Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÄNGELHOLM MUNKA LJUNGBY 131:1 - husnr 1, MUNKA LJUNGBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Munka Ljungby kyrka (akt.), MUNKA-LJUNGBY KYRKA (akt.)
2016-08
Interiörbeskrivning
Vapenhuset i tornet är ett rymligt rum med hög takhöjd välvt med ett kryssvalv vilande på trespångiga pilastrar. Väggarna är putsade och kalkade. Gråstensmurverkets ojämna struktur är tydligt synlig. Golvet är belagt med mörkbruna klinker från Hälsingborgs Ångtegelbruk. Ett skåp delvis tillverkat av en äldre bänkinredning står i vapenhuset. En trappa leder upp till en balkong som leder vidare till orgelläktaren. Under balkongen finns teknikrum och förråd med gråmålade träväggar av ramverk och fyllningar. Balkongen har ett genombrutet räcke med rundbågar. En gråmålad dubbeldörr av ramverk med kvadratiska fyllningar leder in till kyrkorummet.
Kyrkorummet består av två breda korsarmar mot norr och söder, ett kort och smalt långhus i väster där orgelläktaren är placerad och det medeltida koret i öster.
Slutna bänkar står på ömse sidor om mittgången från vapenhuset och i den södra korsarmen. Bänkarna är riktade mot korsmitten. Golvet är sedan 1931 belagt med rektangulära bruna klinker i olika nyanser från Hälsingborgs Ångtegelbruk. Under bänkkvarteren ligger lackerat brädgolv. Kyrkorummets valv från 1868 är fyrkappiga med rektangulära ribbor som vilar på flersprångiga pilastrar med enkla kapitäl. Gördel och sköldbågar är rundbågiga. I korsmitten vilar valven på fristående pelare. Väggar och valv är putsade och vitkalkade. Fönsterfallen är målade med silikonemulsionsfärg.
Glasmålningar av Hugo Gehlin, Ralph Bergholtz och Nils Möller finns i fem av kyrkans fönster.
Koret i korsmittens östra del har golv av rödbrun slipad och polerad kalksten. Golvet är upphöjt ett steg, en ramp belagd med brädor leder till norra korsarmen. En metallbåge av rundröra står vid rampen. Predikstolen står på södra sidan, dopfunten på norra sidan. Koret avgränsas från korsarmarna med genombrutna räcken med en arkad av trepassbågar.

Det medeltida koret, i fortsättningen kallat kapellet.
Triumfbågen är en rundbågig öppning. Kapellet är kyrkans äldsta del. Sedan 2016 är det återigen en del av kyrkorummet. Mellan 1868 och 2016 användes det som sakristia och avdelades från kyrkorummet med altartavla och altarskrank. Golvet är belagt med handslaget gult kvadratisk tegel. Taket är välvt med ett kryssvalv vilande på tresprångiga hörnpilastrar med kapitäl. Valvet är dekorerat med kalkmålningar daterade till 1475-1500 utförda av Helsingörsgruppen. De utförde även målningar i St Marys i Helsingör och Raus kyrka. Målningarna togs fram 1931 och retuscherades delvis, 2016 rengjordes målningarna. Valvens bågar och ribbor är bemålade med växtrankor. I valvkapporna återstår mycket fragmentariska figurer, i en valvkappa en rad med apostlar. En konsekrationskors är målat på norrväggen. På södra väggen finns en gravsten från 1597 över Jacob Krabbe på Skillinge.
I den norra korsarmen är bänkarna borttagna sedan 2016. Här finns nu inredda utrymme för sakristia, hwc och pentry. De halvhöga gråmålade träväggarna är mot kyrkorummet uppbyggda av ramverk och fyllningar. Övriga väggar är klädda med stående grå träpanel. Väggen avslutas i ovankant med en utkragande röd krönlist. På golvet ligger lutat och oljat brädgolv. Utanför halvväggen är ett öppet utrymme möblerat med caféstolar och bord.

Orgelläktaren i väster har bjälklag av betong som vilar i framkant på åttkantiga vita betongpelare. Läktarbarriären i ramverk med släta fyllningar är dekorerad med två basunblåsande änglar av ek från 1962. Ryggpositivet är infällt i läktarbarriärens mitt.

