Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TOMELILLA KYRKOGÅRDEN 1 - husnr 1, TOMELILLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Tomelilla kyrka (akt.), TOMELILLA KYRKA (akt.)
2016-04
Interiörbeskrivning
Interiör
Tornets nedre våning har en tredelad planform med kvadratiskt vapenhus/entréhall, i mitten, samt trapputrymme på ena sidan och förråd på den andra sidan. Väggarna är putsade och vitmålade och taket består av en träpanel. Ytterdörrens insida är målade i en ljus ekådring. Övriga dörrar i utrymmet har samma utförande och samtliga är sannolikt från 1908. Under en matta ligger ett ursprungligt golv i form av viktoriaplattor i svart och vitt med en klassicerande meanderbård. Dörrar i vapenhusets sidor leder in till trappan till orgelläktaren samt förrådet i öster.

Trappan till orgelläktaren är av gjuten betong. Orgelläktaren sträcker sig över tornets bottevåning och in över långhusets västra del med ett rundat avslut mot kyrkorummet. Mellan tornet och orgelläktaren finns en bred stickbågig öppning. Orgelns spelbord och huvudverk står framför tornöppningen. Läktarens bjälklag består av gjuten betong på järnbalkar inmurade i tornmuren och understött av fyra vitmålade pelare av gjuten cement i framkant. Läktarbarriären är från 1959 och består av falsade, profilerade panelbrädor med svarvade kolonner. I barriärens mitt är orgelns ryggpositiv placerat.

Kyrkorummet har ett golv av röda kvadratiska tegelplattor. Väggarna och innertak är putsade och vitmålade. Taket består av ett trätunnvalv fogat till det ursprungliga tredingstaket, dvs. ett tredelat trävalv.

Koret är smalare än långhuset och upphöjt ett steg från långhusgolvet. Ett steg av krysshamrad komstakalksten markerar övergång till koret liksom triumfbågen, den rundbågiga valvbågen mellan kor och långhus. Koret täcks av ett tunnvalv vilket är putsat och vitmålat likt övriga väggar. I den östra väggen finns korets enda fönsteröppning då de två gavelfönstren mot sydost är igensatta från insidan. Altaret och altaruppsatsen är ställda mot gavelväggen. I korets södra sidan finns en ingång till nuvarande sakristian, tidigare korets entréhall.

I sakristian finns en enkel skåpsinredning för textilier. Ett av skåpen är flyttbart och bakom detta döljs ytterdörren mot söder. Mot kyrkorummet finns den igensatta dörröppningen till predikstolen. Dörrnischen är omgjord till förrådsutrymme. Utrymmet öster om koret är inte längre är i bruk och utgör plats för en värmefläkt. Utrymmet är inte tillgängligt från kyrkorummet då dörren däremellan är igensatt. I dess ställe finns en liten nisch med en skulptur och över detta ett ventilgaller till varmluftsfläkten.

En stege bakom orgeln leder upp till klockvåningen i tornets tredje våningsplan. I utrymmet finns en klockbock för kyrkans ringklocka. Väggarna är putsade och mot söder finns en ingång till långhusvinden. Klockvåningen är avskiljd från tornvinden med en brädtäckning. Tornets taklag är uppbyggda med sparrar, hanband och bindbjälkar. Tornvindens golv är belagt med kalkgrus och tegelkross.

Långhusvindens taklag utgörs av sparrar och saxsparrar sammanfogade med kraftiga bultar. På långhusvinden ligger långhusets ursprungliga tredingstak fritt från isolering med synlig ovansida ovanför trätunnvalvet. Tredingstakets panel är spikad mot hanbjälkarna. Trätunnvalvets panel är troligen fogat till formbrädor under tredingstaket.

Inredning och inventarier
Altare
Blockaltare från 1973 ritat av Torsten Leon Nilson. Altaret är murat av komstakalksten med krysshamrad yta och altarskiva med lågerhuggna kanter.

Altartavla
Altartavla med motiv av Jesus i Getsemane målad av Henning Malmström. Tavlan är försedd med en bred tavelram i röd färgton med guldlister ritad av Torsten Leon Nilson 1974.

Dopfunt
Dopfunt utförd i Höörsandsten av stenhuggarmästare Eric Johansson, ritad av Torsten Leon-Nilson. Funtens cuppa har åttakantig form med uppåt vidgande sidor. En grund uthuggning finns i cuppans ovansida vilken är avpassad till funtens dopfat. Skaftet är åttakantigt, nedåt vidgande med raka sidor och en svagt markerad skaftring i ovankant. Det tillhörande dopfatet av silver ritades av Einar Lundberg och tillverkades av M. Lysell, Trelleborg.

Bänkar
Öppen bänkinredning av vitlaserad furu ritad av Torsten Leon Nilson. Bänkinredning tillverkades av Plahns snickerier i Åstorp i samband med renoveringen 1972-1974. Bänkarna är utförda med rakt avlutade ryggar och något rundade gavlar. I gavelsidorna finns infrästa linjer målade i rött.


Orgel
Orgel med 11 stämmor tillverkad av Fredriksborgs orgelbyggeri, Hilleröd i Danmark. Orgelhuset består av panel av furu.

Klocka
Ringklocka av malm gjuten 1928 av M. O. Olsson i Ystad.

Övrigt
Två fönsterbågar på korets norra och södra sidor är försedda med glasmålningar utförda av konstnär Martin Sjöblom, Skepparp 1972-1974. Målningarnas motiv föreställer scener ur Jesu liv. Korets fönster består av färgade glas med ett latinskt kors av brunfärgade glas omgivet av en krans av glas i blå toner.