Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIMRÅ TYNDERÖ PRÄSTBOL 1:2 - husnr 1, TYNDERÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TYNDERÖ KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Genom den kopparklädda ytterdörren passeras ett litet vindfång med inre dubbeldörr i trä, stående stora fyllningar, grå målning. Läktarunderbyggnad tillkommen vid en restaurering 1996-97 under ledning av Leif Markström, Härnösand, med slipad grå kalksten på golv, wc i söder och elcentral, värme och diskbänk i norr. Enkeldörrar och grå målning. Trappa i trä till läktaren i söder innan wc.

Pardörr från 1898-års ombyggnad in till nuvarande kyrkorum. Tre fyllningar i vardera dörr, ej genomsiktligt glas i övre fyllning. Grå målning. Längst bak bokbord i norr, klädhylla i söder med snet fönster in till wc.

Kyrkorummets golv i långhus och kor utgörs av lackade trägolv. Något förhöjt i bänkkvarteren, ett stegs förhöjning i kor. Sluten bänkinredning med två bänkkvarter där bänkarna går ut till yttervägg, men avslutas med de öppna gavlar de försågs med vid 1898-års tillverkning. Fronterna tillkom vid Frykholms restaurering 1939. Dessa försedda med fyllningar i dörrarna. Fyllningar i de fasta gavlarna troligen från 1898. Färgsättningen, troligen från ommålningen 1976, i grått, med laserat ramverk, röda lister, grönt spegelband och marmorerad fyllning. Två pyramider från den gamla kyrkan längst fram på marmoreramde baser i det utvidgade(?) koret.

Väggarna är slätputsade och målade med beige bröstning till underkant fönster, över detta en gul kulör som uppåt avslutas med en kraftigt profilerad och marmorerad taklist, delvis i trä, som uppbär ett tunnvalv i trä från 1794. Valvet är indelat i sektioner med dekorerade valvbågar som uppbärs av konsoler under taklisten. (Jämför Torp och Selånger) Tre strålsolar dekormålade i tak med lagerkransar runt om mot bakgrund av ljustblå målad stjärnhimmel. Färgsättningen, inspirerad av tiden före 1898 års restaurering, troligen till stora delar från Frykholms restaurering 1939. Över mittgången hänger två magnifika ljuskronor från 1890-talet, i koret fullföljda av mindre malmkrona.

Koret utökades 1976 genom att den främre bänkraden på vardera sidan om mittgången togs bort. Korväggen omfattas med kraftiga hörnpelare som inramar den med blått tyg och gula tofsar draperade altaruppsatsen. Den tillkom vid slutet av 1790-talet, snidad av Pehr Westman (kannelerade rödmarmorerade pilastrar med förgyllda kapitäl, som bär en barockinspirerad volutportik med Guds allseende öga centralt infattad i ett strålmoln) och står mot bakgrund av en skenperspektivmålning, påminnande om Panteons kassettak i Rom, utförd av Jonas Wagenius(?). Den övermålades senare, men framtogs åter 1939.

I korets norra del står den åttasidiga predikstolen av Jöns Olofsson i Skedvik och har enligt inskrift tillkommit 1667. Rak trappa från kor. Plattskärningsteknik på korgsidor inramande apostlarna och språkband. Skarvarna dolda av svarvade balusterkolonner. Kraftig krönlist med bevingade änglaansikten i skarvarna. Broskverk på överliggare i trappa och på ljudtakets nedre listverk, liksom dess takkrön. Korgen insvängd botten med avslutande knopp. Blå botten, förgyllda detaljer. Gröna och röda detaljer. Marmorerade listverk, korgbotten, ramverk; trappfront med fyllningar.

Semirund öppen gråmålad altarring med balusterräcke, blått tyg på knäfall och armstöd. Brungrå marmorerat altarbord i trä, släta skivor, själva bordet från 1898, målningen möjligen från 1976, litet kors i trä på bordet. Korfönster med blyspröjsat färgat glas från 1898-års restaurering.

Öppen korbänk i norr, sluten i söder. Väggur i norr med krönande pelikan, rektangulär nummertavla i söder, likaså med krönande pelikan. Intill korbänk en dopfunt i trä söder. Liten kororgel isydväst.

1976 konserverades det stora triumfkrucifixet och hängdes upp strax intill koret på den södra väggen, mittemot predikstolen.

Läktaren i väster uppbäres av kannellerade kolonner med imiterade doriska kapitäl, röd marmorering. Läktarbarriären, som centralt skjuter ut i rummet ca 600 mm, utgörs av ett räcke med svarvade och gråmarmorerade balusterdockor. Bevingad plastisk ängel med trumpet centralt. Det sluttande läktargolvet försågs 1976 med en mjuk gulbrun nålfiltmatta.Tre öppna bänkar i söder, fyra i norr, samtliga med fyllningar i gavlarna. Grå målning.

Den tredelade orgelfasaden är från 1899, ritad av Fredrik Liljekvist. Ett centralt uppskjutande mittparti med kolonetter som bär ett kornischmotiv, krönt av förgyllda volutformer och ett centralt snäckmotiv; två flankerande lägre halvrunda sidopartier, påhängda som små hängtorn. Orgelverket från 1961.

Sakristian i nordöst har vitputsade väggar med bredpanelat fernissat tak och golv av smalare spåntat och lackat trä, lika långhus, tvåluftsfönstren med träsprösade rutor och okopplade bågar är invändigt försedda med kraftiga järngaller. Trädörren mellan sakristia och kyrkorum är klädd med järnplåt.