Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRAMFORS VIBYGGERÅ PRÄSTBORD 1:25 - husnr 3, VIBYGGERÅ GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VIBYGGERÅ GAMLA KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet har breda golvplank av hög ålder, omlagda och golvet höjt 1916, slätputsade och vitmålade innerväggar, omkalkade 1916, med fragment av kalkmålningar från senmedeltid på korets södra vägg. Rummet täcks av ett flackt, tredelat paneltak (tredingstak) med fragmentariska målningar inom listverk som bildar 15 st fyllningar, troligen från 1700-talet, utförda av Eric Fellström. Dessa restaurerades av Thor Hörlin, Stockholm, 1935. Motiven ska enligt traditionen föreställa den ombytliga väderleken i dessa trakter. Även den slutna bänkinredningen, ca 1740, är prydd med målningar av Fellström, motiv med fantasilandskap, liksom den tredelade läktaren, byggd 1736, vars bröstning bär bibliska motiv med bibelrum angivet. Läktaren, som byggdes om 1933-35, bärs av 10 rödmarmorerade pelare av trä, de fyra fristående är bladsmyckade med plattskärningsteknik. Till övre planet leder två trappor mot västra ytterväggen. På läktaren finns åtta enkla bänkrader. Läktarbröstningen kompletterats vid samma restaurering med fyra st nya målningar av Thor Hörlin.

Mittgången, över vilken en malmkrona, daterad 1703, hänger, avslutas med ett korskrank i form av ett grindpar mot koret, daterade 1741, och snickeridekor på den främsta bänkraden. Koret är således slutet. Både grindar och främre bänkrad dekoreras med snidat flätverk. Framför altarringen finns den enda gravhällen i sten. Raksluten altarring med lika utformning som bänkgavlar. Knäfall i röd plych. Altarbord i trä. Den skulpterade inramningen runt korfönstret, altaruppsatsens ram, är snidad på 1760-talet av Johan Edler d ä och målad av Carl eller Eric Hofverberg. Den är utpräglat barockartad i sin form med flankerande räfflade kolonner och figurer. Överst över korfönstret två bevingade keruber med trumpeter och den uppslagna bibeln. Dess nedre del, motsvarande predellan, har ett motiv föreställande Getsemanekampen. Altaruppsatsen har marmorerade botten, förgyllda detaljer. Draperimålning bakom uppsatsen på vägg. I koret finns fyra bänkrader i norr, en vinkelrad i söder. Här finns också en 225-årig liten orgel, fram till 1848 placerad i Skogs kyrka.

Söder om korfönstret hänger ett senmedeltida triumfkrucifix.

Predikstolen från 1740 har tillverkats av Olof Geting. En nära nog identisk predikstol finns i Indals kyrka. Den gamla såldes till Ulvö kapell 1754. Korgen med bukig antydd fyrsidig form, vars hörn brett fasats av med rullverksförsedda fyllningar, avslutas nedåt med insvängd undersida och kapitälform stött på ett stålstag (kanske tillkommet 1935?) Korg och ljudtak är blågrått marmorerat i botten, vissa detaljer på röd botten. Fyllningar med förgyllda broskverk. Ljudtak med tofsar och strålsol har kronavslutning och högst upp en grön kotte. Draperimålning på vägg bakom ett mindre draperi i trä.

Sakristian är utförd som storstuga med väggbänkar i öster, norr o väster. Lika breda golvbräder som kyrkorummet. Öppen spis, murad och slätputsad, i nordvästra hörnet. Två små fönster mot norr o öster, enkla bågar, möjligen skapade 1935? Blåmålad, troligen 1600-talsdörr, till koret med dekorpanel i diagonalställda rektanglar.