Tornets övre våningar nås utifrån på tornets södra sida. En murad smal, rak tegeltrappa med plansteg belagda med ek leder upp till ett vilplan, därefter en enkel trätrappa vidare till våning två. Tornets andra våning har brädgolv och gråstensväggar. På andra våningen finns den äldre klockringningsmekaniken och äldre inventarier. Tredje våningen har brädgolv och väggar av gråsten med tegel runt ljudöppningarna i alla väderstreck. Klockstolen är av bilat kraftigt ekvirke, på en stock finns inristningar i form av streck. Tornets taklag av furu utgörs av spirstock, sparrar, stödben, tassar och horisontella bjälklag. På Kristi Himmelfärdsdagen spelar en mässingorkester musik från tornet med öppna ljudluckor.
Långhusets vind nås genom en öppning med branddörr, gjord 2016, på andra våningen. Valven är isolerade med mineralull. Taklaget av fur över långhuset består av sparrar, hanband, tassar och stödben och dubbla remstycken. Korsarmarna har saxsparrade takstolar. Korets taklag besöktes inte vid inventeringen men enligt uppgift i antikvariska rapporten från 2016 finns takstolsvirke i koret som kan vara romanskt (1100-1200 tal). En snedsträva har behuggning i form av sprättäljning vilket är en ålderdomlig teknik.

Inredning och inventarier
Altarbord 1 är av ek, ritat av Mikael Forsberg 2016. Skivan har fem utskurna kors. Altaret är öppet och skivan vilar på en benställning av ek. Benen avsmalnar neråt och avslutas mot golvet med ett mörkare träslag.
Altare 2, tillfälligt i kapellet, med skiva av träbrädor med osågade naturliga kanter som ligger på träbockar.

Knäfallet är från 2016 ritad av Mikael Forsberg. Knäfallet är en rak sektion med överliggare av ek, ståndarna av smide och ett skinnklätt knäfall.

Dopfunten är av sandsten från romansk tid. Cuppan är fyrkantig med uppåt vidgade sidor och dekorerad med figurreliefer inom rundbågar på alla sidor. Änglaliknande figurer är avbildade med attribut som nyckel, kors och harpa. Cuppans hörn är markerade med kolonner med kapitäl i form av huvuden. Dopfunten tillhör ”Mörarpsgruppen” med besläktade fyrkantiga dekorerade dopfuntar i bland annat Össjö, Mörarp och Rya. Cuppan vilar på ett fyrkantigt profilerat fundament som står på en sekundär fyrkantig sockel.

Predikstolen med baldakin av bemålat trä är från ombyggnaden 1868. Trappa och postamentet är från 1931. Korgens sidor har vardera två rundbågsformade fyllningar. I över och underkant finns profilerat listverk och fyllningar med text. Korgen står på ett åttasidigt postament. Postamentets och korgens fyllningar är marmorerade i rödbrunt. Baldakinen är åttkantig och följer predikstolens planform. Baldakinen kröns av en förgylld glob och under hänger en duva.

Bänkinredningen tillkom 1931 efter ritningar av Nils Blanck men tillverkades i stil efter den äldre bänkinredningen från 1868. Bänkarna är slutna. Ryggar, dörrar och skärmar är i ramverk med fyllningar. En profilerad överliggare binder ihop delarna. Bänkarna är ådringsmålade med marmoreringsmålning i dörrfyllningarna och på gavlarna.
Stolar, stapelbara ”Campus” från Lammhult. Kromben med sits och ryggbricka i svart björk. Stolarna är placerade i norra korsarmen vid cafébord och i det medeltida koret.

Orgeln, med 21 stämmor, är byggd 1958 av Olof Hammarberg i Göteborg. Ryggpositivet är integrerat i läktarbarriären och övrig orgel står på läktaren.
Orgelfasaden, är samtida och ritad av arkitekt Torsten Leon-Nilsson. Ryggpositivet och orgelfasaden är symmetriskt uppbyggda med tre respektive fem plana pipfält med varierande höjd som är snett avskurna i ovankant. Ramverket runt pipfälten är målat i rött och guld medan sidorna är ljusgrå.

Kyrkklockorna av malm hänger i klockstolen i tornet. Storklockan är gjuten i mitten av 1500-talet. Lillklockans ålder är okänd men är troligen från cirka 1500.

Övrigt
Gravsten från 1597 över Jacob Krabbe, ägare till Skillinge gård. Möjligen var Krabbe begravd i gravvalvet under kapellet.
Gavel med utsnidad dekor från 1603-års herrskapsbänkar. Hänger i södra korsarmen.
Kormatta av Märta Måås Fjätterströms ateljé.