Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND NÄR KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, NÄRS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

När kyrka (akt.), NÄRS KYRKA (akt.)
2009-01
Interiörbeskrivning
Väggar och valv i kyrkorummet och i sakristian (Mariakapellet)
Kyrkorummets och sakristians (Mariakapellets) väggar och valv är putsade med kalkbruk och avfärgade vita med undantag av väggarna i Mariakapellet som är avfärgade ljusblå. Mellan predikstolen och baldakinen finns rester av medeltida muralmåleri. Kyrkans samtliga valv (torn-, kor- och de sex långhusvalven) är kupolartade, gotländska kyssvalv. Långhusvalven bärs av två kalkstenskolonner.
Tornrummet och sakristiutrymmet avskiljs från kyrkorummet med ett rikt dekorerat träskrank, och ett förrådsrum är avdelat i den västligaste delen av ringkammaren genom en enkel målad brädvägg, Väggarna i övrigt är putsade.
Bjälklag och golv
Trägolv i kyrkorummet (målat), Mariakapellet (kilformade bräder som bemålats) och i tornrummet (målat i den del som utgör sakristia och obehandlat i förrådet). Delar av kyrkorummets golv är belagt med gravhällar av kalk- och sandsten. Altarrunden är upphöjd med ett steg.
Trappor och stegar etc.
Murtrappan upp till vindarna löper i tornets södra och västra murar, den leder upp till tornets första vindsvåning, vidare leder trästegar upp genom tornet och tornhuven, den senare försedd med vilplan av trä. Vindarna över långhus och kor har inspektionsbryggor av trä.

Fast inredning
Den fasta inredningen utgörs av ett högaltare, altaruppsats, väggskåp samt två korbänkar i koret, i långhuset står kyrkbänkarna, predikstolen samt läktaren. Tornrummet åtskiljs från kyrkorummet med ett skrank bakom vilket ett sakristiutrymme och ett förrådsutrymme är inrättat.