Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESLÖV BOSARP 22:1 - husnr 2, BOSARPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Bosarps kyrka (akt.), BOSARPS KYRKA (akt.)
2016-11
Interiörbeskrivning
Kyrkan nås via västportalen som leder in till vapenhuset i tornets bottenvåning. Kyrkportens insida är ådringsmålad och har tre fyllningar i varje dörrblad. Golvet är belagt med åttkantiga gula plattor med mindre svarta kvadrater emellan. I den södra delen står två romanska gravhällar och en gravhäll från 1700-talet uppställda. Golvet är i denna del belagt med gråsvart kalksten av varierande storlek. En trätrappa som leder upp i tornet och ingången till långhusvinden löper längs rummets norra sida. Två träbjälkar bär upp det vitputsade taket. En pardörr med tre fyllningar i varje dörrblad och glasat övre parti leder in till kyrkorummet.

Det treskeppiga kyrkorummet har rektangulär planform med öppen bänkinredning på ömse sidor om mittgången. Tolv kvadratiska träpelare med bas och kapitäl bär upp längsgående bjälkar på vilka långhusets tunnvalv vilar. Pelarsystemet är ekådrat i likhet med bänkinredning och läktarbarriär. Sidoskeppen har plana tak, vilka liksom tunnvalv och väggar är vitmålade. Bänkinredningen står på brunlaserade trägolv, i övrigt är golven belagda med åttkantigt gult tegel med mindre svarta kvadrater i hörnen. De stora rundbågiga gjutjärnsfönstren förser kyrkorummet med dagsljus. Den elektriska belysningen utgörs av tre ljuskronor i mässing som hänger över mittgången samt av sex mässingslampetter på långhusväggarna.

Orgelläktaren upptar hela långhusets bredd och vilar på pelare med kvadratisk bas, fasade kanter och enkelt utformade kapitäl med profilerad list, samt genom infästningar i vägg. Barriären består av ett enkelt ramverk med fyllningar och ett järnräcke upptill. Orgelns ryggpositiv bryter upp barriären i mitten. En förgylld list löper längs arkitravens övre del och valda detaljer är målade i rött och grönt. Under läktarens norra del finns en RWC och under den södra ett bord och stolar för kyrkkaffe.

I mittgångens ände står ett enkelt träaltare på en korsprydd matta. I det nordöstra hörnet står den medeltida dopfunten och ett dopaltare. Predikstolen är fäst i den östra pelaren mot väggen och nås från sakristian via en öppning i långhusets östmur. Två trappsteg i kalksten leder upp till koret som till största del upptas av den genombrutna altarringen. En marmorerad och förgylld rundbåge ramar in de två blyinfattade korfönstren mot öster. Glasmålningarna utfördes 1913 av konstnären Anders Nilsson från Lund och föreställer uppståndelsen till höger och bebådelsen till vänster. Två rundbågiga dörrnischer leder in till ett förråd (tidigare bisättningsrum) åt norr och till sakristian åt söder.

Inredning och inventarier
Altaret är tillverkat i polerad svart kalksten med utkragande altarskiva och skänktes till kyrkan av Bengta Hansson i Kärrstorp i samband med restaureringen 1913. Framtill finns förgylld dekor bestående av ett kors med bokstäverna IHS som omges av strålglans. Korset flankeras av två förgyllda stiliserade veteax. Mitt på altaret står ett brunmålat krucifix tillverkat av Nils Jörgen Andersson 1913.

Altarringen är kvadratisk med rundade kanter och grindar åt söder och norr. Räckverket är ekådrat och har förgyllda trepass upptill. Hand- och knäfall är klädda med vinröd sammet.

Dopfunten som är placerad i långhusets nordöstra hörn tros ha huggits omkring år 1200 av den så kallade Hylliegruppen, vars funtar karaktäriseras av runda cuppor med palmettbård och profilerad kubisk fot. Cuppans nedre del är dekorerad med repstavsornamentik. Sandstenssockeln tillverkas 1994 av stenhuggare Mats Johansson i Dalby.

Orgeln i ädelträ byggdes 1952 av D.A. Flentrop och har 18 stämmor fördelade på tre manualer och pedal. Ryggpositivet bryter upp läktarbarriärens mitt. Orgelhuset och ryggpositivet flankeras av öppna luckor dekorerade med stjärnstrålar.

Bänkinredningen tillkom i samband med restaureringen 1913 och består av ådringsmålade öppna kvarter placerade på lätt upphöjda trägolv. Bänkgavlarna har enkel utformning med voluter vid sittbänkarna och målade spår i den övre delen i rött, grönt och gult. De lutande ryggstöden består av ramverk med enkelt profilerade fyllningar.

Predikstolen är fäst i långhusets sydöstra pelare och nås från sakristian. Den polykromt bemålade korgen är utförd barockstil och snidades i ek under 1600-talet. Bildfälten föreställer de fyra evangelisterna med sina respektive attribut. Matteus med ängeln, Johannes med örnen, Lukas med tjuren och Markus med lejonet. Mellan bildfälten står så kallade karyatider. Korgen pryds nertill och upptill av förgyllda textfält.

Den stora kyrkklockan i malm göts ursprungligen i Helsingör 1655, men göts om 1810. Klockan pryds av textfält, bårder och figurer.

Den lilla kyrkklockan göts malm 1784. Klockan hängde tidigare i Gullarps medeltida kyrka vilken revs vid mitten av 1800-talet, varefter den skänktes till Bosarps kyrka. Klockan är dekorerad med figurer, bårder och textband.