Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BÅSTAD KYRKBACKEN 1 - husnr 1, TOREKOVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Torekovs kyrka (akt.), TOREKOVS KYRKA (akt.)
2016-11
Interiörbeskrivning
Vapenhuset i tornet har mycket hög takhöjd sedan 1950 då ett bjälklag togs bort. Rummet belyses av sex fönster. Golvet är belagt med kvadratiska äldre kalkstensplattor, väggarna är putsade och kalkmålade, taket är mörbetsade grova bjälkar och panel. En vindlande trätrappa går längs väggarna. Spindeln är öppen och trappan förankras i metallstag till bjälkaget ovanför. Vapenhuset är inrett med klädhängare på vägg och bokbord. I östväggen är infällt två gravstenar.

En dubbeldörr av ramverk och fyllningar som är betsad i olika bruna toner leder till kyrkorummet. Innerdörrarna är alla uppbyggda på samma sätt och är från 1950. Rummet är belyst med stora spetsbågiga fönster och välvt med tegelvalv. Koret i öster är en del av långhuset med samma bredd som långhuset. I väster står orgelläktaren. Slutna bänkar står på ömse sidor om mittgången, även gångar längs ytterväggarna finns. Golvet i långhuset är belagt med kvadratiska kalkstensplattor av olika ålder i mittgång och sidogångar. Under bänkkvarteren ligger lackade brädor. Väggarna är putsade och vitmenade. Hela rummet täcks av nätvalv slagna på 1950-talet. Valven vilar på pilastrar av oputsat rött tegel med gråmålad bas och kapitäl. Valvribborna är oputsade av rött tegel med en yttre formgjuten tegelsten med tre rundlar. Valvkapporna är slammade och vitmenade, liksom sköldbågarna. Teglets struktur syns i valvkapporna. Valvribborna korsas både ovan fönstren och i takets mitt.

De höga spetsbågiga träfönstren är gråmålade, innerbågarna är indelade i sex lufter. Fönsterbänkarna är täckta med kalksten. I taket hänger oelektrifierade ljuskronor från 1600/1700-talet som hängde i den gamla kyrkan i byn.

Koret som är en del av långhuset är upphöjt två steg med en kalkstenstrappa. Golvet i koret är belagt med lackade brädor. På norra sidan står predikstolen. Söder om altare och altarring står dopfunt, ljusbärare och dopträd.
Sakristian i en utbyggnad i norr från 1950 nås från koret. På golvet ligger plastmatta, tegelväggarna är målade med blank vit färg och taket har brunbetsad lockpanel. Klädskåp och altare finns i sakristian. Det kors som tidigare fanns mellan predikstolen och baldakin hänger nu ovan altaret i sakristian. Intill sakristian finns en toalett och förrum med klinkergolv och utgång till kyrkbacken.

I väster finns orgelläktaren från 1950 som vilar på åttkantiga pelare. Läktarbarriären är uppbyggd med ramverk och fyllningar i samma stil och färgsättning som bänkinredningen. Läktarens undersida har lockpanel. Golvet på läktaren är lackat brädgolv. Orgelläktaren och tornets övre våningar nås från vapenhuset.
Våning två, tre och tornvind har obehandlat trägolv, putsade väggar och kraftiga takbjälkar. Klockstolen upptar hela våning tre. Träluckor sitter innanför de fasta träjalusierna i ljudöppningarna i klockvåningen.
Takstommen är helt från 1950-talet.

Inredning och inventarier

Altaret av betsad plywood från 1950 är ritad av Manne Carlman. På sidorna är det ramverkskonstruktion.

Altartavlan är en rektangulär oljemålning från ca 1700 föreställande Nattvarden av en okänd konstnär. Restaurerad och konserverad 1900, 1953 och 2010. En bit ovanför altartavlan hänger ett snidat ramöverstycke från 1699 med akantusrankor kring evangelistsymboler. Mellan 1953 och 1985 hängde en annan altartavla i koret.

Altarringen från 1950 är ritad av Manne Carlman. Planformen består av två vinklade sektioner med öppning mittför altaret. Altarringen är uppbyggd av stående träribbor mellan tygklädd överliggare och knäfall.

Dopfunten av sandsten är ritad 1913 av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin. Cuppan är rund med ett kors i relief och fyra blommor. Det kraftiga runda skaftet står på en fyrkantig fotplatta. Mellan cuppa och skaft finns en vulst.

Predikstolen av bemålat trä i gotisk stil är ritad 1845 av J A Hawerman till den gamla kyrkan som brann 1858. En ny predikstol tillverkades 1862 efter samma ritning till den nya kyrkan. Efter husbocksangrepp på 1940-talet sanerades predikstolen som byggdes om och kompletterades av Manne Carlman 1950. Korgens pelarfot, trappan med barriär och bemålningen är nya från 1950, liksom sniderierna som nyskars. Korgen är åttsidig och sidorna pryds av symboler för lagens tavlor, kors, ankare och kalk. Sidorna delas av pilastrar krönta med fialer. Korgen står på en pelarfot. Predikstolen är målad i grått och vitt med accenter i guld och blått. Ovanför hänger en baldakin med en nedhängande duva.

Bänkinredningen från 1950 är ritad av Manne Carlman efter äldre förlaga i Hawermans kyrka. Inredningen är sluten med rak ovankant. Dörrar, fronter och ryggstöd är uppbyggda av ramverk med fyllningar. En genomgående profilerad överliggare finns ovan dörrar och gavlar. Inredningen är betsad i olika ljusbruna och röda toner.

Orgeln som invigdes 2012 är byggd av Anders Sällström, A Mårtenssons orgelfabrik i Lund. Orgeln har 22 stämmor, två manualer och pedalverk.
Orgelfasaden av trä från 1868 är ritad av August Mankell för Örja kyrka. Fasaden flyttades till Torekovs kyrka när Örja kyrka såldes. Fasaden i nygotisk stil är målad i grått, guld och rosa.

Storklockan är gjuten 1881 av K G. Bergholtz i Stockholm. Klockan har inskriptioner och växtornamentbård.
Lillklockan är gjuten 1863 av Leopold Brausewetter i Hörby. Klockan har inskriptioner, växtornamentbård och reliefer av änglar.

Övrigt
Kor- och altarmatta ritad av Barbro Nilsson, från Märta Måås Fjätterström AB i Båstad.
Votivskepp från 1700-talet, skänkt till gamla kyrkan 1831 och räddades från branden. Skeppet hänger över södra bänkkvarteret.