Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅSTORP ÅSTORP 113:43 - husnr 1, BJÖRNEKULLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Björnekulla kyrka (akt.), BJÖRNEKULLA KYRKA (akt.)
2016-04
Interiörbeskrivning
Vindfånget och vapenhuset i tornets bottenvåning har golv av gult tegel lagt på flatan i fiskbensmönster med en mellanliggande kvadratisk brun tegelplatta. Samma golv återfinns i hela kyrkan. Golvet lades vid ombyggnaden 1973. Taket i vapenhuset är läktarens bjälklag, på undersidan klätt med pärlspontpanel. Väggarna är dels putsade och målade, dels av laserad träpanel. I vapenhuset finns toalett och uppgång till tornet. Rummet är möblerat med bord för broschyrer, klädhängare och psalmboksförvaring.

Dörrarna till kyrkorummet och mellan vindfång och vapenhus är ekådrade pardörrar med gotiskt formspråk med kolonetter, trepassbågar och spetsbågar. Kyrkorummet består av ett långhus med ett upphöjt kor och två korsarmar. Läktare finns dels i båda korsarmarna och över vapenhuset.
Kyrkorummet är ljust med många fönster. Väggarna är putsade och vitmålade. Det gula och bruna tegelgolvet ligger även under bänkkvarteren. Innanfönstren är blyspröjsade och förstärkta med horisontella stormjärn. I ytterkanterna har fönstren färgat glas i gult och grönt. Takhöjden är mycket hög, takvinkeln brant och takstolarna är öppna och synliga. Takstolarna vilar på gjutna kapitälhuvuden på väggen. Mellan takstolarna är taket klätt med brun pärlspontpanel. Mellan vägg och tak finns ett listverk målat i blått och brunt. Moderna ljuskronor, formgivna av Hans Agne Jakobsson hänger i hela kyrkan. Öppna bänkar står på ömse sidor om mittgången. Predikstolen står på södra sidan. Borttagna bänkar har gett ett öppet utrymme i korsmitten, där står två ljusbärare, dopfunt och flygel.

Koret är förhöjt tre steg med en tegeltrappa. Altaret är ytterligare förhöjt ett steg. I koret står altare, ambo, dopträd, sektioner av altarringen och trappan upp till predikstolen. De tre höga smala korfönstren i öster med glasmålningar i stark kolorit av Erik Olson från Halmstadgruppen är framträdande i rummet.
Ett medeltida triumfkrucifix hänger framför glasmålningarna. I norr finns ett korfönster med en äldre glasmålning av Maria.

Korsarmarna är symmetriska med rikt dekorerade läktare som vilar på fyra pelare med bladkapitäl. Den täta läktarbarriären av ekådrat trä är indelad med kolonner. Inom varje sektion finns kolonetter som skapar ett arkadmotiv med spetsbågar och trepass. På norra korsarmens läktare står orgeln, södra läktaren är förråd. Golvet på läktarna är täckt med linoleummatta. Taken i korsarmarna är liksom i långhuset uppbyggda med synliga takstolar. Läktarna har ljus från tre spetsbågiga fönster och ett rosettfönster.
I båda korsarmarna finns ekådrade dubbeldörrar med gotiska motiv till vindfång som leder ut. Inga bänkar står i korsarmarna. De är istället möblerade med altare, barnmöbelgrupp, bord med stolar och förrådsskåp. Trätrapporna från 1973 till läktarna har steg klädda med linoleum. Ett vertikalt öppet träraster klär in trappan.

Den tillbyggda sakristian från 1973 nås från södra korsarmen. Dörren till sakristian, klädd med koppar och kraftiga dekorativa gångjärn, är den tidigare ytterdörren till den rivna sakristian. Sakristian har tak och väggar av klarlackad furupanel, golv av enbart gult tegel. I sakristian står inbyggda förvaringsskåp av furu längs väggarna. Ett fönster med isolerglas med vertikal indelning från golv till tak vetter mot öster.

I väster i tornet finns den tidigare orgelläktaren med en tegelmurad och vitputsad tät barriär som är dekorerad med rundbländen med fyrpass.
Tornet nås från vapenhuset med en inmurad spiraltrappa täckt med terrazzo. Från ett och ett halvt plan nås läktaren som används som förråd, golvet är täckt av linoleum. Murade trappan leder till plan två och en trätrappa till plan tre i tornet med putsade tegelväggar och brädgolv. På plan två står den gamla klockringningsmekaniken och dessutom pipor och delar från en äldre orgel. På plan tre står klockbocken med två klockor. Därifrån leder en stege till tornspiran.

Inredning och inventarier
Huvudaltaret från 1973 är ritat av Bent Jörgen Jörgensens arkitektkontor. Det är murat av oputsat gulbrunt, trådskuret tegel. Den kraftiga altarskivan är två decimeter tjock av svart kalksten.
Sidoaltaret i norra korsarmen från 2004 är av grålaserat trä med benställning av brädor.
Altarkors av silver från 1970 tillverkat av Sven Albrechtson, Lund.

Altarringen från 1973 är ritad av B J Jörgensens arkitektkontor. Altarringen är uppdelad i flyttbara raka sektioner uppbyggda av laserade furubrädor och ett tygklätt knäfall.

Dopfunten av sandsten är tillverkad under 1200-talets andra hälft. Cuppan är rund och foten fyrkantig. Foten är dekorerad med växtliknande relief och rundbågar. Nedtill har foten platta, skråkant, rundstav och kantstav. Dopfunten har stora likheter med Grevie dopfunt.

Predikstolen, av ekådrat trä, är ursprunglig från kyrkans byggnadsår 1889 efter Gustaf Petterssons ritningar och gjord i nygotisk stil. Den åttasidiga korgen vilar på en rund pelare från vilken konsoler går ut mot korgens hörn. Hörnen är markerade med kolonetter. Korgens sidor är dekorerade med gavelmotiv med inskrivna trepassbågar. Gavlarnas överkant pryds av utskurna bladmotiv. I nederkant finns en utskuren list med växtmotiv. Trappan har en tät barriär indelad med kolonetter och spetsbågiga fyllningar. Predikstolens ljudtak togs bort 1973.

Bänkinredningen i ljust ekådrat trä är ursprunglig från kyrkans byggnadsår 1889 men är ombyggd 1973 för att göras bekvämare. Bänkarna, i nygotisk stil, har rikt utsirade gavlar med en spetsbågig avslutning med en åttauddig stjärna i relief som är förgylld. Bänkarna är försedda med psalmbokshylla, krokar och lösa dynor. Baksidan av ryggstöden är klädda med målad glasfiberväv.


Orgeln, byggd 1973 av Anders Persson, Viken, har 21 stämmor. Orgeln renoverades 1993 av P G Andersens orgelbyggeri i Köpenhamn. Orgelfasaden är samtida med orgelverket. De fem pipfälten har i övre delen en kraftig bågform med högre sidopartier. Orgeln är målad röd och blå med förgyllda accenter. Orgeln står på läktaren i norra korsarmen. I kyrkan finns dessutom en cembalo från 1960-tal och en flygel.

Storklockan är gjuten 1888 av J A Beckman&Co, Stockholm. Lillklockan är omgjuten 1851 av C A Norling, Jönköping. Båda klockorna har inskriptioner.

Övrigt
Triumfkrucifix av ek från 1200-talets mitt. Krucifixet är mestadels trärent men färgspår finns. Ursprunglig hjässa och kungakrona är ersatt med senmedeltida hjässa och törnekrona.
Kormatta, ritad av Barbro Nilsson, vävd hos Märta Måås Fjätterström.
Två mässhakar från 1700-talet.