Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND SILTE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, SILTE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Silte kyrka (akt.), SILTE KYRKA (akt.)
2007-01
Interiörbeskrivning
Väggarna och valven är invändigt i kyrkorummet putsade och vitkalkade. Koret och långhuset täcks av ett respektive två kupolliknande kryssvalv av sandstensflis, tornet av ett tegelvalv från 1903. Samtliga valv är värmeisolerade på översidan med mineralullsskivor utan vindpapp.
Medeltida kalkmålningar finns på väggarna och i valven i både koret och långhuset.

Innerdörrar m.m.
I tornrummet är av delat till förråds- och sakristiutrymme dels genom trädörrar på ömse sidor om orgeln, dels genom en trävägg bakom orgeln.
I öppningarna mellan torn och långhusvind samt mellan långhus- och korvind sitter gipsskiveklädda trädörrar

Bjälklag och golv
Golven är invändigt i kyrkorummet belagda kalkstensplattor, i bänkkvarteren i långhuset dock obehandlade bräder (skurgolv).

I tornet finns två mellanbjälklag, varav det undre är endast delvis belagt med lösa plan och det övre är placerat omedelbart under klockdäcket och saknar golv.

Trappor och stegar etc.
Till vindarna och tornhuven kommer man via en väggmonterad trätrappa i tornrummet till en dörr högt uppe på tornets södra vägg och en murtrappa i denna vägg. Från tornets första våning leder trätrappor upp till klockdäcket och upp i tornhuven. Den sista biten upp till huvens topp kan nås via stegpinnar, inborrade i takstolsvirkena.

På kor- och långhusvindarna finns inspektionsbryggor av trä. En äldre skorstensstock kvarstår på långhusvinden.

Fast inredning
Den fasta inredningen i övrigt består av altare med altarskåp samt altarring i koret och predikstol (utan ljudtak) och bänkinredning i långhuset. Två väggskåp i korets södra resp. norra mur, samt ett d:o i långhusets södra vägg. Sakristiavbalkning i tornrummet bakom två vitmålade dörrar på ömse sidor om orgeln.