Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND SANDA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, SANDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

sanda kyrka (akt.), SANDA KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Kyrkorummets och sakristians väggar och valv är putsade med kalkbruk och avfärgade vita, muralmålningar finns i kor, sakristia, långhus och tornrum. Omfattningar, bågar och kolonner är merendels av fint huggen kalksten som är synlig i kyrkorummet.
Samtliga valv i kyrkorummet samt valvet i sakristian är bemålade. Sakristians valv har bemålade ribbor som nedtill avslutas i vindruvsklasar, på dess väggar finns en fragmentarisk inskription samt två årtal med rödkrita. På korets östra vägg finns målningar kring sakramentsskåpet, på dess norra vägg delar av en inskription samt konturerna kring ett numera försvunnet epitafium. På långhusets östra och norra väggar finns figurmålningar samt på den senare en passionsfris. På tornrummets norra vägg finns en tjuvmjölkningsscen. I övrigt finns kvadermålningar samt 11 st. in¬vi¬g-ningskors.
Putsristningar finns i sakristian och på korets norra vägg bl.a. i form av runor, koncentriska cirklar och streck.
Kor, sakristia, långhus och tornrum täcks av tältliknande kryssvalv av kalkstensflis, koret av två st., vilka skiljs åt av en profilerad gördelbåge som bärs upp av två knippepelare vars kapitäl delvis är bemålade. Sakristian och tornet täcks av vardera ett valv och långhuset av sex vilka bärs upp av två kolonner och valvkonsoler av kalksten. Kapitälen är delvis bemålade liksom skaftet på den västra kolonnen.
Bjälklag och golv
Golven i kyrkorummet och i sakristian är belagda med lackade bräder med undantag av altarrunden, som är upphöjd med två steg och har golv av kalksten som till stor del består av gravhällar, en gravhäll ligger också i korets sydvästra hörn. Tornets västra del är även den upphöjd.
Trappor och stegar etc.
Vindarna och tornhuven nås via en bred murtrappa som tar sin början i tornets västra vägg, den leder genom tornets västra och norra murar upp till tornets första vindsvåning, vidare till klockdäcket leder branta trätrappor. Trästegar med vilplan leder upp genom hela tornhuven. Inspektionsbryggor finns över både kor- och långhusvindarna, sakristians vind är som nämnts inte åtkomlig.

Fast inredning
Den fasta inredningen i koret utgörs av högaltare med altaruppsats, altarskrank och sakramentsskåp, väggnisch samt en korbänk. I långhusets sydöstra hörn är predikstolen uppbyggd på ett sidoaltare och längs med dess väggar står kyrkbänkarna.