristian av några av de borttagna bänkarna. På södra sidan under läktaren finns även sent tillkomna, vita skåp för förvaring av kyrkliga textilier.

FAST INREDNING
ALTARE - Murat altare i tegel och med röd slipad (troligen öländsk) kalksten ovanpå, på framsidan och större delen av sidorna. Längst in mot väggen skymtas vitmålat tegel.
ALTARUPPSATS - Den rektangulära altartavlan är skulpterad i trä och försedd med ett stort krucifix i mitten.

ALTARRING - Rak altarring av röd kalksten (troligen öländsk) som löper från vägg till vägg i det smalare korpartiet. Även knäfallet är gjort i sten med fast dyna som klätts med beige tyg, liksom överliggaren. Under överliggaren syns en fris med uthuggen ornamentik bestående av rundlar i vilka vindruvsklasar och vinblad avbildats. Druvorna och bladen är målade i en ljust blågrön kulör, medan rundlarnas botten är vita.

BÄNKINREDNING - Öppen omålad bänkinredning i furu. Bänkraderna, som når väggen, är indelade i två kvarter. Gavlarna är enkla och raka med sparsam dekoration bestående av ett utskuret, genomgående hjulkors upptill. Fyra liggande släta fyllningar i ryggstödet, som är ganska upprätt. Eftersom det är trångt mellan bänkraderna har de sannolikt inte flyttats isär sedan ursprungstiden. De löst liggande sittdynorna är klädda i ett rött tyg. Fotstöd och bokhylla finns, även dessa omålade. Några bänkrader har tagits bort längst bak i kyrkorummet på 1970-talet.

PREDIKSTOL - Den vitmålade predikstolen är murad i tegel mot norra långhusväggen vid kyrkorummets nordöstra hörn. Ingång sker från öppning i väggen från sakristian. Denna massiva predikstol med rektangulär planform har ingen egentlig fot utan är murad från golvet och upp i ett stycke. Den övre halvan av korgen är emellertid något utkragande, vilket får den nedre delen att påminna om en sockel. Dess sydvästra hörn är något avfasat. På korgens överkant en slags överliggare i trä med samma snidade vindruveornamentik som frisen under överliggaren på altarringen. Överliggarens yta är trären, medan de skurna dekorerna lackats. Insidan av predikstolen är täckt med omålad furupanel, golvet och de sex trappstegen har klätts med grågrön heltäckningsmatta.

ORGEL - Den vitmålade orgeln är byggd 1964 av Poul-Gerhard Anderséns Orgelbyggeri. Orgelns övre del har ett egenartat v-format utförande, där två öppningar med synliga pipor bildas på var sida om själva v:et.

LÄKTARE - Läktaren i väster är inbyggd i tornet, vars rumsbredd endast är något smalare än långhusets. Under läktaren är konstruktionen med horisontella, bärande bjälkar synlig, några pelare finns inte. Den liggande bjälken nedtill i läktarens framkant är dekorerad med skurna, delvis blåmålade, ornament åt både väst och öst, och är mycket lik den böljande dekor som syns i koret i takets nedre stockvarv. Det slutna läktarbröstet av omålad furu är likt bänkinredningen sparsamt dekorerad med sex skurna hjulkors som målats i gult och blått, mellan dessa syns släta, liggande speglar. Skyddsräcke av svartmålade, vridna järnstänger. I skyddsräckets mitt syns en dekorativ påbyggnad i järn, i dess mitt framträder en luta. Läktarens golv, som täcks av en grågrön heltäckningsmatta har tre låga etager på vilka lösa stolar står.

DOPALTARE - Ett enkelt dopaltare placerades 1963 mot predikstolens södra vägg. Det rektangulära altaret i trä är helt inklätt i ett vitt tyg. På altaret står en liten kopia av Thorvaldsens Kristusskulptur.

SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Dopfunten i krysshamrad granit från 1931 har rund cuppa med fyrsidig fot och sockel. Upptill täcks den av ett lock av koppar. Den ursprungliga dopfunten som består av en stående ekstock med plats för dopfat i tenn, förvaras i sakristian.

NUMMERTAVLA - En nummertavla finns i koret på östväggen norr om korbågen. Tavlan är rektangulär med svart borren och ram av omålat trä med smala blå listverk.